Kayseri sigortasız

17 Ağustos Marmara depreminden sonra yürürlüğe giren zorunlu deprem sigortası Kayseri'den yeterince ilgi görmedi. Türkiye genelinde zorunlu deprem sigortası kapsamına giren konutların %37'si sigorta sistemine dhil edilirken Kayseri 28,6'lık oranla Türkiye ortalamasının altında kaldı.

Türkiye’nin yakın tarihinin en büyük felaketlerinden biri olan 17 Ağustos Marmara depreminin yıl dönümünü geride bırakırken konut sahiplerinin zorunlu deprem sigortasına olan ilgisizliği istatistiklere yansıdı. 17 Ağustos felaketinin en yoğun hissedildiği Yalova’da zorunlu deprem sigortası 61,5 ile en yüksek oranda olurken Kayseri ise %28,6 ile Türkiye ortalamasının altında kaldı.

Sigortalı konut sayısı 6,5 milyonu aştı

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) 17 Ağustos 1999’da meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki Marmara depreminin 15. yıldönümünde zorunlu deprem sigortasında yaşanan gelişmeler değerlendirildi. Açıklamaya göre 2000 yılında uygulanmaya başlanan zorunlu deprem sigortası, 18 Ağustos 2012 tarihinde yürürlüğe giren Afet Sigortaları Kanunu’nun ardından 2,5 milyona yakın poliçe artışı yakaladı. Böylece, ülke genelinde zorunlu deprem sigortalı konut sayısı 6,5 milyonu aştı. Ulaşılan bu rakamla, Türkiye’de zorunlu deprem sigortası kapsamına giren yaklaşık 17,7 milyon konutun yüzde 37’si sigorta sistemine dahil edildi.

                DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, DASK kurulduğunda yaklaşık 460 bin deprem teminatlı konut varken, bugün 6,5 milyon konutun zorunlu deprem sigortasıyla olası bir hasar yapıcı depreme karşı önlemini aldığının bilgisini verdi.

Yazıcı, "DASK’ın kuruluşundan itibaren aldığı yol oldukça önemli ancak Türkiye gibi bir deprem ülkesinde bu rakam henüz yeterli değil. Sigortalılık oranını ve bilincini artırmak için bilinçlendirme faaliyetlerimizi yoğun bir şekilde sürdürüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Hedef 2017'de 10 milyon deprem sigortalı konut

Yazıcı, zorunlu deprem sigortası verilerine ilişkin şu bilgileri verdi:

"Zorunlu deprem sigortalılık oranı en yüksek iller arasında yüzde 61,5 ile Yalova, yüzde 60,4 ile Bolu, yüzde 57,5 ile Düzce, yüzde 56,1 ile Tekirdağ ilk sıralarda geliyor. Zorunlu deprem sigortalı konut oranı, büyük illerden İstanbul’da yüzde 46,9’a, Ankara’da yüzde 43,5’e, Antalya’da yüzde 42’ye, İzmir’de yüzde 36’ya, Kayseri’de yüzde 28,6’ya ulaştı. Yakın zamanda deprem yaşayan illerde de ise zorunlu deprem sigortalı konut oranı artıyor. Kocaeli yüzde 44,9, Çanakkale yüzde 46,4 Elazığ yüzde 26, Kütahya yüzde 26, Van yüzde 25,3 ile bu iller arasında yer alıyor."

Konutları olası bir hasar yapıcı depremin yıkıcı etkilerine karşı teminat altına alabilmek için zorunlu deprem sigortasını yaygınlaştırmaya çalıştıklarını anlatan Yazıcı, 2017 sonunda 10 milyon zorunlu deprem sigortalı konuta ulaşmayı hedeflediklerini belirtti.

Bakmadan Geçme