Kayserili bu turşuyu sevdi

Ankara'nın meşhur Çubuk Turşusu, Dünya Ticaret Merkezi'nde açılan yöresel fuarda 5 günde 1 buçuk ton satıldı. Kayserilerin bu turşuyu çok sevdiğini anlatan turşucu Hayati Ataç, elinde çok az miktarda turşu kaldığını belirterek, 'Açıkçası bu kadar kısa sürede tükeneceğini ben de beklemiyordum' dedi.

 Sun Fuar tarafından organize edilen ve ilimizde 6. kez açılan Yöresel Ürünler Fuarı'na Kayserililerin ilgisi devam ediyor. Dünya Ticaret Merkezi'nde farklı ülkelerden ve Türkiye'nin farklı illerinden yöresel ürünlerin sergilendiği fuarda Ankara’nın meşhur Çubuk Turşusu deyim yerindeyse kapış kapış gitti.

Limon mu? Sirke mi?

Zaman zaman insanları birbirine düşüren turşu suyunun,  limondan mı yoksa sirkeden mi daha iyi yapıldığı günümüzde halen tartışma konusu olurken, bu soruyu Turşu ustası Hayati Ataç’a sorduk. Konu öylesine hassas ki başrollerini Münir Özkul ile Adile Naşit’in oynadığı “Neşeli Günler” adlı Türk sinema filminde fikir uyuşmazlığı yüzünden ikilinin ayrılmalarına neden olmuştu.

Ataç, net olarak cevap vermezken, her ikisinden de turşunun iyi yapıldığını ancak limon oranının fazla olmasının daha lezzetli yapacağını söyledi.

25 çeşit turşu

“Bir bardak turşu suyu iç, 100 metreyi 10 dakikada koş” sloganıyla 25 çeşit ile turşu severlere hizmet ettiklerini belirten Hayati Ataç, turşu yapımında kullanılan ürünleri kendilerinin yetiştirdiğini dile getirdi. Turşu yapımında şebeke suyu yerine kaynak suyu kullanılmasının son derece önemli olduğunu belirten Ataç, “Turşu yapımında kaya tuzu, dereotu, sarımsak, defneyaprağı kullanıyoruz. Eylül ayında 350 ton turşu hazırladık. Şu an elimizde az kaldı. Sadece Ankara’ya değil çevre illere de sipariş üzerine çeşitlerimizden gönderiyoruz” dedi.

1 buçuk ton  satıldı

Fuarın açıldığı 1 Nisan’dan bu yana getirdikleri ürünün neredeyse tamamını sattıklarını dile getiren Ataç, “Daha önceki fuarlardan yola çıkarak ilginin fazla olacağını düşündük ve 1 buçuk ton turşu getirdik. 150 kilo kadar kaldı. Açıkçası bu kadar çabuk tükeneceğini ben de düşünmüyordum. Kayserililer turşuyu seviyor. Önceki fuarlarda gelen müşterilerimiz yine geldi. Çubuk turşusunun tadını alan bir daha bırakamıyor” diye konuştu.

Turşu suyunun bardağı 1 TL’den, taneli turşunun ise kilogramı 10 TL’den satışa sunuluyor. Hayati ustanın turşusunu ve daha bir çok faklı yörelerin lezzetlerini tatmak isteyenler 10 Nisan Pazar akşamına kadar açık kalacak olan 6. Yöresel Ürünler Fuarı’nı ziyaret edebilir. Haber-Fotoğraf: Ramazan KARAKUŞ                                                                       

Bakmadan Geçme