KÖŞE BAŞI

Rıfat Yörük ve Bünyamin Gültekin'in hazırladığı "Köşebaşı" yine farklı bir bakış açısıyla gündemi irdeliyor.

 
Piknik tarihimiz aydınlanıyor
MALAZGİRT’TE BİN YILLIK MANGAL BULUNDU

 
Türklerdeki “mangal kültürü”nün Orta-Asya’dan başladığı ve Anadolu’ya ilk girişlerinde mangalı kullandıkları anlaşıldı. Muş’ta yapılan kazılarda bulunan bin yıllık portatif mangal ve bol miktarda şiş “piknik tarihimiz” için önemli bir belge niteliğinde…
Muş’un Malazgirt ilçesinde yapılan kazılarda 1000 yıllık portatif mangal ve bol miktarda şiş bulundu. Türklerin Anadolu’ya girdiği 1040’lı yıllardan kaldığı sanılan mangalın günümüze kadar bozulmadan geldiği hayretle görüldü.
Kazı ekibinin başı olan arkeolog Prof. Dr. Hızma Altınkazma, bulunan mangal ve şişlerle ilgili ilk değerlendirmeyi Muş Muhabirimiz Hayati Önem’e büyük bir heyecan ve coşkuyla yaptı. İşte o ilk açıklama:

Mangal yürekli atalarımız

“Deyimlerimize kadar yerleşen ‘mangal yürekli’ sıfatının en güzel örnekleri olan atalarımızın yeryüzünde mangalı ilk kullananlar olduğunu zaten tahmin ediyordum. Bu tahminimin ilk önemli kanıtını nihayet Malazgirt’te buldum. Demek ki Türkler Anadolu’ya girdiklerinde mangal kullanmayı biliyorlardı. Mangalın ve yanındaki şişlerin günümüze kadar bozulmadan gelmesi, üstelik mangalın hafif ve at sırtında taşınabilecek şekilde katlanabilir (portatif) olması, atalarımızın ağızlarının tadı kadar demiri işlemeyi de iyi bildiklerinin yani o yıllarda teknolojiyi en iyi kullanan kavim olduklarının da kanıtı.”
Prof. Altınkazma, ülkemizdeki kazılarını tamamlar tamamlamaz ekibiyle birlikte Orta-Asya’ya giderek atalarımızın Altay Dağları civarında yaşadığı bölgelerde çalışmalara başlayacaklarını ve tarihte ilk kullanılan mangalı mutlaka bulacaklarını sözlerine ekledi.
Haberi kuvvetlendirmek için Muş’un meşhur piknik alanlarını gezen muhabirimiz Hayati Önem ise boğulma tehlikesi atlattı. Piknikçi vatandaşlarımızla röportaj yapmak için girdiği park ve bahçelerde yoğun mangal dumanından dolayı “dumanaltı” olup kaybolma tehlikesi atlatan muhabirimiz, hiçbir röportaj yapamadan öksürükler içinde kendini çıkış kapısına zor attı. Göz gözü görmeyen bu mekandan sağ salim kurtulduğu için eğilip toprağı öpen ve Rabbine şükreden arkadaşımız sıcağı sıcağına haberi şöyle tamamladı:
“Ben Hayati Önem stop. Atalarımız ve günümüzdeki Türkler için hayati önem taşıyan mangal konusunda yaptığım haber burada zorunlu olarak sona eriyor stop. Haftaya ekibimizi buraya mangal yapmaya bekliyorum stop. Not: Mangal ve kömür benden, etler sizden stop.”
Rıfat Yörük-ASPARAGAS HABER


Feto otobüste

İstanbul’da, Fetullahçı Terör Örgütü Lideri Fethullah Gülen’e benzerliği ile dikkat çeken bir adam objektiflere takıldı.

Başkan Ekici İzmirlilere seslendi!

Sosyal medyayı aktif kullanan Hacılar Belediye Başkanı Doğan Ekici, İzmir’de yaşanan su sıkıntıları ile ilgili yaptığı paylaşımda, “İzmirliler size sesleniyorum, inat etmeyin seçin Ak Partili bir belediye başkanı da hizmeti görün, ne kaybedersiniz ki?” şeklinde çağrıda bulundu.



Trump, Erdoğan’ı çekemedi!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ABD Başkanı Donald Trump ile Beyaz Saray’da kritik bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından basının karşısına geçen Erdoğan ve Trump'ın selamlaşmaları dikkat çekti. Birçok lideri selamlarken kendisine doğru çeken Trump, Erdoğan'a aynı hareketi yapmakta başarılı olamadı.





GÜNÜN ÇİZGİSİ ŞABAN OK


GÜNÜN KARESİ Samsun

 

ZURNA

Menemen, ben bu işe gelemem
Domates fiyatının her ne kadar düştüğü söylense de beklenen ucuzluğa ulaşmayınca, Türk sofrasının, özellikle de bekar erkeklerin en ucuz ve pratik yemeği olarak bilinen menemen de neredeyse lüks yemek kategorisine dahil olmuş. “Menemen, ben bu işe gelemem” desenize…

 

Bakmadan Geçme