• Haberler
  • 'KİLO VERMEK İÇİN YAŞAM TARZINIZI DEĞİŞTİRİN!'

'KİLO VERMEK İÇİN YAŞAM TARZINIZI DEĞİŞTİRİN!'

Diyetisyen Elif Özcan Köylü yaşam tarzının kilo alınmasında en etkili unsur olduğunu belirterek 'Güne kaçta başladığınız, öğünleriniz, içtiğiniz su miktarı, uyku saatleriniz, fiziksel aktiviteleriniz her şey çok çok önemlidir. Kişi kalıcı kilo verimi istiyorsa özellikle yaşam tarzını değiştirmelidir' önerilerinde bulundu.

**Merhaba Değerli Okurlarımız;

**Bugün yine hepimizi yakından ilgilendiren özellikle Kayseri’mizin o lezzetli hamur işlerini yeyipte kilo almaktan korkan ve ben bu kilolarımı nasıl verebilirim diye korkan beyler – bayanlar bu söyleşimizi mutlaka çok dikkatlice okuyun. Kıymetli bilgileri ile bizleri aydınlatacak olan ismi hemen sizlere tanıtarak hoş geldiniz diyerek söyleşimizi başlatalım. Konuğumuz E-life diyet merkezi kurucusu Dyt.Elif ÖZCAN KÖYLÜ. Elif Hanım bizi değerli bilgileriniz ışığında aydınlatacağınız için öncelikle size çok teşekkür ediyorum hoş geldiniz.

Hoş bulduk Selda Hanım. Bende bana bu imkânı verdiğiniz için size çok teşekkür ediyorum.

**Elif hanım çok merak edilen ilk sorumu yönelterek sohbetimize başlayalım, Obezite nedir?

Obezite, günlük yiyeceklerle alınan enerjinin, harcanan enerjiden yüksek olması durumunda harcanamayan enerji vücutta yağ olarak depolanmaktadır. Yetişkin erkek bireylerde vücut ağırlığının %25, kadınlarda ise % 30'un üzerinde olması obeziteyi oluşturmaktadır.

**Peki, Obez olup olmadığımızı nasıl hesaplayabiliriz?

Vücut ağırlığınızı, boyunuzun karesiyle böldüğünüzde (ağırlık/boy m2) çıkan rakam obezite kriterinizdir. Eğer 25-29.9 ---> hafif şişman,  30-34.9--->şişman,  35-44.9 sağlık açısından önemli, 45-49.9--->aşırı şişman,  50+  süper şişmansınız demektir.

**Kilo alımında yaşam tarzının önemi nedir?

Yaşam tarzı doğrudan en etkili nedendir. Güne kaçta başladığınız, öğünleriniz, içtiğiniz su miktarı, uyku saatleriniz, fiziksel aktiviteleriniz her şey çok çok önemlidir. Kişi kalıcı kilo verimi istiyorsa özellikle yaşam tarzını değiştirmelidir.

**Elif Hanım, yaş- cinsiyet- hastalıklar- meslek kilo alımında ve diyette önemli midir?

Yaş- cinsiyet- hastalıklar- meslek özellikleri haricinde her bir bireyin metabolizmasal özellikleri çok farklıdır. O yüzden genel geçer diyet listeleri kilo vermek için hiç bir işe yaramaz. Diyet bireye özeldir. Kişinin yaşı, boyu, yaşam şekli, hastalıkları, gebelik durumu, sporcu olması diyetinin seyrini değiştirir. Siz siz olun komşunuzun ilacını kullanmadığınız gibi, komşunuzun diyet listesine de bel bağlamayın.

**Peki, çeşitli hastalıklar da besinler şifa mıdır?

Doktorlar nasıl hastalarını ilaçla tedavi ediyorlarsa, biz diyetisyenlerde hastalıkları diyetle tedavi ediyoruz. Vücuda bakım en öncelikle içerden başlar yani nasıl beslendiğiniz çok önemlidir. En basit örnek cildinize ne kadar krem de sürseniz bakımda yaptırsanız iyi beslenmeyen cilt parlamaz ve iyi görünmez.. O yüzden bedeniniz ihtiyaçlarını günlük olarak ona vermelisiniz.

