KMM gazetecileri konuk etti

Kayseri Küçük Millet Meclisi (KMM) nisan ayı toplantısı  'Türkiye Medyası' başlığı ve gazeteciler Recep Bulut ve Mustafa Cengiz'in katılımı ile gerçekleştirildi.

Kocasinan Belediyesi Meclis Salonunda düzenlenen ve moderatörlüğünü Adnan Evsen’in yaptığı toplantıya, Gazeteci Mustafa Cengiz ve Recep Bulut’un yanı sıra KMM üyeleri ile bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. 
Hakimiyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Cengiz, “Türkiye Medyası; Haber alma ve haber yapma özgürlüğü” konusunun ele alındığı toplantıda yaptığı konuşmasında sektörün her geçen gün zorlaştığını dile getirdi.


Türkiye’de medyanın masraflı bir yatırım olduğunu belirten Mustafa Cengiz, “Birçok kurum ve kuruluşlar tarafından zararı göz önüne alınarak hayata geçirilen ve diğer yan kuruluşlar tarafından zaman zaman sübvanse edilen mesleki bir yapı. Özellikle yerel bazda yapılması en zor mesleklerden birisi haline geldi. Medya önceden sadece gazeteler için kullanılan bir terimdi. Şimdilerde televizyonlar, radyolar, internet sitelerini de içine alarak genel bir katmana kavuşmuştur. Şu anda Kayseri’de 6 televizyon, 14 gazete ve 24 radyo bulunmaktadır. Medyanın görevi doğruları halka ulaştırmak... Buna paralel olarak da özgür olarak yayın yapmak her zaman en önemli veya sözde ilkelerimizdir. Gerek Türkiye genelinde gerek yerel bazda habere ulaşmak, kaynağından doğrulatmak, yayınlatmak başlı başına bir maharettir. Haberdeki öncelik mutlak suretle kamu çıkarı olmalıdır. Ancak burada en önemli etken patron ve siyasi yapının durumudur.  Bu da doğul olarak farklı ilişkileri beraberinde getirmektedir. Basının güçlü olma arzusu iktidar erkiyle birleşince bir takım kirli çıkar ilişkileri kaçınılmaz olmaktadır. Küpünü doldurmak isteyen bir medya halkın doğru haber alma hakkını kaynağından kısarak sadece iktidarın sesi olur ve her şey toz pembe görünmeye başlar. Türkiye’de 1839’dan bu yana hizmet veren medya sektöründe bunun bir çok olumsuz örneğini görmek mümkündür. Bir dönem medyanın İstanbul baronları ve TRT’nin altın makası vardı. Gazete patronlarının evinde kurulan hükümetleri de unutmadık. Şimdilerde ise düzen değişti. Medyanın içerideki dizaynı kadar dışarıdan dizaynı ile birlikte ortaya çıkan hainler ordusu dün vardı, bugün de var, maalesef yarın da olacak.” şeklinde konuştu.


“Medya etiği vardı”
Kayseri Yeni Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Recep Bulut ise, bir dönem solcular, sağcılar, ülkücüler, devrimciler, şeklinde kamplaşma olduğuna vurgu yaparak; “O dönemde yine merkez medyada ulusal düzeyde Tercüman, Milliyet, Hürriyet, Cumhuriyet gazetesi şeklinde bir medya yapılanması vardı. Kayseri’de de buna benzer bir yapılaşma vardı. O dönemde Belediye Başkanı Niyazi Bahçecioğlu idi. Medyada etik anlayışı vardı. Utanma, arlanma ruhu vardı. Eleştiri kültürünü yerleştirmek çok önemli bir merhaledir. Eleştiriyi kabul etme kültürü de ondan daha önemli bir şeydir. Geleneksel medya ve online gazetecilik arasında bir ikilem ve ters düşme var. Geleneksel gazeteciliğin yayın öncesi doğrulatma, doğruluk, denge, eşik bekçiliği, objektiflik gibi değerlerine karşılık, online gazetecilikte anındalık, şeffaflık, profesyonel olmayan gazeteciler, taraflılık yayın sonrası düzeltme değerleri var. Multi medya ve küresel gazeteciliğin olduğu bir dünyada online hem offline gazetecilik standartlarının yeniden belirlenmesi lazım. Sosyal medyada etik ihlallere karşı içerik sağlayıcılara daha etkin kimlik veri doğrulama sistemine gidilmelidir. Sosyal medyanın hukuki ve etik sınırları belirlenmelidir. Etik dışı içerik yüzünden tüm kullanıcılar cezalandırılmamalıdır. Geleneksel medya için Hayata geçirilen medya okur yazarlığı, yeni medya ve sosyal medya için de hayata geçirilmelidir” dedi.            (Haber-Foto: Ramazan Karakuş)

Bakmadan Geçme