KIŞ LASTİĞİ HAYAT KURTARIR

Güvenli Trafik Derneği Kayseri'de son zamanlarda meydana gelen otobüs kazalarında 33 kişinin hayatını kaybetmesinden dolayı sürücüleri bilgilendirmek için bir basın bülteni yayınladı.

            Güvenli Trafik Derneği Kayseri’de son zamanlarda meydana gelen otobüs kazalarında 33 kişinin hayatını kaybetmesinden dolayı sürücüleri bilgilendirmek için bir basın bülteni yayınladı.

Yol ve Trafik güvenliğinin sağlanması ve kazaların neden olduğu ölüm ve yaralanmaları azaltmak amacıyla kurulan Güvenli Trafik Derneği son günlerde ilimiz genelinde meydana gelen otobüs kazalarında toplam 33 insanımız hayatını kaybetmesi nedeniyle sürücüleri bilgilendirmek için bir basın bülteni yayınladı.

Dernek Kayseri’de meydana gelen kazalar üzerinden yaptığı analizleri paylaşarak alınması gereken önlemleri ve dikkat edilmesi gereken hususları anlatıyor.

Bu kazaların yapılan analizinde 11 kişini öldüğü Hacılar ilçemizde meydana gelen kazadaki otobüsün 4 lastiği, Pınarbaşı ilçe sınırları içerisinde meydana gelen kazada ise Otobüsün ön 2 lastiklerinin Kışlık olmadığı yetkililerce tespit edilmiştir.

Sayın sürücüler unutmayalım ki lastikler bizim yolla olan yaşam bağımızdır.

Manevralar yavaş ve dikkatli olmalıdır

Yola çıkmadan önce takım çantası, yangın söndürücü, ilk yardım çantası, takoz ve çekme halatı, kar küreği, buz çözücü ve zincirleriniz olup olmadığını mutlaka kontrol edilerek olmayanlar tedarik edilmelidir. Görüş açısının azalmaması için camların buzlanmasının ve buğulanmanın önüne geçilmelidir.-Sisli havalarda, gündüzleri de varsa sis lambaları ile yakını gösteren ışıklar yakılmalıdır.

Yapılacak manevralar çok daha tehlikeli olabileceğinden yavaş ve dikkatli seyredilmelidir. Sürüşünüz sırasında yayalara karşı da çok dikkatli olunuz. Bu tip hava şartlarında yayaların dengelerini kaybederek, aracın önüne aniden çıkabileceğini unutulmamalıdır.

Köprü, viyadük, üst geçit ve gölge alanların diğer kesimlerden daha önce donmaya başladığını unutmayınız. Bu alanlarda frene basmayınız. Hızınızı yavaşça azaltıp, aracınızı olabildiğince kontrolünüzde tutmaya çalışınız

Kışın Mutlaka Kar lastiği takılmalıdır.

İlgili yönetmelik gereği, “Yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlara her yılın 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanmaları” zorunluluğu getirilmiştir.

Hava sıcaklığının +7 ºC’nin altına düşmesiyle, yaz lastiklerinin yolu kavrama/tutunma yeteneklerinde azalma görülür. Bu nedenle, özellikle Aralık ve Nisan aylarında kış lastiklerinin kullanılması sürüş güvenliği açısından büyük önem taşır.  Hava sıcaklığı +7 ºC civarında olduğu zaman normal yaz lastikleri sertleşmeye başlar ve yolu kavrama yeteneğini kaybeder. Aynı yol ve yüzey koşullarında saatte 50 km/h hızla seyreden bir aracın fren mesafesi 35 metre iken, yaz lastikleri ile bu mesafe 43 metreye çıkar

Lastik hava basınçları standart değerinde olmalı ve 15 günde bir kontrol edilmelidir. Havası az veya fazla olan lastiklerin tabanları yere tam olarak temas edemezler. Bu durum fren mesafesinin uzamasına ve sürüş dengesinin bozulmasına neden olur

Yapılan denetimlerde, kış lastiği kullanması zorunlu olduğu halde kullanmayan araç sürücülerine, 80 TL. idari para cezası karar tutanağı düzenlenerek 1. kez de 7 güne kadar izin verilerek. 2. kez de ise araç trafikten men edileceğini unutmayalım.

            İlimizde Trafik düzen ve güvenliğinin sağlanması için ilgililerce tüm tedbirler alınarak kararlılıkla ve üstün gayretle yerine getirileceğini biliyoruz. Araçlarının Kışlık Bakımlarını eksiksiz yaptırarak trafik düzen ve güvenliğinin sağlanmasına ilgi ve destekleriyle görevlilere katkı sağlayan değerli vatandaşlarımıza da teşekkür ediyoruz.

            Kazaların yaşanmaması adına zaman zaman derneğimizce bilgilendirme yapılacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Haber: Bünyamin Gültekin

Bakmadan Geçme