 **Yani tek yönlü diyetler çok da doğru değil diyebilir miyiz?

Kesinlikle evet. Var olan her besinin şifası ayrıdır. Ekmeği hiç yememek ya da et hiç tüketmemek doğru bir davranış değildir. Yâda sabahtan akşama kadar meyve yemek keza aynı şekilde yanlıştır. Günlük ihtiyaçları dengeli ve miktarınca yemek gerekir. Her hangi bir bitki faydalı diye çok fazla yemenin de faydası yoktur, vücut ihtiyacı kadar kullanacaktır.

**Popüler diyetler doğru mudur? Popüler diyetlerle verilen kilo kalıcı mıdır?

Popüler diyetler kısa vadede çok kilo verimini insanlara vaat eder. Ama kısa sürede verilen kilolar metabolizmayı olumsuz etkiler ve verilen kiloların geri alımı çok hızlıdır. O yüzden emeklerin umutların boşa harcanmaması ve sağlıksız yöntemlere hiç bulaşılmaması gerekmektedir.

**Kilo vermenin kolay ve hızlı mucizevi bir yolu var mıdır?

Malesef kestirme bir yol yok. Mucizevi ilaçlar, detoks diyetler, olağanüstü çaylar, bitkiler hiç bir şey direk kilo verimi sağlamaz. Mucizevi yol aramaktansa, gerçekçi beklentilerle diyetisyen eşliğinde sağlığımıza sağlık katarak kilo vermeyi tercih etmeliyiz.

**Günlük su tüketimi ne kadar olmalı?

Kişiye göre değişmekle birlikte, günlük kadınlarda ortalama 2-2,5 lt, erkeklerde ise günlük 2,5-3 lt su tüketimi gerekmektedir. Günlük içtiğimiz siyah çay ve kahve su ihtiyacımızı karşılamamakta ama çorbalar, meyve suları, bitki çaylarını günlük alınması gereken suyun içine katabiliriz.

**Beyaz ekmek mi, tahıllı ekmekler mi daha faydalıdır?

Tahıllı- tam buğdaylı- kepekli- ruşeymli- çavdarlı ekmekler posa yönünden zenginliğiyle, mideyi geç terketmesi sebebiyle, vitamin içeriğinin daha yüksek olması nedeniyle çok daha faydalıdır. Özellikle yerel üretim yapan fırınlar- marketlerde günlük üretilen ekmeklerin raf ömrünün daha az olması nedeniyle daha faydalı olduğu bilinmekte. Aldığınız tahıllı ekmeklerinin çeşidini her seferinde değiştirmekte de ayrı bir yarar var.

**Günde kaç öğün beslenmek gerekir?

Kişiye göre değişmekle beraber ortalama 4-6 öğün arası beslenmek en sağlıklısı, özellikle 3 ana öğün+ 3 ara öğün dediğimiz yaşam tarzı en güzel olanı. Ama bu öğün sayısı günü kullanma şekline göre değişmektedir. Özellikle ana öğünlerde etlere, sebzelere, baklagillere, karbonhidrat türlerine yer vermek gerekir. Ara öğünlerde ise meyvelere, yağlı yemişlere, süt-ayran gibi içeceklere yer vermeliyiz.

 

 

**Yiyerek zayıflamak bir şehir efsanesi midir?

Hayır, bir efsane değildir. Tam tersi sizi iyi anlayan, yaşam tarzınıza göre diyet yazan bir diyetisyen sizi hiç aç bırakmayacaktır. Doya doya yiyerek, sağlıkla, aç kalmadan, her şeyden tadarak, hayattan zevk alarak zayıflamak için kesinlikle bir diyetisyen yardımı almakta büyük yarar var.

**Bir bireyin günlük meyve tüketimi nasıl olmalıdır?

Meyveler yemeklerin hemen üzerine yenmemeli, ara öğün saatlerinde birer veya ikişer porsiyon olarak tüketilmelidir. Bütün gün hiç meyve yemeyip akşamları koca bir meyve tabağı meyve yiyorsanız bu meyveden faydadan çok zarar görürsünüz.

