Kayseri'de 21 Mart Down Sendromu Etkinliği
21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü nedeniyle Kayseri'de bulunan özel eğitim kurumları tarafından etkinlik düzenlendi. Etkinlikte down sendromlu olan Ayninur Taşan isimli kız çocuğu, İstiklal Marşını okuyarak programa katılanların...
21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü nedeniyle Kayseri’de bulunan özel eğitim kurumları tarafından etkinlik düzenlendi. Etkinlikte down sendromlu olan Ayninur Taşan isimli kız çocuğu, İstiklal Marşını okuyarak programa katılanların dikkatini çekti.
Cumhuriyet Meydanında düzenlenen etkinliğe, down sendromlu çocuklar, aileleri ve çok ayıda vatandaş katıldı. Programın başlangıcında İstiklal Marşını okuyan down sendromlu Ayninur Taşan programa katılanları duygulandırdı. Ardından konuşma yapan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli psikolog Merve Çiçek, “Down sendromu hepimizin bildiği gibi 21. Kromozomun 3 tane x olmasından dolayı ortaya çıkan farklılıktır. Farklı çocuk anne ve babası olmak zordur. Çevredekilerin meraklı, acıyan ve sorgulayan bakışlarıyla bitmek, tükenmek soruları ve tavsiyeleriyle baş edilemez. Bu nedenle sosyal olaylardan ve çevreden uzak kalınır. Akrabaların ve yakın çevredekilerin tepkileri ile mücadele edilmeye çalışılır. Eşler birbirlerine karşı suçluluk ve yetersizlik hissedebilir. Evlilik problemi ortaya çıkabilir. Bu özel çocukların gelişimi hangi düzeyde olursa olsun diğer çocuklardan farklıdır. Ancak gelişim ihtiyaçları onlarınkinden farklı değildir. Bu çocuklarında sevilmeye, beslenmeye, eğitime ve başarmaya ihtiyaçları vardır. Bu nedenlerden dolayı özel eğitime, özel eğitimli öğretmenlere, ekstra bakıma, fizik tedaviye, sosyal desteğe, kolaylaştırılmış hizmete ve bizim dostluğumuza ihtiyaçları vardır” diye konuştu.
Yapılan konuşmanın ardından söz alan down sendromlu Gülhan Çankaya, “24 yaşında down sendromlu bir kardeşinizim. Sizlerin yapabildiği işleri iyi veya kötü olarak bende yapabiliyorum. Örneğin ev işleri ve mutfak konusunda iyi olduğum söylenir. İnsanlardaki engel algısı farklı olsa idi belki burada karşınızda bir şef olarak konuşuyor olurdum ve sizlerle yaptığım değişik yemek pastaların tariflerini paylaşıyor olurdum. Ben ve benim gibi olan arkadaşlarım, sizlerden çokta farklı olmadığımızı bilmenizi isteriz” şeklinde konuştu.
Çankaya’nın konuşmasından sonra müzik eşliğinde down sendromlu gençler ve aileleri oyunlar oynadı. Daha sonra down sendromlulardan oluşan ekip semazen gösterinde bulundu.