Keykubadiye Sarayına ilk kazma vuruldu
Alaaddin Keykubat tarafından 1220'li yıllarda Kayseri'de yaptırdığı ve Moğol istilasında kullanılamaz hale gelen Keykubadiye Sarayı'nda kazı çalışmalarına başlandı.
Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Türk ve İslam Sanatları Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanı Ali Baş ve ekibi tarafından Keykubadiye Sarayı'nda çalışmalara başlandı. 15 kişilik ekip ile beraber sarayın kalıntılarında kazıya başlayan Ali Baş, sarayın tarihi hakkında bilgiler verdi. Baş, "Keykubadiye Sarayı Alaaddin Keykubat’ın 1220’li yıllarda yaptırdığı önemli bir saraydır ve uzun soluklu bir yaşantının olmadığı bir saraydır. Özellikle Moğol istilası sırasında saray büyük oranda tahribata uğrar ve bildiğimiz kadarıyla da bir daha yerleşime açılmaz. Sarayın bulunduğu arazi Şeker Fabrikası’nın arazi içerisinde yer almaktadır ve burada Şeker Fabrikası’nın muvaffakiyeti ile biz bu işe başladık. Aslında 2014 yılında projeye yönelik olarak burada basit bir sondaj işi gerçekleştirmiştik. O süreler içerisinde de bazı veriler ortaya çıkmıştı. Kültür Bakanlığı’na kazı için müracaatımızı yaptık ve onların desteği ile bu kazıyı gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Bir haftadır buradayız. Şuan genel temizlik çalışması yapıyoruz. Özellikle bize bu noktada Şeker Fabrikası’nın önemli bir desteği mevcuttur. Herhalde havanın yaşlı gitmesi sebebiyle etrafta ciddi oranda bitkiler türemiş durumdadır. Onları temizlemeye çalışıyorlar. bizde bu hafta içerisinde ilk kazmayı vurarak kazı sezonumuzu başlatmış olacağız" dedi. Baş, "Şuanda ayakta iki tane yapımız var. Bunun dışında her şey toprak altındadır. neyle karşılaşacağımızı şuanda bilemiyoruz. Zaman ilerledikçe, bu noktada veriler ortaya çıktıkça biz Anadolu Selçuklu Dönemi’nin ikinci önemli saraylarından bir tanesini daha açığa çıkarmış olacağız. Ne kadar süreceğini bilemiyoruz. Biz senede yaklaşık 2 ay kadar süre ile kazı yapacağız. Daha sonra yıllar içerisinde bu çalışmayı gerçekleştirmeyi umut ediyoruz. Çalışmanın sekteye uğramadan devam etmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı. Amaçlarının kültür tarihine önemli bir eseri kazandırmak olduğunu söyleyen Baş, "Ekibimizde yaklaşık 15 kişiyiz. Bu ilk başlangıçta böyledir. Zaman içerisinde ihtiyaca göre bu daha da artacaktır. İşçi ile biz bunu götürmeye çalışıyoruz ama ilk etapta öğrencilerimizle özellikle başlamayı uygun bulduk. Çünkü onların daha da dikkatli davranacağını düşünüyoruz. Arkeolojik kazılarda çok fazla toprak atmak önemli değil, önemli olan dikkatli çalışmak ve alttaki kültür tabakasına zarar vermemektir. İhtiyaç hissettiğimiz zaman bu sayıyı artırma yetkimiz var" diye konuştu.
Ali Baş ayrıca, kendilerine çalışmaların destek veren Kayseri Valisi Orhan Düzgün'e ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik'e teşekkür etti.