• Haberler
  • Gündem
  • Kızılırmak gerdanlığı 'Şahruk Köprüsü' anıları tazeleyecek

Kızılırmak gerdanlığı 'Şahruk Köprüsü' anıları tazeleyecek

Kayseri'de, Kızılırmak üzerinde bulunan 530 yıllık tarihe sahip Şahruk Köprüsü ve çevresi, Sarıoğlan Kaymakamlığı ve Belediyesinin yeni düzenlemesi ile hem anıları tazeleyecek hem de insanları doğal su, kuş ve rüzgar sesi terapisi ile dinlendirecek.

Daha önce tarihi köprüyü tehdit eden olumsuzlukların kaldırılması ile Kayseri Valisi Orhan Düzgün 3 Kasım'da ilçede ve köprü bölgesinde incelemelerde bulundu. Sarıoğlan Kaymakamı Hasan Doğan ve Belediye Başkanı Ali Osman Yıldız'dan bu bölgede yapılacak çalışma ve düzenlemeler hakkında bilgi alan Vali Düzgün, projenin bir an önce hayata geçirilmesini istedi.

Ankara'ya giderek Kültür ve Turizm Bakanlığı ile görüşen Sarıoğlan belediye Başkanı Ali Osman Yıldız, destek sözü alınca Kaymakamlığın desteği ile proje çizdirdi. Projeyi daha sonra ilgililer ile makamında ilçe Kaymakamı Hasan Doğan'a anlatarak, son şekli için kararlar alındı. Proje hayata geçtiğinde, tarihi Şahruk köprüsü anıları tazelerken, hem eski canlılığına kavuşacak hem de çevre düzenlemesi ve görüntüsü ile insanlar için, kuş, su ve rüzgar sesi ile adeta terapi merkezine dönüşecek.

Sarıoğlan Belediye Başkanı Ali Osman Yıldız, Türkiye'de örnek ve model olacak şekilde hazırlanan proje ile ilgili bilgi verirken, hem tarihi köprünün tanıtılacağını hem de insanların çağın hastalıkları stres, sinir, obezite, şişmanlık gibi konulardan uzaklaşmak için yürüyüş parkurları, köprü üzeri ve yanındaki iskelelerden oltayla balık tutarak kendilerini stresten uzaklaştırabileceklerini açıkladı.

ŞAHRUK KÖPRÜSÜNÜN TARİHİ

Kayseri'nin Sarıoğlan ilçesi, Karaözü mahallesi girişi, Kızılırmak üzerinde bulunan yöredeki tek geçit. Kayseri'nin Kuzeyinde, şehre 80 kilometre uzaklıkta, Orta Anadolu'nun göç yolu üzerinde bulunur. 1480 yılında inşa edildi. 144,5 metre uzunluk, 5,6 metre genişlik, 11 metre yüksekliğe sahip, 8 kemerli. Muntazam kesme taşlardan yapılmış. Ortada yüksek sivri bir kemer, onun yanında da gittikçe alçalan kemerler var. Yanlardaki korkuluklar iyi bir durumda olduğu için günümüzde de kullanılıyor. Türkiye'deki taş köprülerin en sağlamı, en görkemlisi ve büyüklükte üçüncüsü. Adını, Dulkadir Beyliği hükümdarı Alaüddevle Bey'in oğlu Şahruh Bey'den alır. Köprü, Karaözü ve çevre yerleşim yerleri açısından çok önemlidir.Uzun yıllar çevresinde faaliyet gösteren kum ocaklarından zaman içinde yıkılma tehlikesi geçirdi. Korkuluk taşları arasında bulunan "Kulunç Taşı'na"  sırtını vererek dilek tutanların bu dileklerinin gerçekleştiğine inanılır .

Eski köprü, Şahruh köprüsünün Sivas'a doğru yaklaşık 500 metre yukarısında bulunur. Şu an yıkık olan eski köprüye ait olan köprü ayağı hala durmaktadır. Eski köprünün Bizanslılar tarafından üstü ahşap, altı taş ile yapılmış olduğu ve eskiden göç yolunun oradan geçtiği düşünülüyor.

Bakmadan Geçme