Kayseri yetimlere sahip çıkıyor

Milli Eğitim Bakanlığı ve İnsani Yardım Vakfı'nın (İHH) protokolü çerçevesinde okullarda yürütülen 'Her Sınıfın Bir Yetim kardeşi Var' projesi Kayseri'de sponsor sayısını her geçen gün artırıyor. İlimizde de Kayseri İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kayseri İnsani Yardım Derneği'nin (İHH) koordinasyonu, Eğitim-Bir-Sen ve İl Müftülüğü tarafından desteklenmesi ile sponsor sayısı 1143'e ulaşıldı. Melikgazi bölgesindeki okullar ise 462 yetime sahip çıktı.

HSBYKV projesi Kayseri’de koordinatörlük sistemi ile yürütülüyor. Geçen hafta okul koordinatörleri, Talas İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde toplanmıştı. Cuma günü ise Melikgazi bölgesinde bulunan okulların koordinatörleri bir araya geldi. Ali Rıza Özderici Anadolu İmam Hatip Lisesi  toplantı salonunda yapılan toplantıya; il milli eğitim şube müdürü Mustafa Küçüktepe, İlçe Milli Eğitim Müdürü Tuncay Demir, ilçe şube müdürü Mustafa Birgül, Milli Eğitim il Koordinatörü Mustafa Balaban, Kayseri İHH proje sorumlusu Musa Yılmaz, Kayseri İHH genel koordinatörü Said Naci Çamdalı ve yaklaşık 200 koordinatör öğretmen katıldı.
Kanayan şehirleri görelim
İl Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Mustafa Küçüktepe yetim olmanın, öksüz olmanın zorluğunu hissetmemiz gerektiğini belirterek: “Kanayan şehirleri, kanayan yürekleri görelim. Yetimlere, öksüzlere dokunalım. Onların ihtiyaçlarını giderelim. Yakın zamanda öksüz kalan biri olarak, zor bir duygu anneyi kaybetmek; ya babayı kaybetmek nasıl da zordur. Peygamber efendimizde bu duyguları yaşamıştır. Onları anlayalım, yanlarında yer alalım.” dedi.
Yerli yetimler unutulmuyor!
Melikgazi İlçe Milli Eğitim Müdürü Tuncay Demir ise: “Kayseri hayırsever bir şehirdir. Öğretmenler ise bu işin, yetim kardeşlere sahip çıkmanın temsilcileri olmalıdır. Bu proje kapsamında 86 bin yetime bakılıyor. Biz biliyoruz ki, önce yakınımızdan başlamalıyız. İşte bu projede 13 bin 500 yerli yetim var. Öğretmenler olarak bireysel, ya da arkadaş grubumuzla da bir yetime sponsor olabiliriz.  Esasında bizler bu proje ile çocuklarımızın paylaşma, yardımlaşma duygularını kazanmalarını sağlıyoruz. Bu projede onlar aktif olsun” önerilerinde bulundu. Demir ayrıca misyonerlerin bir kilise bünyesinde binlerce çocuğa baktığını söyleyerek “bizlerin daha çok çocuğa ulaşmamız gerekiyor” açıklamasında bulundu.
Kayseri İHH Şubesi HSBYKV projesi sorumlusu Musa Yılmaz ise: “Derneğimiz sadece yabancı yetimlere değil, Türkiye’deki yetimlere de bakıyor. Kayseri’de sponsorluk-hamilik sistemi ile 550 aileye bakılıyor. Derneğimiz yetimlere, mültecilere sahip çıkıyor. Sadece yabancılara değil, 56 ülkede seksen bin küsür yetime bakılıyor. Bu sayının yaklaşık 13 bini Türkiyeli yetimler. Ayrıca aile olarak yetime sponsor olunuyor; bu şekilde 550 aile var. Bunlara sürekli ve dönemsel yardımlar yapılıyor. Yetim annelerine psikolojik destek veriliyor. Yetimlere özel programlar düzenleniyor. Eğitimleri, geziler ve eğlenceler organize ediliyor.” dedi.
Gücümüz şeffaflıkta
İHH Kayseri Şubesi Mali İşler Sorumlusu Said Naci Çamdalı ise bu zor zamanlarda, herkesin sivil toplum örgütlerine güvenini yitirdiği bir ortamda toplantının kıymetli olduğunu vurguladı.  Çamdalı, projenin mali işleyişi konusunda bilgi vererek şunları söyledi:
“Dernekte her şeyin yasal ve takip edilebilir olduğunu bilin. Makbuzla para alınır, ilgili yetime partner kurum aracılığıyla yine makbuzla teslim edilir. İsteyen yetimle ilgili süreci sistemden kendi şifresiyle takip edebilir. Yetimin ana diliyle öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz mektuplaşabilir.”
Gönüllülük esaslı proje
“Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var” projesinin amacını ve içeriğini anlatan İl Milli Eğitim Proje Koordinatörü Mustafa Balaban ise: “Bu proje idareci, öğretmen ve öğrencilerin gönüllülüğü esası üzerine uygulanmaktadır. Bu proje para toplama kampanyası değildir. Eğer para toplama kampanyası olsa Diyanet İşleri Başkanlığı paydaşımız. İl müftülüğümüz ayda bir-iki kere para toplar bu işi bu şekil yapardık. Hiçbir öğrencimiz ebeveyninden bu projeye katkı için para almayacak, kendi harçlığından vermeyi öğrenecektir. ” dedi.
Plaketler verildi
HSBYKV projesi Koordinatörler İstişare Toplantısı’nda yetim sponsorlukta Kayseri’de en yüksek performansı gösteren ilçelerden olarak, İlçe Milli eğitim Müdürü Tuncay Demir’e, proje ilçe koordinatörü Ahmet Kucur’a ve proje paydaşlarından Eğitim Bir-Sen sendikası ilçe temsilcisi Celaleddin Poscu’ya plaket verildi. (Kayseri Gündem)
 
 

Bakmadan Geçme