**Arada hemen hemen hepimizin başına gelen bir durum olan çikolata- tatlı krizlerine çözüm ne olmalıdır?

Öncelikle porsiyon kontrolü yapılmalı, yani diyetteyim diye hiç tatlı çikolata yemeyeceğim diye bir şey yok. Ama fazla veya kontrolsüz yenen tatlıların hızlı kilo yaptığı da büyük bir gerçek. Özellikle dengeli ve miktarınca su alımı tatlı krizlerini engelleyecektir. Yada tatlı krizlerinde şerbetli ağır tatlılar yerine sütlü tatlı tüketimi çok daha avantajlıdır. Ayrıca evde yapacağınız meyve tatlıları, kekler, sütlü tatlılar her zaman için hazır ürünlerden çok daha masumdur. Birde çikolata seçimlerini bitterden yana yapmak çok daha iyidir.

**Çok yaygın olarak bilinen yeşil çay nasıl tüketilmelidir?

Yeşil çayı demlemek gerekir yani kaynamış suya yeşil çayı atıp 10 dakika kadar bekletip içmekte fayda var. Yeşil çayı özellikle öğle ve akşam yemeklerinden hemen sonra demleme ve sıcak olarak tüketmenin metabolizma hızlandırıcı etkisi bilinmektedir. Ayrıca düzenli yeşil çay içiminin bir çok kanser türünü önleyici etkiye sahip olduğu bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Yani günlük hayatımızda ki siyah çay yerine yeşil çayı koyabilirsek çok daha fayda görürüz.

**Akupunkturla zayıflamak doğru mudur?

Akupunkturla zayıflamayı doğru bulmuyorum. Takılan iğnelerle iştah kesiliyor, kişi zayıflıyor ancak iğneler çıktıktan sonra artan iştahla kişinin verdiği kiloları geri alması çok hızlı oluyor. Unutmayınız kilo vermek ne kadar önemliyse verdiğiniz kiloyu almamakta o kadar önemli..

**Sağlıkla zayıflamak için kime başvurmalıyız?

Aslında kesinlikle ve kesinlikle zayıflamak için veya her hangi bir hastalığınızın diyet tedavisinde diyetisyenden başkasına başvurmayınız. Nasıl ki gidip dahiliye doktoruna ameliyat olmuyorsanız, diyet tedavisinde de ne doktorlara ne sporculara ne akupunkturculara ne de aktarlara gitmeyiniz. Her işi ehline emanet ediniz.

 

**Medyatik yaşam koçlarının diyet hazırlaması hakkında ne düşünüyorsunuz?

Hiç bir şekilde tıbbı bir eğitim almamış bir kişiye sağlığınızı emanet etmenizi doğru bulmuyorum. Ne kadar ünlü olursa olsun medyatik olursa olsun böyle kişilerin hiç bir eğitimi yok ve emanet ettiğiniz canınızın bu kadar önemsiz olmaması gerekir.

**Ağzınıza sağlık kıymetli bilgilerinizi bizlerle paylaştığınız için çok teşekkür ediyorum son olarak neler söylemek istersiniz Elif Hanım?

Hayatımızın, bize verilen sağlıklı bedenlerimizin kıymetini bilmeliyiz ve kesinlikle hayatı ertelememeliyiz. Eğer kilo probleminiz varsa ve bu sizi mutsuz ediyorsa, şekerinizi yükseltiyorsa, uyuyamıyorsanız, beliniz dizlerinizden ağrılar çekiyorsanız, kilolarınız yaşam kalitenizi düşürüyorsa kilo vermeyi ertelemek hayatı ertelemek olur.  Ben ve diğer diyetisyen arkadaşlarım sizlere en doğru şekilde sağlıkla kilo vermeniz için yardımcı ve destek olacaktır. Sizde kaliteli bir hayat yaşamak istiyorsanız bir diyetisyene başvurup kendinize yapacağınız bu büyük iyiliği ertelemeyin.

**Farklı konu ve konuklarla yeniden görüşmek dileği ile hoşça kalın.

Bakmadan Geçme