• Haberler
  • Ekonomi
  • Kto Başkanı Hiçyılmaz, İşsizlik Rakamlarını Değerlendirdi

Kto Başkanı Hiçyılmaz, İşsizlik Rakamlarını Değerlendirdi

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, ''İşsizliğin artması, istihdam yaratılmıyor anlamına gelmez'' dedi.Kayseri Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Türkiye İstatistik Kurumu'nun ''İşsizlik...

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, ''İşsizliğin artması, istihdam yaratılmıyor anlamına gelmez'' dedi.

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Türkiye İstatistik Kurumu'nun ''İşsizlik ve İstihdam'' rakamlarını değerlendirdi. Hiçyılmaz yaptığı değerlendirmede, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 1988 yılından itibaren düzenli olarak Hanehalkı İşgücü Anketi uygulandığını, anketin istihdam edilenlerin iktisadi faaliyet, yaptığı iş, işteki durum ve çalışma süresi, işsizlerin ise iş arama süresi, aradıkları iş ve benzer özellikleri hakkında bilgi derlemek amacıyla yapıldığını kaydetti.

Değerlendirmesinde, TÜİK'in yaptığı bu ankette kullanılan bazı temel kavramların nasıl açıklandığını da anlatan Hiçyılmaz, şöyle devam etti:

''Kurumsal olmayan nüfus: Üniversite yurtları, yetiştirme yurtları (yetimhane), huzurevi, özel nitelikteki hastane, hapishane, kışla vb. yerlerde ikamet edenler dışında kalan nüfustur. Kurumsal olmayan çalışma çağındaki nüfus: Kurumsal olmayan nüfus içerisindeki 15 ve daha yukarı yaştaki nüfustur. İşgücü: İstihdam edilenler ile işsizlerin oluşturduğu tüm nüfusu kapsar. İşgücüne katılma oranı: İşgücünün kurumsal olmayan çalışma çağındaki nüfus içindeki oranıdır. İstihdam: İşbaşında olanlar ve işbaşında olmayanlar grubuna dâhil kurumsal olmayan çalışma çağındaki tüm nüfustur. İşbaşında olanlar: Yevmiyeli, ücretli, maaşlı, kendi hesabına, işveren ya da ücretsiz aile işçisi olarak referans dönemi içinde en az bir saat bir iktisadi faaliyette bulunan kişilerdir. İşbaşında olmayanlar: İşi ile bağlantısı devam ettiği halde, referans haftası içinde çeşitli nedenlerle işinin başında olmayan kendi hesabına çalışanlar ve işverenler istihdamda kabul edilmektedir. İstihdam Oranı: İstihdamın, kurumsal olmayan çalışma çağındaki nüfus içindeki oranıdır. Kayıt Dışı İstihdam: Referans haftasında yaptığı işten dolayı herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna kayıtlı olmayanlardır. İşsiz: Referans dönem içinde istihdam halinde olmayan (kâr karşılığı, yevmiyeli, ücretli ya da ücretsiz olarak hiç bir işte çalışmamış ve böyle bir iş ile bağlantısı da olmayan) kişilerden iş aramak için son üç ay içinde iş arama kanallarından en az birini kullanmış ve 2 hafta içinde işbaşı yapabilecek durumda olan tüm kişiler işsiz nüfusa dâhildirler. İşsizlik Oranı: İşsiz nüfusun işgücü içindeki oranıdır.''

Dün yayınlanan TÜİK bültenine göre, Ekim 2013 döneminde (dönem hesaplanırken bir önceki ay ve bir sonraki ayın verileri toplanır ve ortalaması alınır) Türkiye’de işgücüne katılma oranının bir önceki yılın aynı dönemine göre binde 2 oranında azaldığını ve yüzde 50,8 olduğunu kaydeden Hiçyılmaz, ''Bu rakam çalışma yaşındaki her 100 kişiden 50.4’ünün çalışmak için işgücü piyasasına geldiğini gösteriyor. Aynı dönemler için yapılan kıyaslamalara göre; erkeklerde işgücüne katılma oranı yüzde 71.7, kadınlarda ise yüzde 30.6 düzeyinde kalmıştır. Türkiye’de Ekim döneminde işsiz sayısı 2012 yılının Ekim dönemine göre 202 bin kişi artarak 2 milyon 743 bin kişiye yükseldi. Tarım dışı (Sanayi, hizmetler ve inşaat sektöründe) işsizlik oranı yüzde 11.9, 15-24 yaş gurubunda yani genç işsizlik oranı yüzde 19.3 olmuştur. İşsizlik oranı yüzde 9.7’ye çıkmış, işsiz sayısı 202 bin kişi artmıştır.

İşsizliğin artması istihdam yaratılmıyor anlamına gelmez, nitekim 2013 yılı Ekim döneminde istihdam edilenlerin sayısı 2012 yılının aynı dönemine göre 139 bin kişi artmış ve 25 milyon 648 bin kişiye yükselmiştir. Dolayısıyla kimi zaman söylenen “istihdam yaratmayan büyüme” düşüncesi yanlıştır. İstihdam 139 bin kişi artmıştır. İstihdam yaratılmakta, ancak işgücü piyasasına giren sayısı, yaratılan istihdam sayısından büyük olduğu için işsizlik artmaktadır'' ifadelerini kullandı.

Yorumlar 1
mehmet tutar 06 Şubat 2014 14:44

organıze sanayıı sıtesınde her 3 fabrıdan 2 sınde dev pankartlar asılı acele vasıflı vasıfsız ıscı aranıyor dıye ıs verenın su an en buyuk sıkıntısı eleman nerede bu ıssızlık masallah mıllet topdan macdan futboldan ıse gıtmeye fırsat bulamıyorkı ama bır adamı dev tesıs acmıs bınlerce ınsana ısdıhdam saglamıs tsk edenı bırak takılmadık kulp da bırakmıyor ama bır topcu geldımı hava lımanı halkı almıyor dısarlara tasıyor yanlısmı soyledım acebaa

Bakmadan Geçme