Kayserili olay vekilden U dönüşü

CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit geçtiğimiz günlerde Kayseri İl Teşkilatını ziyaretinde, Cumhurbaşkanı, ve Başbakanın AB açıklamalarına tepki göstererek, 'Biz Avrupalı olmaya hazırız. Hele İzmirliler bu işe çok hazırlar. Orası demokrasiye açılan, Avrupa'ya açılan bir kapı gibidir. Biz bazen diyoruz ki 'Gerekirse İzmir ayrılsın' Türkiye AB'ye hazır değilse, İzmir hazır.' sözlerini sarf etmişti. Aslen Kayseri Sarızlı olan Yiğit, aldığı tepkiler sonrası U dönüşü yaparak sözlerinin yanlış anlaşıldığını söyledi. Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız CHP Kayseri İl Başkanı Feyzullah Keskin ise 'Ortada bir yanlış anlaşılma söz konusu. Bunu da zaten kendisi dile getirdi.' açıklamasında bulundu.

Aslen Kayseri Sarızlı olan CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit geçtiğimiz günlerde Denizli Milletvekili Melike Basmacı, İzmir Milletvekili Özcan Purçu ve Kayseri Milletvekili Çetin Arık ile birlikte CHP Kayseri İl Başkanlığını ziyaret ederek güncel olaylarla ilgili basın açıklaması yapmıştı.

Buradaki konuşmasında hükümetin Avrupa Birliği ile ilgili politikalarını eleştiren Yiğit, skandal sözlere imza atarak şunları söylemişti:
 “Cumhurbaşkanı, Başbakan kafa tutuyor, Dışişleri kafa tutuyor. 'Avrupa Birliği'ni istemiyoruz' diyorlar. 57 yıl bu kapıda bekledik. AB'ye girmek için kanun değişiklikleri yaptık yüzlerce. Biz Avrupalı olmaya hazırız. Hele İzmirliler bu işe çok hazırlar. Orası demokrasiye açılan, Avrupa'ya açılan bir kapı gibidir. Biz bazen diyoruz ki 'Gerekirse de İzmir ayrılsın' yani biz istemeyiz, bu şartlarda bunlarla yaşamayı. Biz Avrupalı olmaya çalışıyoruz. Türkiye'de yaşayan demokrat, aydın, çağdaş insanlar Avrupalı olmaya hazır''.

Bu sözlerin ardından Yiğit, ağır eleştirilere maruz kalarak bölücülük yapmaya çalışmakla suçlandı. 

AK Parti sert tepki gösterdi
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar, “Karış karış zorluk, yokluk içinde kazanılan vatanımız bir bütündür. Tarih bilinci ve milli duygulardan yoksun olduğuna ihtimal vermek istemediğimiz Sayın CHP'li vekilin bu talihsiz açıklamasından geri dönmesini bekliyoruz” dedi. AK Parti İzmir Milletvekili Atilla Kaya ise Türkiye'nin düşmanlarının ve bölücü odakların değirmenine su taşıyan bu açıklamanın kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Yanlış anlaşılmış
Gerek siyasi kanattan gerek bazı kesimlerden aldığı tepkilerin ardından açıklama yapma gereği hisseden Milletvekili Ali Yiğit, sosyal medya aracılığıyla yayınladığı mesajında şu ifadelere yer verdi:
“16 Kasım Çarşamba günü Kayseri’de partililere yönelik yaptığım spontane konuşmada ülke gündemine dair çeşitli değerlendirmelerde bulundum. Konuşmam sırasında son günlerde iyice gerilen Türkiye ile AB arasındaki ilişkilere de değindim. 57 yıldır Avrupa Birliği’ne girme mücadelesi içinde olduğumuzu ama buna rağmen Avrupa’dan son zamanlarda ‘Biz sizi istemiyoruz’ seslerinin yükselmeye başladığına vurgu yaparak bunun o kadar kolay olmadığını söyledim. Ayrıca milletvekili olduğum İzmir’in de demokrat, çağdaş ve özgürlükçü yapısıyla Avrupalı olmaya hazır olduğunu belirttim. Bunu söylerken kullandığım ‘Biz zaman zaman diyoruz ki, gerekirse İzmir ayrılsın, yani biz istemeyiz bunlarla birlikte yaşamayı’ ifadesi, ne bir kişiye ne de bir gruba yönelik olarak söylenmemiş, İzmir’le özdeşleşen değerleri yüceltmek anlamında dile getirilmiş, ancak yeterince açık olmadığı için aklımdan fikrimden geçmeyecek anlamlara çekilmiştir. Doğal olarak da çeşitli tepkiler oluşmuştur. Burada hiç kuşkusuz ifadenin eksik olmasının da etkisi vardır. Ancak ben konuşmamda tam anlamıyla ‘Biz İzmirliler olarak, temel insan hak ve özgürlüklerine, demokrasiye, adalete, eşitliğe, barışa ve kardeşliğe inanıyor ve Avrupa Birliği’ne girmek istiyoruz. Bu değerler insanlığın, insan olmanın evrensel değerleridir ve bunlara inanıyor, bunları savunuyoruz. Bunların olmadığı, bu değerlerin kabul görmediği yerde yaşanmaz’ demek istedim. Ülkemizin her karış toprağının kanla sulandığını bilen, Ulu Önder Atatürk’ün ilke ve hedefleri doğrultusunda bölünmez bütünlüğümüzü ve üniter yapıyı savunan, İzmir ülkemizin batıya açılan kapısı diyerek aidiyete övgüyle vurgu yapan ve diğer konuşmalarımda hep birlik ve beraberliği dile getiren biri olarak kamuoyuna yansıtıldığı gibi düşünmem mümkün bile değildir. Bu bağlamda şahsıma atfedilen yorum ve değerlendirmelere cevap vermeyi ise kendime zul olarak görüyor, kamuoyunun hoşgörüsüne ve takdirlerine sunuyorum.”
Yiğit bu konuşmanın aynısını TBMM toplantısında da gerçekleştirdi.

Keskin’in yorumu
Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Feyzullah Keskin de suçlamaların doğru olmadığını belirterek, “Değil Ali Yiğit, hiçbir Cumhuriyet Halk Partisinin tek bir üyesi ülkenin bir karış toprağının bile bir yere verilmesine ne müsaade eder, ne de göz yumar.” dedi.

“Ortada bir yanlış anlaşılma söz konusu. Bunu da zaten kendisi dile getirdi” diyen Keskin şunları söyledi:
“Cumhuriyet Halk Partisi üniter yapının yanındayken böyle bir niyeti olabilir mi. AB’den kopmamak gerektiğini ifade etmeye çalıştı. Tabi orada konuşurken kendisinin de üzüldüğü cümleler çıktı ağzından. Bunu da zaten açıklamasında belirtti. Yoksa değil Ali Yiğit, Cumhuriyet Halk Partisinin tek bir üyesi ülkenin bir karış toprağının bile bir yere verilmesine ne müsaade eder, ne de göz yumar. Böyle bir şey olabilir mi? ‘Ülkeyi böldürmeyiz’ diye mitingler yaparken böyle bir şey düşünebilir miyiz?”
Kayseri Gündem    

Bakmadan Geçme