Kayseri'nin en 'ballı' ilçesi: Özvatan

Arazi yapısı, flora zenginliği ve su kaynaklarının bolluğu ile arıcılığa son derece elverişli olan Özvatan, 5 bine yakın kovan sayısıyla bal ve bal ürünleri üretim merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Özvatan arıcılığı hakkında bilgi veren İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dilmaç; arıcılığın ilçede bir geçim kaynağı olduğunu ve hemen hemen bütün evlerde de arıcılıkla uğraşan işletmelerin olduğunu belirtti.
2 bin 300 arı kovanı var
Kendi sistemlerinde kayıtlı 2 bin 300 civarında desteklenen arı kovanı bulunduğunu ifade eden Dilmaç, bunların dışında kayıt dışı olarak da mevcut toplamda 5 bine yakın kovan olduğunu söyledi. Arazi yapısı ve su kaynaklarından dolayı bal kalitesinin yüksek ve yapılan analizlerde şeker oranının yüzde 2'nin altında olduğunu vurgulayan Dilmaç, arıcılığın ilçede daha fazla gelişmesi için İlçe Müdürlüğü olarak bazı projeleri olduğunu ve bunların başında flora yapısının geliştirilmesinin geldiğini ve bu amaçla Orman Bakanlığı ile bal ormanları kuracaklarını ifade etti.
Dilmaç; bal ürünlerinin çeşitlendirilmesi, çoğaltılması ve kovan sayısının artırılması amacıyla yaptıkları çalışmalar kapsamında bir pazar oluşturulması gerektiğinin ve bunun için de Özvatan İlçesi balının tescil çalışmalarına başladıklarının altını çizdi.
Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Bozdağ ise ; Birliğe kayıtlı olan üreticilerin talebi doğrultusunda bir proje hazırladıklarını ve üreticilere Kayseri ili içerisinde bal dolum makinaları kazandırma müjdesini aldıklarını belirtti.
Birlik bünyesinde "Birimiz Hepimiz, Hepimiz Birimiz İçin" sloganıyla faaliyet gösterdiklerini söyleyen Bozdağ; İlçede arı sütü, bal, polen, propolis ve arı zehri üretimlerinin yapıldığını ifade etti.
İlçede 45 yıldır arıcılık alanında faaliyet gösteren Emekli Öğretmen Adnan Ünal’da ; ilçenin arıcılığa uygun ender ilçelerden biri olduğunu dile getirerek,  flora yapılarını incelettiklerini ve çok sayıda bitki türlerine rastlandığını ifade etti. Kekik bitkisinin 6 çeşidinin ilçede yetiştiğini vurgulayan Ünal; bitkilerin engebeli arazide çiçek açma evrelerinin değişiklik gösterdiğini, bal sezonunu uzatması ve verim açısından bunun bir avantaj olduğunu belirtti. Piyasada sahte, glikozlu ve şekerli bal ürünlerinin uygun fiyat satılmasıyla üreticilerin emeklerinin zayi edilerek zor duruma düşürüldüğünü söyleyen Ünal, "Tahlillerini yaptırdığımız Özvatan balı enzim değerleri bakımından oldukça üstün bir değer teşkil etmektedir. Bal; içerdiği protein yapısıyla beslenmede, insan sağlığında önemli bir yer tutmaktadır." dedi.
Kayseri Gündem
 

Bakmadan Geçme