Kto Başkanı Hiçyılmaz'ın Enflasyon Yorumu:

Kayseri Ticaret Odası (KTO) B.aşkanı Mahmut Hiçyılmaz, Türkiye'de enflasyonun iki endeksle takip edildiğini, bunların Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ve Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) olduğunu belirterek, ''Üretici Fiyat Endeksi'ndeki...

Kayseri Ticaret Odası (KTO) B.aşkanı Mahmut Hiçyılmaz, Türkiye’de enflasyonun iki endeksle takip edildiğini, bunların Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ve Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) olduğunu belirterek, ''Üretici Fiyat Endeksi'ndeki (ÜFE) artış oranının geçen yılın çok üzerinde gerçekleşmesi, TÜFE’deki artışa da kaynaklık etmiştir'' dedi.

Enflasyon rakamlarıyla ilgili bir açıklama yapan KTO Başkanı Hiçyılmaz, ''TÜFE, ailenin tüketimine yönelik mal ve hizmet fiyatlarının zaman içindeki değişimini gösteriyor. TÜFE'nin temel amacı, piyasada tüketime konu olan mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki değişimi ölçerek enflasyon oranını hesaplamaktır. TÜFE’de, tüm nihai parasal tüketim harcamaları esas alınmaktadır. Endekste tüm il merkezlerinden ve 74 ilçeden ve ayda 27.500 işyerinden 375.000 fiyat derlenmekte ve 4252 kiracı endeks kapsamında takip edilmektedir. TÜFE’de, nüfusun gelir gruplarına veya coğrafi bölgelere göre herhangi bir ayırımı yapılmadan, Türkiye içinde yaşayan toplam nüfus olarak alınmaktadır. Ayrıca, endeksteki fiyatlar peşin satın alma fiyatlarıdır.

Taze sebze ve meyveler, altın ve seçilmiş 15 gıda ürünü haftada bir kez ve diğer ürünler ayda iki kez; kiralar ve seçilmiş 83 madde ayda bir kez derleniyor. Benzin ve mazot fiyatları ise günlük olarak takip ediliyor'' ifadelerini kullandı.

Aralık 2013’de Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) aylık bazda yüzde 0.46 arttığını kaydeden Hiçyılmaz, ''TÜFE, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 7.40, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7.40 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 7.49 yükselmiştir. Böylece geçen yıl enflasyon oranı yüzde 6.16 iken, bu yıl yüzde 7.40 olmuştur. Sonuçta TCMB’nin yıllık enflasyon oranının kabaca yüzde 50 sapmış olduğunu görüyoruz.

Aylık en yüksek fiyat artışı yüzde 1.46 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşmiştir. Bu grubu yüzde 1.10 ile ulaştırma, yüzde 0.89 ile konutta, yüzde 0.81 ile lokanta ve oteller, yüzde 0,78 ile sağlık grubu izlemiştir.

Yıllık en yüksek fiyat artış yüzde 10.52 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda olmuştur. Bu grubu yüzde 10.05 ile eğitim, yüzde 9.86 ile lokanta ve oteller, yüzde 9.77 ile ulaştırma ve yüzde 9.67 ile gıda ve alkolsüz içecekler izlemiştir'' dedi.

Hiçyılmaz, enflasyon oranını ölçen ikinci endeks olan Üretici Fiyatları Endeksi'nin (ÜFE) ise, belirli bir dönemde ülke ekonomisinde imalatı yapılan ürünlerin yurt içine yönelik üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişikliklerini ölçmek olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''Yurt içi üretimde önemli paya sahip üreticiler ÜFE kapsamındadır. ÜFE’de ihracat kapsanmamakta. ÜFE’nin sektörel kapsamında Tarım ve Ormancılık, Balıkçılık, Madencilik ve Taş ocakçılığı, İmalat Sanayi, Elektrik, Gaz ve Su sektörleri bulunmaktadır. Üretici fiyatı, yurt içinde üretimi yapılan ürünlerin, KDV ve benzeri vergiler hariç, peşin satış fiyatıdır. Üretici fiyatları endeksinde tarım, avcılık, ormancılık ve balıkçılık sektörlerinde faaliyet gösteren üreticilerin yetiştirdiği ve piyasaya arz ettiği ürünlerin ilk el satış fiyatları izlenmektedir. Sanayi sektörüne ilişkin ürünlerin fiyatları da doğrudan sanayi sektöründeki üretici firmalardan alınmaktadır.

ÜFE 2013 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 1.11, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 6.97, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6.97 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 4.48 artış göstermiştir.

Aylık bazda fiyatlar tarım sektöründe yüzde 2.49, sanayi sektöründe yüzde 0.84 yükseldi. Tarım sektörü endeksinde, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 7.58 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7.58 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 1.34 düşüş gerçekleşmiştir. Sanayi sektörü endeksinde ise bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 6.85, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6.85 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5.68 artış olmuştur. ÜFE’deki artış oranının geçen yılın çok üzerinde gerçekleşmesi, TÜFE’deki artışa da kaynaklık etmiştir.''

Bakmadan Geçme