Kayseri'nin 'Öcü' odaları

Yıllardır Kayseri'nin prestijine katkı sağlayan ancak son dönemlerdeki FETÖ soruşturmaları kapsamında adları sıkça zikredilen Ticaret Odası ve Sanayi Odası adeta bir 'öcü' muamelesi görüyor. Oda başkanlarının ve birçok ismin gözaltına alınarak, bazılarının tutuklanması şehrin imajının zedelenmesine neden oldu. Kayserili siyasetçiler bile şehrimizi ziyaretinde bu oda başkanları ile yan yana aynı karede yer almaktan çekiniyor.

Kayseri Sanayi Odası ve Ticaret Odası’nda 15 Temmuz darbe girişimi öncesinde ve sonrasında yaşananlar Kayseri’nin hem sanayisini hem de ticaretini etkiledi. Bazı çevrelerden alınan duyumlara göre özellikle şehir dışından veya yurt dışından gelen misafirlerin ve Kayserili siyasetçilerin Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak ile bir araya gelmekten çekindikleri dillendiriliyor.

Ziyaretler durdu
Son dönemlerde her iki odada da ziyaretler görmek mümkün olmuyor. Hal böyle olunca da söylemlerin doğruluğu ortaya çıkmış oluyor.

Hiçyılmaz ve Boydak gözaltına alınmıştı
Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması kapsamında Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak gözaltına alınmış birkaç gün sonra ise adli kontrol ve yurt dışı yasağı şartıyla serbest bırakılmıştı. Meclis başkanı Nurettin Okandan ise aynı soruşturma kapsamında tutuklanmıştı.
 Ticaret Odası’nda da Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz gözaltına alınmış, 17 gün kadar süren gözaltının ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. KTO’da yapılan baskılar sonucu istifa eden Meclis eski başkanı Mehmet Filiz de tutuklanmıştı.

Meclis üyeleri istifasını istedi
Yaşanan bu sürecin ardından Ticaret Odası eylül ayı meclis toplantısında 26 üye verdikleri dilekçe ile KTO Başkanı Mahmut Hiçyılmaz’ın FETÖ/PDY soruşturması kapsamında gözaltına alındığı için kuruma zarar vereceğini söyleyerek, istifasını istemişti.

Çevikel: KTO’yu bu lekeden kurtar
Ticaret Odası Meclis üyesi Hacı Çevikel Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz’ın istifa etmesi gerektiğini belirterek, “Eğer bu odayı gerçekten düşünüyorsan sana düşen istifa etmek. Gerekeni yap KTO’yu bu lekeden kurtar” dedi.
Ticaret Odası Meclis üyesi Hacı Çevikel, eylül ayındaki meclis toplantısında kendisinin öncülüğünde 26 üyeden Hiçyılmaz’ın istifası için imza topladıklarını hatırlatarak, “İstifa etme gibi bir düşüncesi yok. Bana göre istifa etmesi lazım. Çünkü 16-17 gün gözaltında kaldı. Tamam serbest kaldı ama mahkeme halen devam ediyor. Bu en az 2-3 yıl sürer. Şu an ne ‘suçlu’ diyebiliriz ne de ‘suçsuz’ diyebiliriz. Ama ahlaki olarak istifa etmesi lazım. Doğrusu bu.” diye konuştu.

Yeni bir yapılanma şart
Ülke ekonomisine ciddi katkıları olan Kayseri’de bir süre önce hem Ticaret Odası’nda hem de Sanayi Odası’nda yeni bir yapılanmanın gerektiğini gündeme getirmiştik. Bu söylemimizi yineliyor ve yöneticileri bir kez daha düşünmeleri konusunda uyarıyoruz.   
 Haber: Ramazan KARAKUŞ
 

Bakmadan Geçme