Kayseri'de böbrek taşları çok yaygın!

Tekden Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Emin Öztürk, bahar mevsiminde böbrek taşı vakalarında artış olduğunu söyledi. Kayseri'de özellikle de ilçelerde böbrek taşlarına yüksek oranda rastlandığına dikkat çeken Öztürk 'bunda suyumuzdaki kalsiyum oranının yüksek olmasının yanısıra çok fazla kırmızı et tüketmemizin de büyük etkisi var' dedi.

Tekden Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Emin Öztürk gazetemize yaptığı açıklamada kalsiyumu fazla olan suyun taş üretebileceğini belirterek,  “Özellikle bu mevsimde böbrek taşı vakalarında hızlı artış var. Havaların ısınmaya başlamasıyla böbrek rahatsızlığı daha fazla ortaya çıkıyor. Bunun nedeni, havaların ısınması ile yeterli derecede sıvı tüketemeyen hastalarımızda böbreklerde oluşan taşlar artıyor. Özellikle Kayseri’de böbreklerde taş hastalığı yüksek miktarda var. İlçelerden gelen hastalarımızda yaşadıkları yerde içtikleri su içinde biraz daha fazla kalsiyum olmasından kaynaklı böbreklerde taş oluşumu daha fazla oluyor.  Hastalarımıza özellikle bu havalarda yeterince su tüketmelerini öneriyoruz.” şeklinde konuştu.
“Su böbrek taşı oluşumunu önlüyor”
Su tüketiminin böbrek taşı oluşumunu önlediğini vurgulayan Op, Dr. Öztürk şu ifadelere yer verdi;  “Böbreklerinde taş olsun olmasın, taş üretimini engelleyecek tedavinin su olduğunu söyleyebilirim. Gilaburu suyunu hastalarımız içiyor. Gilaburu suyu taş eritmeye yaramaz. İdrarın tazyiğini arttırarak daha fazla idrar çıkartıp iri taşların düşmesine yardımcı olur. Yanlış bilenen bir konu var. Gilaburu taşı eritmez, 6 milim ebadındaki taşın düşmesine idrar yolu ile yardımcı olur. Diğer yandan hazır su ve arıtılmış su tüketimi ilçelerimizde yaygınlaşmalı. Su böbrek taşının düşmesinde çok yardımcı olur. Spor yapmayan bir millet haline dönüşmeye başladık. Hareketsizlik herkeste olan mm partiküller birbiriyle birleşip taş olmaya neden olabiliyor. Hareketi öneriyoruz.”
“Sürekli kırmızı et tüketilmemeli”
Öztürk, “Sürekli kırmızı et tüketimi böbreklerde taş oluşmasına neden oluyor. Özellikle kentimizde kırmızı et tüketimi bir hayli fazla. Kırmızı eti yiyelim fakat abartmadan tüketilmeli. Protein kırmızı etlerde çok olduğu için böbrek taşı oluşmasına katkı sağlıyor. Bunu için de yeşillik, sebze, meyve tüketilmesi gerekiyor. Ispanak tüketiminde taş oluşturur diye bir yanlış anlaşılma var. Bu doğru değil, Her şeyin fazlası zarar. Ispanak dahi fazla tüketildiğinde zarar. Etin de fazlasını tüketmek zarar. Dengeli beslenmeyi tavsiye ediyoruz. Hijyen açısından sebze ve meyveleri iyi yıkamak lazım. Yıkanmadan yenilmesinin taş oluşmasına pek sıkıntısı yok. Ancak diğer bağırsak sendromuna neden oluyor.” diye konuştu
“Taş doktor kontrolünde düşürülmeli”
Böbrek rahatsızlığı olan hastalara tavsiyelerde bulunan Op. Dr. Öztürk sözlerini şu şekilde tamamladı; “Hastalarımıza doktor kontrolünde taş düşürülmesi gerektiğini öneriyoruz. Böbreklerde taş 5 gün sürede hekime gösterilmez ise kalıcı hasara neden oluyor. Hasarı böbrek görürse kendini yenilemeyen organ olduğu için böbrek kaybına yol açabiliyor. Böbreklerimize iyi bakmamız ancak hekim muayenesi ile mümkün olabilir.”         
Haber-Foto: M. Furkan Şahin-Remzi Yıldırım
 
 

Bakmadan Geçme