Kayseri'nin Sabahat Akkiraz'ı 

Kayseri'nin tanınmış yerel sanatçılarından Ersin Çimen'in keşfettiği Sevda Demir isimli kadın sanatçı, kadife sesiyle geleceğin Sabahat Akkiraz'ı olma yolunda ilerliyor. Keyf-i Muhabbet Çay ve Sohbet Evi'nde hafta 1 gün Ersin Çimen ile birlikte kulakların pasını silerek gönüllere dokunan Sevda Demir, albüm hazırlığı yapıyor. Ersin Çimen-Sevda Demir ikilisi her Çarşamba saat 20.00-22.00 arasında Keyf-i Muhabbet 'te 'Bağlamadan Nağmeler' isimli programla türkü severlerle buluşuyor.

Yerel sanatçılarımızdan Ersin Çimen’in tesadüfen tanıdığı Sevda Demir isimli kadın, gerek hanımefendi kişiliğiyle gerekse yanık sesiyle müzik piyasasına hızlı bir giriş yapacağa benziyor. 
İşletmeciliğini Leyla Ünlü’nün yaptığı Keyf-i Muhabbet Çay ve Sohbet Evi’nde Ersin Çimen ile birlikte haftada 1 gün türkü severlerle buluşan Sevda Demir, sesiyle büyük ilgi topluyor.

“Halkın içinden birini halka nakşediyoruz”
Sanatçı Ersin Çimen, Sevda Demir’i tesadüfen keşfettiklerini belirterek; “Sevda hanım hiçbir eğitim almadan bu işe başladı. Kendisini ilk dinlememizde sesinin farkına vardık. Keyf-i Muhabbet’te Sabit İnce’nin de önderliğinde sanatsal dinletiler yapıyoruz. Kültür akşamları düzenliyoruz. Haftada 1 gün ‘Bağlamadan nağmeler’ isimli program yapıyoruz. Sevda hanımla birlikte yapıyoruz. Programımızı internetten canlı yayınlıyoruz. Birlikte sahne alıyoruz.  Özellikle bir ev hanımının halk müziğini kendisine bir hobi olarak, amaç olarak edinmesidir bu işin özü... Halkın içerisinden çıkan birini halka nakşediyoruz. Kendisi sanatın halk için yapılmasına iyi bir örnektir. Eski ikili alışkanlık vardır. Mesela Musa Eroğlu-Güler Duman ya da Gülşen Kutlu-Mehmet Eren ikilisi gibi. Aslında günümüzde çok da kullanılmayan natürel halk müziği yapmaya çalışıyoruz. Aslında Amerika keşfedileli çok olmuş ama biz Amerika öyle değil, günümüzde de gençler bunu sevsin diye uğraşıyoruz. Belirli bir yaşa gelmiş insanlarız. Gençlerin de bunu sevmesine çalışıyoruz. Klasik halk müziği okumaya çalışıyoruz. Kendi kültürümüzü kendi kültürümüzden bir insanla temaşa ediyoruz. Kendisiyle tanışmamız tamamen tesadüf oldu. Ben de insan seslerine karşı aşırı duyarlılık var. Kendisi Ramazan ayında yaptığım programlardan birisine konuk olmuştu. Tesadüfen sesini duydum. Bana türkü söylemeye falan gelmedi. Dediğim gibi tesadüfen sesini duydum ve kendisinden türkü söylemesini rica ettim. İyi ki de etmişim” diye konuştu.

“Albüm için ne gerekiyorsa yapacağız”
Sevda Demir’in Sabahat Akkiraz,  Güler Duman, Hülya Bozkaya gibi farklı bir ses tonu olduğunu dile getiren Çimen; “Kendisine ‘Bu işi profesyonel olarak yapıyor musunuz?’ dediğim de ‘hayır’ dedi. Ben de kendisiyle çalışmak istediğimi ilettim. İyi ki de demişim. 7-8 yıldı sahnelerimde bayan vokal kullanmıyordum. 12 tane bayan solist yetiştirdim. Bunlardan iki tanesi TRT’de şu an. İki tanesi müzik öğretmeni, hale hazırda şu an 3 kişi Kayseri’de sahne alıyor. Sevda hanımı tanıyınca ‘1 bayan daha yetiştirelim’ dedim. Kendisi de iyi bir cevher olunca bırakmadık. Sarraf için cevheri işlemek daha kolaydır. Önümüzdeki hedefimiz, Rabbim kısmet ederse en azından Sevda Demir’e bir albüm yapmak... Albüm ayrı bir keyif. Şu an için bu hedef belki de biraz zor ama bir şeyi isterseniz oluyor. Bunu gerçekleştirmek için elimden geleni yapacağım. Çünkü kendisinin sadece hocalığını değil, aynı zamanda menajerliğini de yapıyorum.” şeklinde konuştu. 

“Ev hanımları dışarıya çıkmalı”
Şu an için Çimen’in vokalistliğini yapan Sevda Demir ise Ersin Çimen ile tanışmasının çok sevindirici olduğunu belirterek; “İyi ki kendisiyle tanıştım” dedi.
“Küçüklüğümden beri türkü söylemeyi çok seviyorum.” diyen Sevda Demir şunları söyledi:
“Bir ara koroya gittim. Yaklaşık 3 aydır da Ersin Hocamla birlikte çalışıyoruz. Kendisini çok seviyorum. Bilindiği üzere ev hanımları kolay kolay dışarıya çıkmazlar. Ayıptır, günahtır, yasaktır diye pek topluma çıkmazlar. Girişimci birisi olarak hep toplumla iç içe olmaya çalıştım. Güzel insanların olduğunu gördüm. Hanımlardan ön yargılarını yıkmalarını istiyorum. Çünkü o kadar çok yetenekli ev hanımlarımız var. Sesi çok güzel olanlar var. Ya da başka bir alanda başarılı olan hanımlar var. Bu yeteneklerini değerlendirmeleri gerektiğini düşünüyorum. Ersin Hocama çok güveniyorum. Hoca iyi olunca solistlik de güzel oluyor. Bundan sonra Ersin Hocadan başka biriyle çalışmayı düşünmüyorum. Gelecek adına iyi planlarımız var. Hocam ne yaparsa ben de elimden geldiği kadar uyum sağlamaya çalışacağım. İyi kendisine rastladım. Şu an her şey çok güzel. Daha da iyi olacağına inanıyorum. Dediğim gibi türkü söylemek benim için bir tutku. Bu tutkumu gerçekleştirdiğim için de çok mutluyum.”

Her çarşamba 20’de
Ersin Çimen, Sevda Demir ikilisi her Çarşamba saat 20.00-22.00 arasında Hunat Camii arkasında bulunan Keyf-i Muhabbet Çay ve Muhabbet Evi’nde “Bağlamadan Nağmeler” isimli programla türkü severlerle buluşuyor.
Haber-Foto: Ramazan KARAKUŞ

 

Bakmadan Geçme