KOSGEB DESTEKLERiNE BAŞVURUDA BÜYÜK ARTIŞ

KOSGEB İl Müdürü Ahmet Özbekler ile kurumun çalışmaları ve KOBİ'lere verdiği desteklerle ilgili özel bir söyleşi gerçekleştirdik. Özbekler, verilen desteklere son zamanlarda ilginin arttığını söyleyerek, 2016'da verilen eğitim sayısının bir önceki yıla göre 3 kat fazla olduğunu belirtti.

Kayseri’den de özellikle sıfır faizli kredilere yoğun müracaatlar geldiğini kaydeden Özbekler, “Şehrimizde 8 bin 220 civarında işletme bu kredi programından yararlanmaya hak kazandı. Son verilere göre 2 bin 773 işletme kredisini aldı. Bin 322 işletmenin de bankadaki işlemleri devam ediyor. Bu iki sayıyı topladığımız zaman 4 bin 95 işletmenin kredi işlemleri bitmeye yakın. Bankaya müracaat eden ve ön değerlendirmede bekleyen 3 bin 200 civarında da işletme var.” dedi.

“2011 yılından itibaren popülaritesi arttı”
KOSGEB’i tanımayan ve bilmeyenler için anlatabilir misiniz?
KOSGEB’in, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Geliştirme Ve Destekleme İdaresi Başkanlığı gibi uzun bir açılımı var. 2011 yılından itibaren popülaritesi artan bir kurum.
Bilgilendirme yaparken KOBİ tanımını yapıyoruz daima. KOBİ Küçük ve Orta Büyüklükte İşletme, çalışan sayısı 250’den az. Net satışları ya da mali bilançosundan bir tanesi 40 Milyon TL’nin altında olan işletmeler KOBİ oluyor. Bizim de hedef kitlemizde KOBİ’ler var.
KOBİ’ler bizim destek paketlerimize müracaat edip, bizden destek alabiliyorlar. Biz 2010 yılından önce sadece imalat sektörüne destek veriyorduk. 2010 yılında hizmet sektörü de bizim hedef kitlemiz arasına girdi. Böylelikle hedef kitlemiz oldukça genişledi. Yakın zamanda yine hedef kitlemizde ufak çaplı değişiklikler oldu. Giderek genişleyen bir hedef kitlemiz var. Hedef kitlemizdeki işletmeler KOSGEB Veri Tabanına kayıt oluyorlar. Bu destek paketlerine müracaat ederek uygun bulunanlardan yararlanıyorlar.

“Destek talebinde bulunan web sitemizi ziyaret etmeli”
KOBİ’lerin sizden destek alabilmeleri için hangi şartları taşımaları gerekiyor?
Çalışan sayısı 250’nin altında olacak. Net satışları ya da mali bilançosundan bir tanesi 40 Milyon TL’nin altında olacak. Bir de KOSGEB’in desteklediği sektörlerde faaliyet gösterecek. Örnek verecek olursak biz tarım ve hayvancılığı, eğitimi, sağlığı, mali müşavirleri, avukatları desteklemiyoruz.

Bu sektörleri neden desteklemiyorsunuz?
Bizim ilgili bakanlığımız Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. Buradan yola çıkacak olursak, sanayi ve ticaret destekli. Mesela avukatlar Adalet Bakanlığı, eğitim sektörü Milli Eğitim Bakanlığı, maliyeciler veya muhasebeciler Maliye Bakanlığı, tarım hayvancılık Tarım Bakanlığı gibi sadece kendi konusu ile ilgili sanayi ve ticaret faaliyetleri KOSGEB tarafından destekleniyor. Onu genel bir mantık olarak veriyor.
Web sayfamızda desteklenen sektörler detaylı bir şekilde var. Nace kodları dediğimiz bir takım kodlarla… İşletme bazen tereddütte düşüyor. Mesela eczacı, sağlık mı ticaret mi? Normalde nace kodlarına bakıldığında ticaret olarak geçiyor. Bizden destek alabiliyor. Bu tarz gri bölgeler olursa, işletmelerin yapacağı şey, kendi faaliyetlerinin nace kodlarını öğrenecek, KOSGEB’in web sayfasına bakacak, orada desteklenen sektörlerin nace kodları var. Ben buraya uyuyor muyum? Uymuyor muyum? Diyerek oradan kontrol etmesi lazım.

