KTB kurbanlık fiyatlarını açıkladı

Kayseri Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Ünlü, küçükbaş kurbanlıkların canlı kilo fiyatının 14-15 TL, büyükbaş hayvanların ise canlı kilosunun 15-17 TL arasında olduğunu söyledi.

Kayseri Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Ünlü borsa binasında bir basın toplantısı düzenleyerek, yaklaşan kurban bayramı ile ilgili bazı açıklamalarda bulunarak fiyatlar ve kurbanlık seçiminde dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
Yeteri kadar kurbanlık var
Kayseri'de bayram öncesi yeterli miktarda kurbanlık olduğunu ifade eden Başkan Ünlü, “Kimse kurbanlık konusunda sıkıntı yaşamayacak. “ dedi.
Küpesi olmayan hayvanı almayın
Vatandaşların belediyelerin gösterdiği yerlerde kurulan kurban pazarlarından gönül rahatlığıyla kurbanlarını alabileceklerini belirterek, “Halkımızdan küpesi olmayan hayvanları almamaları konusunda dikkatli olmalarını rica ediyoruz. Çünkü küpesiz hayvanların kayıtları olmadığı için sağlık kontrolleri de tam yapılmamış demektir.” diye konuştu.
Büyükbaş 1000-1500, küçükbaş 700-900
Kurbanlık fiyatlarına değinen Ünlü şunları söyledi:
“Küçükbaş kurbanlıkların canlı kilo olarak fiyatı 14 -15 TL. Bu durumda bir koyun ortalama 700-900 TL arasında satılıyor. Büyükbaş hayvanlarda ise canlı kilo 15 — 17 TL arasında değişiyor. Büyükbaş hayvanlarda hisse fiyatları kişinin maddi durumuna ve hissesine göre değişkenlik gösterir.  Büyükbaşlarda hisse fiyatları bu yıl ortalama 1000-1500 TL arasında. Ancak kurbanlıkların ağırlığı fiyatların artıp eksilmesinde en büyük etken;  bu unutulmamalı. Kurbanlık fiyatlarını değerlendirecek olursak, geçen seneye göre bir artış var. Bunun nedeni besinin az olması, dışarıdan ithal gelen hayvan sayısının yeterli olmaması. Üreticilerden et fiyatlarının düşebileceği düşüncesiyle ahırına fazla sayıda hayvan almayanlar da var. Dışarıdan gelecek hayvanlar Et ve Süt Kurumu üzerinden getirtiliyor. Ancak bu kurumun işini yeteri kadar yaptığını söyleyemeyiz. Bunu tüccarlar yapsa iş daha kolay ve daha çabuk olur. Ama bu sayılar beklenirken belirli bir kontenjan dâhilinde ülkemizin ihtiyacı olduğu kadar getirtilmelidir. Gereğinden fazla hayvanın ithal olarak getirilmesi buradaki besicilerimizi de mağdur eder. “
Haber-Foto: Ramazan KARAKUŞ
 
 

Bakmadan Geçme