Kayseri'de süt verimi az!

Kayseri besicilik sektöründe 253 bin büyükbaş hayvandan toplamda 475 ton süt verimi alınırken, Develi 41 bin büyükbaş hayvan sayısıyla 275 ton süt üretimi gerçekleştiriyor.

 
Kayseri Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ünay Çakı, süt üretimi konusunda gazetemize çarpıcı açıklamalarda bulundu. Başkan Çakı; “Tomarza, Talas ve Develi’de farklı bir ticaret faaliyeti söz konusu. Elbette bu durum hayvancılıkta gelinen noktayı masum hale getirmez. Sütü 475 ton günlük olarak üretiyoruz. Kayseri bin ton süt üretmeli.” dedi.
 
“275 ton sütü Develi üretiyor”
Kayseri’de süt üretiminin az olduğuna vurgu yapan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlik Başkanı Çakı; ”Yeni yapılan baraj olmasına rağmen elde edilen süt verimi Kayseri’de gerçekten çok az. Konya, Niğde ve Kayseri coğrafyasına baktığımızda süt üretiminin şehrimizde çok az olduğunu görmek mümkün. Gelişmiş demek, sanayileşmişlik demek, tarımı hayvancılığı geriye götürmek demek değildir. Böyle bakıldığında biz zengin bir aileyiz ama mutfakta bir şey yemiyoruz. Ya da mutfağa hiç masraf yapmıyoruz. Böyle bir mantık olamaz. Gelecek adına böyle bir anlayış olmamalı. Tarım ve hayvancılık Türkiye’nin stratejik bir olgusudur. 475 ton günlük sütün 275 tonu Develi’de üretiliyor. Saray Halı fabrikasının geçmişte süt alanında yaptığı yatırım bölgenin tarım ve hayvancılığa yönelmesine neden oldu. Develi’de hayvan başı alınan süt verimi yüksek ”dedi.
 
“Bin ton süt üretilmeli”
Develi’de tarım ve hayvancılık verimi konusunda daha profesyonel bir yapının olduğuna dikkat çeken, Başkan Çakı, şöyle konuştu; “Ağırnas’ta sanayi süt ticareti var. Fakat Kayseri’ye yakın bölgelerde ise sokak sütçülüğü yoğunlaşıyor. Hayvan ıslahına tohumlamada en iyi olan ilçenin Develi olduğunu görmek mümkün. Çiftlik konusunda dahi profesyonel olan ilçe yine Develi’dir. İstiyoruz ki, Kayseri’de süt üreticiliği günlük bin tonun üzerine çıksın. Şu anda sütü Kayseri de satacak fabrika bulamıyoruz. Ürettiğimiz sanayi tipi sütlerimizi Kayseri dışındaki firmalara satıyoruz. Gülsan Fabrikası 70 ton günlük kullanıyor, sadece bu firma şehir üreticisinden süt alıyor.”
 
“Hibe ve desteklerden yararlanamıyoruz”
Hayvancılığın istenilen noktada gelişmediğini belirten Başkan Çakı,“ Gelişmemesinin ana sebeplerinden bir tanesi, hibe ve desteklerden Kayseri süt üreticileri olarak yararlanamıyoruz. Tabiri caiz ise hayvancılığı geri plana attık. Sanayicilik konusunu aştık ancak hayvancılık ve tarımı konusunu sanki elimizin tersi ile ittik. Bugün İsrail’de toprak yok, çölde üretim yapılıyor. Bizim arazilerde istenilen ürün alınamıyor denilmesi yanlış. Develi’deki tesislerde çift ürün elde ediliyor. Bilinçli ekim yapılıyor, verim alınıyor. Kayseri toprakları çok verimli, yeter ki ne zaman ekili araziye su vereceğimizi bilelim. Kocasinan bölgesi Yazır’da da çift ürün mahsul alınmaktadır. Hayvancılığın ilgi alanın dışında tutulması verimin düşmesine en büyük nedendir. İnsanları doğduğu yerde doyurmamız lazım. Çiftçi ve besiciye iyi eğitim verilmesi lazım. Eğitimde sıkıntı olduğu için köyler boşalıyor. Türkiye çapında en çok köyleri boşalan şehir Kayseri. 1 milyon 200 bin nüfus, 150 bini ise kırsalda yaşıyor. Kırsal boşalınca tarım ve hayvancılık istenilen noktaya gelemedi. Kayseri 900 ton süt üretmiş olsa birim başına lojistik maliyetleri 1 TL ise 50 kuruşa düşecek. Üreticimize 50 kuruş yansımış olacak. Temel harcamaları Kayserili çiftçiler kendi cebinden yapıyor. Başka illerde hibe yapılıyor, ahırları boş, hayvan yok. Kayseri de ise hayvan sayısı fazla ancak konulacak ahır yok. Kayseri’de hibe konusunda sınıfta kaldık. Hayvancılığı yapanlar bu işi bırakırsa bir daha onlara bu işi yaptıramazsınız. Köyde gençler artık hayvancılığı istikbal olarak görmüyor” dedi.   
 
Haber: Tunahan Kaya / Remzi Yıldırım         
 

Bakmadan Geçme