Kayseri-Sivas pastırma polemiği

Sivas Ticaret Borsası Başkanı Abdülkadir Hastaoğlu'nun 'Pastırmanın öz vatanı Kayseri diye biliniyor ancak asıl çıkış yeri Sivas'tır' açıklamasına Kayserili pastırmacılar tepki gösterdi.

Evliya Çelebi'nin yazdığı seyahatnamede pastırma ve sucuğun ‘Kayseri’nin baharatlı eti’ diye geçtiğini hatırlan pastırmacı Bekir Çatalbaş, konunun çok sulandırıldığını söyledi. Çatalbaş, "Pastırma ve sucuk bizim kendi ticaretimizdir. Sivas’ta bizim komşumuzdur. Başkanın böyle bir açıklama yapması ister istemez bizleri üzüyor. Pastırma ve sucuğun Kayseri’nin olduğunu da dair bizim tescilimiz var. Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde de zaten ‘Kayseri’nin baharatlı eti’ diye yazıyor. Sayın başkan Evliya Çelebi’nin kitabını sanırım okumamış. Tarihi biraz zayıf. Şimdi biz kalkıp da Sivas’ın köftesine sahip çıkabilir miyiz? Çıkamayız. Sivaslı köftesini tescillemiş. Bir zamanlar Afyon’da böyle çok dedikodu çıkardı ama sonuç olarak hiçbir şey tutturamadı. Tutturamaz da. Pastırma ve sucuğun Kayseri’ye ait olduğu bellidir. Dünyanın neresine giderseniz gidi, pastırma ve sucuk denilince akla ilk olarak Kayseri gelir. Bunu sulandırmanın bir anlamı yok" ifadelerini kullandı.
Bir diğer pastırmacı Mehmet İpek de, “Kayısının öz vatanı Malatya’dır. Pastırmanın öz vatanı Kayseri’dir. Karpuz en güzel Diyarbakır’da yetişir. Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde pastırma ve sucuk Kayseri’de geçiyor. Herkes kendi yöresinde ne meşhur ise ona sahip çıksın. Bence daha iyidir" şeklinde konuştu.


İHA
 

Bakmadan Geçme