“Hizmet sektöründen daha çok başvuru geliyor”
Hangi sektörler daha çok destek talebinde bulunuyor. Siz hangi sektörlere daha çok destek veriyorsunuz?
Birincisi mevcut işletmelere verilen destekler, ikincisi yeni açılan işletmelere verilen girişimcilik desteği diye ikiye ayırabiliriz.

Girişimcilik daha mı revaçta?
Evet doğru. Girişimcilikte bize gelen müracaatların ağırlığı hizmet sektöründe. Restoran , unlu mamuller, kuaför, market gibi sektörler hizmet sektörü olarak bizlere daha çok başvuru yapabiliyor.
Girişimciliğin ardından bize en çok gelen başvurular imalat sektöründe. Yani Organize Sanayi Bölgeleri’nden diyebiliriz.

“100 bin liraya kadar destek sağlıyoruz”
Girişimcilik desteği alması gerekenlerin nasıl bir yol izlemesi gerekiyor?
Önce uygulamalı girişimcilik dediğimiz eğitimlerden geçmesi gerekiyor. Bu eğitimler 32 saat. Yakın zamana kadar 72 saate kadardı. Günde 8 saatte 4 günlük süreyi kapsıyor. Kişi öncelikle KOSGEB onaylı bu eğitimlere girmeli. X kurumun açtığı girişimcilikle ilgili bir kursu eğer KOSGEB onaylamamışsa veya KOSGEB’e müracaat edilmemişse o eğitimi tamamlayan kişiler destek alamıyor.
Kişi eğitime katıldıktan sonra iki opsiyon var. İşyeri açmadan bir iş planı hazırlıyor. Onu KOSGEB’e sunuyor. Ardından Kurula geliyor. Ya da işyerini açıp da gelebiliyor. Biz değerlendirme kuruluna alıyoruz. Erkeklerde Kayseri’de yüzde, 60 bayan girişimcilere yüzde 80 oranında destek var. Bunun 2 bin lirası işletme kurum masraflarına, 18 binden 28 bin liraya kadar makine teçhizatı. 30 ile 45 bin lira arası da işyeri kirası ve personel maaşlarına, buranın toplamı 50 bin TL olacak şekilde hibe. 100 bin liraya kadar da makine teçhizat karşılığında geri ödemeli ilk 30 ay ödemesiz. Sonradan da 2 yıl ödeme vadeli toplam 4 buçuk yıl vadeli sıfır faizli yüz bin liraya kadar bir desteğimiz var.
100 bin liralık destek de teminat mektubu istiyoruz. Ya da Kredi Garanti Fonu aracılığıyla kefalet mektubu istiyoruz. Onu aldıktan sonra desteği veriyoruz.

“Yüzde 300’lere varan bir artış var”
Geçtiğimiz yıl ve bu yılı kapsayan sizin de görev sürenize tekabül eden sürede kaç kuruma ne gibi yardımlarda bulunuldu?
Yılların karşılaştırılmalı olarak ele alınması kıyaslamayı daha iyi ortaya koyacaktır. 2015 yılında 50 adet girişimcilik eğitimi düzenlenmiş. Bin 118 kişiye sertifika verilmiş. Yaklaşık 176 girişimci desteklenmiş. Yaklaşık 1 milyon 660 bin liralık bir destek sağlanmış. 2016’da eğitim sayısı 3 katından daha fazla artmış. 176 eğitim düzenlenmiş. 3 bin 697 kişiye sertifika vermiş. 325 girişimci desteklenmiş. Toplamda da 4 milyon 200 bin gibi bir destek verilmiş. Burada ciddi bir artış var. İdeal artış olarak yüzde 20-30’u görürüz. Ama burada yüzde 300’lere varan bir artış var. Bunda desteğin daha çok duyulması ve insanların ilgi göstermesi yatıyor. 2017’de de şu anda çok yoğun olarak devam ediyor. Muhtemelen 2017 bittiğinde de 2016’ya kıyasla bir artış görülecek.

