Köksal Çay ve Türkü Evi

Gönül dostlarının buluşma adresi Kentimizde 3 buçuk ay önce tanınmış sanatçılardan Tuncay Köksal'ın öncülüğünde açılan 'Köksal Çay ve Türkü Evi' gönül dostlarını buluşturuyor. Birbirinden değerli birçok sanatçının farklı yörelere ait seslendirdiği türküler insanı alıp başka diyarlara götürüyor. Her akşam değişik bir sanatçının boy gösterdiği mekanda vatandaşlar kimi zaman eğleniyor, kimi zaman duygu dolu anlar yaşıyor.

Kayseri’de THM Bozlak Türkülerin abisi olarak adlandırılan Tunçay Köksal, kendi açmış olduğu ve ‘Köksal Çay ve Türkü Evi’ adını verdiği mekanda türkü severlerle buluşuyor. Sadece Tunçay Köksal, değil, THM sanatçıları Kul Mustafa, Şahin Dost, Veysel Uluağaç, Umut Yılmaz, Lütfi Sarıkaya da her akşam nezih mekanda Anadolu türküleri ile sevda rüzgarı estiriyorlar.



Yüksek kâr için açmadık
Tuncay Köksal, oğlu Bayram Köksal ile birlikte işlettiği mekanı 3 buçuk ay önce açtıklarını belirterek, “Amacımız yüksek kar marjı değil, kültür insanlarını, gönül dostlarını buluşturmak” dedi.
Bu zaman zarfında mekanı Kayseri’de müzisyenlerin buluşabileceği bir kültür merkezi haline getirmeye çalıştıklarını belirten Tuncay Köksal,  “Kayseri’de böyle bir mekanın eksikliğini hissettiğimiz için böyle bir yer açtık. Bundan dolayı da mutluyuz. Cafe standartlarının üzerinde hizmetimiz var. Ancak fiyatlarımız çok makul. Maksadımız burada insanları üzmeden çok geniş kitlelere ulaşmak. Renkli simalar görmek istiyoruz aramızda. Büyük kazançlar peşinde değiliz. İnsanların isteklerine onları üzmeden karşılık verebilmek için gayret gösteriyoruz. Bütün halkımıza açığız. Türkü, şiir seven gönül dostlarına kapımız açık. Aileye hitap eden bir mekan. Zaten bizim amacımız da kültür. Bu amaçla yola çıktık. Kültür merkezi olsun diye uğraş veriyoruz. Benimle birlikte Kul Mustafa, Şahin Dost, Veysel Uluağaç, Umut Yılmaz, Lütfi Sarıkaya gibi değerli sanatçı arkadaşlarımız haftanın belirli günlerinde türkü evimizde türkü severlerle buluşuyor. Sağ olsunlar bizi yalnız bırakmıyorlar. Burada kendi mekanım olduğu için sadece ben çalıp söylemiyorum. Farklı seslere yer veriyoruz. Burada İç Anadolu eserleri, başka yörelerin eserleri seslendiriliyor. Herkese, her yöreye açık. Büyük bir aile olduk. Türkü severleri bekliyoruz ” dedi.

 “3 albüm yaptım”
Şu ana kadar 3 albüm yaptığını anlatan Köksal; “2001’de bir hatıra albümü yaptım. 2006’da Gönül Dağları, 2010’de ise Sevda Hançeri’ isimli albümü yaptım. Kasetçalarların pek kalmadığı bir dönemde yapmamıza rağmen iyi satıldı.  Kayseri’de yaşadığım 30 yıl süre zarfında yaptık bunları. Şu an halen piyasada mevcut. Türkiye’nin birçok radyosunda albümler yer alıyor. Bu da bizi ayrı bir şekilde mutlu ediyor. İleride albüm çalışması düşünmüyorum ama belki bir single yapabilirim. Bir de klip çalışması düşünüyorum. Kendi albümümden bir parçaya klip çekmeyi çok istiyorum.” şeklinde konuştu.

Kent korosu kuruldu
Köksal, kentte büyük eksikliği tamamlamak için “38 Kayseri Kent korosu” kurduklarını anlatarak; “Bu ayın sonunda çalışmalara başlayacağız. Kayseri’de sevilen sayılan sanatçılarla birlikte çalışmayı başlatacağız. Şu an ön çalışmalarını yapıyoruz. Kayseri’de büyük bir eksiklikti. Bunu tamamlamaya çalışacağız. Sadece Kayseri türküleri değil, yöresel türkülere de geçeceğiz. Her yörenin türkülerine geçmek istiyoruz. Böyle bir koro çalışmasını dünyaya duyurmak istiyoruz.  Bu çalışmaları Köksal Çay ve Türkü Evi’nde yapacağız. Neden Şanlıurfa’nın Sıra Geceleri yapılsın, dinlenilsin de Kayseri’de böyle bir çalışma olmasın. Biz bunu başaracağımıza inanıyoruz.” dedi.

Sanata, sanatçıya sahip çıkılmalı
Kayseri’nin dışarıdan bakıldığında kültüre, sanata sahip çıkmayan bir yer gibi gösterilmeye çalışıldığını ancak durumun hiç te öyle olmadığından bahseden Köksal şunları kaydetti:
“Kayseri’de çok büyük bir halk müziği seven kitle var. Ama Kayseri’nin en büyük eksikliği hizmet yerinin olmaması. İnsanları bir çatı altında toplayacak bir yer olmaması. Bu tür etkinliklere belediyelerimizin, basının biraz daha fazla yer vermesini istiyoruz. Kayseri’de türkü seven insan da çok, şiiri seven de. Burada eksik olan sadece biraz daha destek. Dışarıdan gelen sanatçılara saygı duyuyoruz ama Kayserimizin sanatçılarına da gereken değer verilirse çok mutlu olacağız. Çünkü çok değerli sanatçılar mevcut. Belediyelerimizden bu konuya eğilmelerini istiyoruz. Kayseri’de kimse Kültüre ilgi alaka yok diyemez. Türküleri sevdirmek için çok fazla etkinlik yapılmalı. Gençlerin de türkü dinlediğine inanıyorum. Hepsi pop ya da arabesk dinlemiyor elbette. Türkü dinleyenlerin de sayısının bir hayli fazla olduğunu biliyorum. Daha da fazla sevdirmek için kültür merkezlerine ağırlık verilmeli. Bizler de bu konuda elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.”

Çarşamba akşamları TV programı var
Tuncay Köksal her Çarşamba 38 Kent TV’de 21.00-23.00 saatleri arasında ‘Tuncay Köksal ile türkü tadında’ isimli program ile de izleyicilerle buluşuyor.
Haber-Foto: Ramazan KARAKUŞ

Bakmadan Geçme