• Haberler
  • Gündem
  • Kayserili ihracatçı ürün çeşitliliğini artırmalı

Kayserili ihracatçı ürün çeşitliliğini artırmalı

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş iş adamlarına çağrı da bulunarak 'Artık Kayserili ihracatçı ürün çeşitliliğini artırmalı. Daha nitelikli, daha al benisi olan, tercih edilen ürün ortaya çıkarmalı' dedi.

 Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş,” Kayseri dayanıklı tüketim malları üreten bir il. Birim başına yüksek nakliye bedelleri ödeyen bir il . Kayseri’nin bir kere pahada ağır, Rekabeti yüksek, Katma değer yönünden  yeterli bir ürün konumuna geçmesi gerekir. Kayseri şu anda hem dayanıklı tüketim mallarında hem de mobilya imalatı konusunda Türkiye’de önder illerden birisi. Ama mobilyanın kilogram ihracat fiyatı belli. Kayseri nüfus bakımından Türkiye’nin 10. İli. İhracat sıralamasında ise 12. sırada. Kayseri bu işi iyi bir noktaya doğru götürebilmeli. Türkiye, nüfusunun iki katı kadar ihracat yapıyor. Kayseri ancak nüfusu kadar ihracat yapıyor. Ya da nüfusunun 1. 25 katı kadar yapıyor. Yani artık Kayserili ihracatçı ürün gamını değiştirmeli. Daha nitelikli ürün, daha albenisi olan ürün, tercih edilen ürün haline getirmesi gerekli diye düşünüyorum. Tasarıma büyük destekler veriyoruz. Gelişmeye çok önemli destekler veriyoruz. Arzu ederdim ki yurt dışındaki desteklerden  Kayserili firmalarımız faydalansın. İnşallah önümüzdeki günlerde Kayseri’yi yurt dışına tanıtacak bir takım faaliyetler yapmayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.

2016’da büyüme bekliyoruz

“Bize muadil ülkelerde beklentinin 0’a yakın olduğunu görüyoruz. Bu bizim için önemli. 2015 bizim için daha zor geçti. Ama buna rağmen ihracatımız parasal olarak düşmesine rağmen miktar bazında %2 arttı. İthalatımız yine parasal olarak düştü ancak miktar bazında %1.8 arttı. Yani ihracatımız parasal olarak %8.7 azaldı, ithalatımız ise %14.4 azaldı parasal olarak. İhracat %2 arttı miktar olarak, ithalat %1.8 arttı miktar olarak. Aradaki %8.7 ile %14.4 arasındaki fark bizim Euro bölgesinden daha çok ithalat yaptığımızın göstergesi. Bizim yurt dışında 50 milyar dolara yakın sermayemiz var. Yurt dışına gittiğinde oradan gayrimenkul alan iş adamlarımız var. Yani şunu diyorlar “Türkiye hiçbir tarafa gitmesin, Türkiye’ye de kimse gelmesin. Kapalı bir ülke olalım” diyorlar. Bunu diyenleri yadırgıyorum.“

2015 yılının ekonomik anlamda zor bir yıl olduğuna vurgu yapan Elitaş 2016 yılında ise Türkiye ekonomisinde hissedilir oranda büyüme beklediklerini söyledi.

İMF’nin  2016 yılında Türkiye’de  %3.5’in üzerinde bir  büyüme hesapladığını anlatan Elitaş şunları söyledi:

Rusya-Türkiye ekonomik ilişkilerinin bozulmasının ardından, Türkiye'nin çevresindeki ülkelerle ekonomik bağlarını daha da güçlendirmesinin yanı sıra yeni pazarlar arayışı içinde bulunduğuna da dikkati çeken Bakan Elitaş, şöyle devam etti:

"İran'a uygulanan izalosyon ve ambargo kaldırıldı. En yakın zamanda İran'a da bir ziyaretimiz olacak. Her iki ülke arasındaki ticaretin geliştirilmesi için çalışmalar yapıyoruz. Türkiye'nin etrafında ticaretini genişletebileceği 56 ülke var. Ruysa-Türkiye ekonomik ilişkilerine gelince, Ticaret, kurallarına göre yapılır. Ticarete duygusal düşünceler karıştırılmamalıdır. Askeri konuları, o konudaki askeri yetkililer yapar, siyasi konuları siyasetçiler yapar, ticareti de ticaret erbabı yapar. Ticari ilişkilere, diğer konuları karıştırmamak gerekir."

Daha önce Erciyes’te  Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan'ın katılacağı ve 19 Şubat'ta yapılması düşünülen "3'lü Bakanlar Zirvesi" ertelendiğini hatırlatan Bakan Elitaş buna karşın Şili İşadamları Zirvesi ve Alman İş Konseyi toplantısının Erciyes Dağı'nda düzenleneceğini açıkladı.

Şili ve Alman işadamları zirvesi 

Elitaş, "Sayın Cumhurbaşkanımızın bir programı nedeniyle bu zirveyi erteledik. Buna karşın  Şili, işadamları zirvesini ve Türkiye- Almanya İş Konseyi Toplantısı'nı Kayseri'de yapacağız. İki önemli ticari zirveyi de Erciyes'te yapmaya karar verdik. Bizim gözbebeğimiz Erciyes'i dünyaya tanıtmamız gerekiyor” dedi.

Haber-Fotoğraf: Ramazan KARAKUŞ

Bakmadan Geçme