Kayseri ticareti nasıl etkilenecek?

İhracat değerler birim endeksimiz bir önceki ayın değerine göre azaldı. Bu endeks gıda, içecek ve tütünde %5,2 oranında azalırken imalat sanayinde %0,4 oranında değer kaydetti. Akaryakıtta ise bu oran %2,9 oldu. Uzmanlar bu değişiminin en büyük tetikçisi olarak ülke yatırımcılarının dünya çapında ekonomiye uygun haleler yapması olarak değerlendiriyor.

 Gelişmeler daha çok lehimizde

 

Yüzden fazla fabrikanın bulunduğu adı ticaret ile anılagelen Kayseri’de bu gelişmelerin takipçisi olsa da bu etkiden olumlu sonuç çıkarıyor. Yatırımların ve çalışanların büyük çoğunluğu sanayi sektöründe yer alması ve ithalat ve ihracat yapan firmaların gıda, yiyecek, içecek, giyim gibi sektörlerde yatırım payı yüksek olması küçük bir piyasa dalgalanması ile Kayseri ekonomisini olumlu yönde etkiliyor. Genel olarak ise ülke bazında %6 oranında ihracat birim endeksinde azalma yaşandığı gözlenmesi etkinin büyük ve küçük yatırımcıları etkileyeceğini de uzmanlar vurguluyor.

 

İthalat birim değerleri %2,6 azaldı

 

Üretimde durum genel itibarı ile bu gelişmeye paralel bir seyir izlerken ithalat biriminde yaşanan azalma yeni bir değişimin hamlelerini beraberinde getirecek.

Yavaşa yavaş dış alımı azaltma olarak algılanan bu değer piyasalarda tüketiciyi iç pazara yöneltiyor. İthalat birim endeksindeki %2,6 oranında azalma gıda, tütün ürünlerinde %6,9 ham maddelerde yakıt hariç %1 oranında gerçekleşti. Yakıtlarda %7,2 oranında azalırken imalat sanayinde %0,1 değerinde artış gerçekleşti.

 

 

 

 

İhracat miktar endeksi %4,1, ithalat miktar endeksi %4,9 arttı.

Bu değerler ile dışa ürün satış miktarı bazı sektör alanlarında değişime sebep oldu. Bir önceki yılın ayına göre % 4,1 artan endeks miktarı gıda, tütün ve içecek ürünlerinde %9,9 olurken sanayide bu oran %10,2 şeklinde, ham maddelerde %2,3 oranında, yakıtlarda ise %15 oranında değişim gösterdi.

İthalat miktarı endeksindeki değişim de  2013 kasın ayında %4,9 oranında artış meydana getirdi. Bu da gıda, tütün ürünlerinde %10, imalatta gıda, tütün, içecek hariç %4,7 arttı. Yakıtlarda ise tam tersi olan durum ile birlikte miktar endeksinin %3,5’ e gerilediği gözlendi.

Dış ticarete haddi 2013 yılı kasım ayında 96,9 iken,2013 yılı Kasım ayında 98,9 yükselmesi dış ticarette de ne kadar başarılı olduğumuzu gösteriyor. Türkiye istatistik Kurumu Kayseri Bölge Müdürlüğü tarafından alınan bu veriler ışığında önceki yıllara göre olan bu yükseliş dış ticaret haddinde finans piyasasında yaşanan önemli gelişmeler olarak görmek yanlış olmaz.

Haber: Mahmut Hop(stajyer)

 

 

 

 

 

 



 




 

Bakmadan Geçme