Kayseri Şeker Pancar Söküm Günleri Başladı
Kayseri Şeker tarafından pancar çiftçisinin gelirini artırmak, pancar zayiatı ile şeker oranının düşmesini önlemek için randevulu sistem ve maus ile yükleme sistemi başlatıldı.Şeker pancarı hasat günlerinde de pancar ekicisinin yanında...
Kayseri Şeker tarafından pancar çiftçisinin gelirini artırmak, pancar zayiatı ile şeker oranının düşmesini önlemek için randevulu sistem ve maus ile yükleme sistemi başlatıldı.
Şeker pancarı hasat günlerinde de pancar ekicisinin yanında olmaya gayret eden Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi ve Kayseri Şeker Fabrikası Yöneticileri köy köy, tarla tarla, dağ tepe demeden dolaşarak pancar sökümü, maus ile yükleme ve hasad makinası ile söküm yanı sıra nakliyecilerin de karşılaştıkları sorunları yerinde incelemek suretiyle pancar çiftçisinin gözü gibi baktığı ekmeğinin korunmasını sağlıyor ve karşılaşılan sorunları yerinde çözüme kavuşturuyor.
Şeker pancarı hasat döneminin başlaması ile ürünlerini fabrikaya teslim etmeye başlayan pancar üreticileri için adeta şeker pqancarı bayram günleri olarak yaşanmaya başladı. Pancar hasad günlerinde Sivas ve Kayseri’de bazı bölgelerde incelemelerde bulunan Kayseri Şeker yöneticilerinin duraklarından birisi de Gemerek İlçesi Küçüktuzhisar köyü oldu.
Küçüktuzhisar köyündeki maus ile yükleme esnasında konuşan Küçüktuzhisar Muhtarı Duran Soytürk; “15 yıldan beri pancar ekiyorum. Aynı zamanda ekip başkanı olduğunu belirtti ve Kayseri Şeker’in uygulamalarından duyduğu memnuniyeti şöyle dile getirdi.”Pancar ekim zamanı Baharın Kayseri Şeker Fabrikamız ekim avansı veriyor, çiftçim cebinden para çıkmasın al şu paranı mazotunu al diyor. Çapa zamanı çapa avansı veriyor çapa yapan işçinin parasını veriyor. Güz geliyor pancar sökülecek al sana söküm için mazotu al diyor, Bayram geliyor al sana bayram avansı diyor bu yüzden Başkan Hüseyin Akay ve bütün yöneticilere teşekkür ediyorum. Başkan Akay çiftçinin sağ koludur” dedi.
Gemerek Nakliyeciler Kooperatifi Başkanı Ömer Demir; “Kooperatif olarak her biri 250 bin Euro olan 2 adet maus aldıklarını belirtti ve çiftçimize hizmet ediyoruz. Söküm işini kendileri yapıyor. Maus ile yükleme ve nakliye için bize müracaat ediyorlar biz de sıra ile gün veriyoruz çiftçimiz de memnun kalıyor, biz de kooperatif olarak hem iş bulmuş oluyoruz hem de makine sahibi oluyoruz. Aldıkları makinaların 4-5 yılda borcunu ödeyebilecekler" diye konuştu.
Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Nizamettin Çatak; “Çiftçinin ürününün satışını yaptığı gün bayram günüdür bu nedenle Pancar söküm günleri bizler için de Pancar çiftçisi için de bayram günüdür. Bu sevinci hep birlikte yaşıyoruz” dedi.
Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay ise konuşmasında; “Şeker pancarında ekim günleri, çapa günleri, sulama derken söküm günlerine geldik. Bereketli sene diliyoruz. Bizim asıl işimiz çiftçinin işini kolaylaştırmak olduğu için Yönetim kurulu üyelerimizle çalışmaları yerinde inceliyoruz. Uygulamalarda aksaklıklar varsa yerinde tespit edip çözmeye çalışıyoruz. Küçüktuzhisar’a gelirken yol kenarlarında gördüğüm pancar yığınlarının maus ile yüklenmek üzere bekletilmesi biz yöneticileri mutlu ediyor. Gelecek adına ümit sağlıyor. Bizim istediğimiz uygulamaları çiftçimiz adım adım gerçekleştiriyor. Çiftçimizin teknolojik uygulamaları Avrupa seviyesine getirerek verimi artırmamız için öncelikle tarla verimi ve şeker oranını artırmaktan geçiyor.
Kaliteyi artırıcı ve Dünya ile rekabet ortamını sağlayıcı tedbirler açısından 2-3 yıl içinde hedefimiz çiftçimizin, ekim, çapa, yükleme işlerini Kayseri Şeker Fabrikası olarak yapmaktır. Çiftçinin işini kolaylaştırmak suretiyle verimi artırmayı hedefliyoruz.
Erozyonu önleme açısında yılda 100 bin ton toprağın tarlada bırakılmaya çalışılması çok önemlidir. Verimli toprakların kaç yılda oluştuğunun bilincindeyiz. Gübre konusunda ise Tarım Bakanlığımız desteklediği toprak analiz ve tahlillerini yaptırmak suretiyle toprağın ihtiyacı olan gübrenin teminini sağlıyoruz.
Maus makinalarını alarak böyle bir sorumluluk alıp katkı sağladıkları için nakliye kooperatiflerimize teşekkür ediyoruz. Verimli toprakları korumak hepimizin ortak işi olduğu için bunu da hep birlikte yapıyoruz. Bu gelişmeler Kayseri Şeker Fabrikasına Pancar ekimi yapan çiftçimizin AB standartlarına uygun adım attığının ifadesidir. Alman Pancar çiftçisi hektardan 20 ton şeker elde diyor. Biz ise 9 ton elde ediyoruz . Bizim çiftçimizin üretimini 20 tonlara çıkaracak olursak çiftçinin ve fabrikanın karını düşünelim bu gelişmeye ihtiyaç var biz de bunu sağlayacağız inşallah” dedi.