KAYSERİLİ HER İŞİ YAPMIYOR
Kayseri Dünya Ticaret Merkezi'nde perşembe günü yapılan açılış ile startı verilen, İş-Kur öncülüğündeki organizasyonda işsizlere iş umutları doğarken çok ilginç bir tablo ortaya çıktı: Şirketlerde eleman açığı var, işçi asgari ücrete sıcak bakmıyor… Şirket işçiye eğitim verelim diyor ,işçi büro çalışanı olmak istiyor… Gençler şirketleri geçici görüyor, çoğunun kafasında memur olmak var.! Kısacası işçi kendi işinin patronu olmak istiyor, artık 'Ne iş olsa yaparım' sözününde hükmü tecellisi kalmıyor.
1 milyonun üzerinde bir nüfusa sahip olan Kayseri birçok sanayi sitelerine ve organize sanayi bölgelerine sahip. Bununla birlikle Kayseri’de ortalama 3500’e yakın iş yeri mevcut. Tüm bu sanayi merkezli büyük ve küçük ölçekli fabrikalara sahip Kayseri’de işsizler yine işsiz. Perşembe gününden cumartesiye kadar geçen sürede fuarı ziyaret eden Kayserili vatandaşların kroksini çizdik.
NE İŞ OLSA YAPMAM!
Fuarda yüze yakın firma, ziyaretçilere istihdam pazarladı. Geçen yıllara nazaran ziyaretçi sayısında düşüş yaşanmasına rağmen işçilerde, işverenlerde halinden memnun. Sayısal veriler ile birlikte ortaya çıkan sonuçlar ise “Ne iş olsa yaparım !” talebinin artık tarih olacağına işaret. Çünkü bir sanayi şehri olan, ticaret ile ismi anılagelen Kayseri’de en popüler şirket ve firmalarında ki büyük sıkıntı hala yeterli düzeyde kalifiyeli bir eleman olmayışı.
30 YAŞ VE ÜZERİ KİŞİLER DE İŞSİZ
Fuarda bulunan tüm firmalara sorulan sorular ise %70’i “Asgari ücrete ne zaman zam yaparsınız?, Servisiniz var mı? Kadroya ne zaman geçerim?, Yıllık izin için bir yıl bekleyecek miyiz? Kaç vardiyanız var? …” gibi sorular oluştururken başvuru yapmaya gelenlerin %20’sini 30 yaş ve üzeri kadın ve erkekler, %60’ını 20-25 yaş ve üzeri kişiler oluşturuyor. Geriye kalanların oranını da yine 20 yaşın üzerindeki bayan ağırlıklı kişiler oluşturuyor.
STAJYERLERİN AKLI KARIŞIK, SERTİFİKALAR UMUT VERMİYOR.
Perşembe ve cuma günü ağırlıklı olarak meslek lisesi öğrencilerinin fuarı hareketlendirdiği saatlere öğrencilerin staj konusunda bir sektöre sabitlenemediği görüldü. Birçoğu stajı, bölümü dışında yapma düşüncesinde. Endüstri meslek lisesi öğrencileri kolay para kazanmak istiyor, sağlık meslek lisesi öğrencileri özelde çalışmak istemiyor. Çünkü şartların ağır olmasını gerekçe gösterilirken devlet hastanelerinde çalışmak ve memur olmak ise çoğunluğun aynı düşüncede olduğu fikrini ortaya koyuyor. Birçoğunun umut bağladığı diğer konu ise sertifika alınan kurslar. Birçoğu kursları zaman kaybı olarak görüyor. Ücreti az olmasına rağmen uzun bir zaman diliminde bir program olması sebebi ile fuara gelen ziyaretçilerde bu düşünce dikkat çekiyor. Bu da kişisel başarıyı ön plana çıkarıyor.
ÜNİVERSİTELER PASİF KALDI
Fuarın en etkin ziyaretçilerinden olması düşünülen üniversite öğrencilerinin yok denecek kadar az olması; üniversite öğrencilerine istihdam sağlayacak bu fuarda Kayseri’de bulunan üniversitelerden destek gelmeyişi akıllarda soru işaretleri bıraktı. Dört üniversitesi olmasına rağmen şirketlerin paralelindeki bölümlerden öğrencilerin gelmeyişi ve üniversitelerin destek vermeyişi hayal kırıklığı yarattı.
Haber & Fotoğraf: Mahmut Hop Bakmadan Geçme
MHP Belediye Meclis Üyeleri İstişare ve Değerlendirme Toplantısı Kayseri’de gerçekleştirildi
AK Parti Kayseri İl Başkanı Okandan, “AK Parti'yi Kayseri'de daha öteye taşıyacağız”
Başkan Büyükkılıç'tan gelene 'Hoş Geldin', gidene 'Güle Güle' ağırlaması
Kayseri'ye değer katacak projede sona gelindi: Müjdeyi Bakan Uraloğlu verdi
Melikgazi Belediyesi'nden "Önce Aile" Projesi
Binlerce kuş türünün yaşadığı Sultan Sazlığı her yıl niçin yakılıyor? : Uzmanı açıkladı
WhatsApp İhbar Hattı
0533 704 84 10
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!