“460 bin işletmeye kredi verilmiş”
Sıfır faizli kredilerin şehrimizdeki başvuruları nasıl?
2016 yılının sonunda KOSGEB kaynaklarının tüketilmeyen kısmında işletmelere bir sıfır faizli kredi uygulandı. Tabi burada limitli bir kaynak vardı. Türkiye geneli 15 bin işletme Kayseri genelinde de 220 işletmeye 50 bin TL’lik sıfır faizli bir kredi uygulanacaktı. İlk bir yılı ödemesiz. Kayseri’de 220 işletme yararlanacak ama 5 bin 400 müracaat geldi. Müracaat çok yoğun olduğu için 20017’nin hemen başında da kredi programı ile ilgili bir çalışmayı yapmış olduk.
Talep yoğunluğundan ve başvuru sırasında internete yaşanan sıkıntıdan dolayı tekrar müracaat hakkı tanındı. 2016’da müracaat edenler, tekrar müracaat edildi sayıldı. Toplamda da yaklaşık 760 binlik bir müracaat gerçekleştirdi. Burada da işletmelerin net satışlarına göre küçük işletmelere öncelik verilerek net satışları 1 TL ile 250 bin TL arasında olan işletmelere 20 bin TL, 250 bin TL ile 500 bin TL arasında olan işletmelere 25 bin TL, 500 bin TL ile 750 bin TL arasında olan iletmelere 30 bin TL, 75 bin TL ile 1 milyon TL arasında olan işletmelere 40 bin TL’lik bir kredi oluşturuldu. 1 milyon TL’nin üzerinde olan işletmelere ise 50 bin TL verildi.
KOSGEB’e gelen müracaatlar için bir yazılım oluşturuldu. 1 milyon 345 bin TL’ye gelindiğinde kaynak bitmiş oldu. Bu şekilde 460 bin işletmeye kredi verilmiş oldu. Kredinin koşulları bir önceki ile aynı. 1 yıl ödemesiz. Sonra da 3’ar aylık 8 taksitle 24 ay vade ile. Bununla ilgili protokol yapılmış olan 9 banka var. İşletmeler bu bankalara gidip müracaat ediyorlar. Burada işletmenin krebilitesi önemli.
Sistem şu şekilde çalışıyor. Banka eğer işletmeleri uygun görürse kredi verdiği taktirde komple faizini bankaya ödüyor. İşletme de bir yıl ödeme yapmıyor. Daha sonra da sıfır faizli bir şekilde iki yıl ödemesiz çalışıyor.
Kayseri’den de yoğun müracaatlar geldi. Şehrimizde 8 bin 220 civarında işletme bu kredi programından yararlanmaya hak kazandı. Son verilere göre 2 bin 773 işletme kredisini aldı. Bin 322 işletmenin de bankadaki işlemleri devam ediyor. Bu iki sayıyı topladığımız zaman 4 bin 95 işletmenin kredi işlemleri bitmeye yakın. Bankaya müracaat eden ve ön değerlendirmede bekleyen 3 bin 200 civarında da işletme var.

Ahmet Özbekler kimdir?
1980 Ankara Kızılcahamam doğumlu. Makine mühendisi olan Özbekler, çalışma hayatına ilk olarak 2003 yılında Kayseri KOSGEB’te başladı. 8 yıldan uzun bir süre Kayseri KOSGEB’te uzman yardımcısı ve uzman olarak çalıştı. 2011 yılı mayıs ayı itibariyle kurucu müdür olarak Ankara’ya geçti. 2015’in Ağustos ayında tekrar Kayseri’ye bu kez müdür unvanı ile geri döndü ve halen bu görevi sürdürmektedir.
Söyleşi: Bünyamin Gültekin

Bakmadan Geçme