KAYSERİ ŞEKER O FABRİKAYI ALDI

Kayseri Şeker, Bilgi Gıda, Albayrak, Doğuş Gıda ve MBM Enerji'nin katıldığı Turhal Şeker Fabrikası ihalesini 569 milyon lira ile Kayseri Şeker kazandı.

Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'ye (Türkşeker) ait Erzurum Şeker Fabrikası'nın ve Turhal Şeker Fabrikası'nın özelleştirilmesi ihalesi, Özelleştirme İdaresinde (ÖİB), gerçekleştirildi. 

Erzurum Şeker Fabrikası için 211 milyon lirayla başlayan ihaleye teklif gelmedi. Daha sonra Turhal Şeker Fabrikası için nihai pazarlık sürecine geçildi. 
Bilgi Gıda, Kayseri Şeker, Albayrak Turizm, Doğuş Gıda ve Mutlucan Tuz, Turhal için teklif verdi. Kayseri Şeker 569 milyon lirayla en yüksek telifi vererek ihaleyi kazandı. 

Bugüne kadar 14 şeker fabrikasından dördünün satış ihalesini tamamlayan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), dün de Erzurum, Turhal ve Ilgın şeker fabrikalarının ihalesini gerçekleştirdi.

Turhal Şeker Fabrikası ihalesinde Bilgi Gıda, Kayseri Şeker, Albayrak Turizm, Doğuş Gıda ve MBM teklif verdi. İhale 325 milyon TL teklifle başladı. Teklifin ardından ihalede birinci tura geçildi ve ardından Bilgi Gıda ihaleden elendi. 471 milyonla açık artırmaya geçilen ihaleden Albayrak ve Doğuş Gıda çekilme kararı aldı. Bu gelişmenin akabinde Kayseri Şeker AŞ, ihaleyi 565 milyona çıkardı. Teklifin ardından MBM mola istedi. Molanın ardından Kayseri Şeker AŞ 569 milyon TL'lik teklifle ihalenin kazananı oldu. Ilgın Şeker Fabrikası ihalesini ise 637 milyon TL'lik teklifle Alteks kazandı.

Erzurum için teklif veren olmadı
Doğuş Yiyecek ve İçecek Üretim Sanayi Ticaret AŞ ile MBM Enerji İnşaat Turizm Emlak Petrol Nakliye Sanayi ve Ticaret AŞ'nin katıldığı Erzurum Şeker Fabrikası'nın özelleştirilmesi ihalesinde ise ilk olarak kapalı zarflarda elemesiz teklifler alındı. Açık artırmada başlangıç tutarı 211 milyon 300 bin lira, artırım aralığı da 50 bin lira olarak belirlendi.

Doğuş Yiyecek ve İçecek Üretim Sanayi Ticaret AŞ'nin hazır bulunmadığı açık artırmada, MBM Enerji İnşaat Turizm Emlak Petrol Nakliye Sanayi ve Ticaret AŞ de teklif vermedi. Bu nedenle ihale teklifsiz sona erdi.


6 fabrikanın satışı tamamlandı
Bor Şeker Fabrikası'na 336 milyon, Yozgat'a 275 milyon lirayla Doğuş Gıda; Kırşehir’e 330 milyon lirayla Tutgu Gıda; Çorum Şeker Fabrikası'na 528 milyon lirayla Safi Holding en yüksek teklifi veren olmuştu. Kayseri Şeker AŞ'nin Turhal'ı 569 milyon TL'ye, Alteks’in ise Ilgın Şeker Fabrikası ihalesini 637 milyon TL’ye almasıyla sonuçlanan ihale sayısı altıya yükseldi.
18 Nisan'da Afyon, Alpullu, Burdur, Elbistan ve Muş şeker fabrikaları ile teklif verme süreleri uzatılan Erzincan ve Kastamonu şeker fabrikaları için teklifler alınacak.

Şu ana kadar ihale edilen fabrika ve değerleri şu şekilde:
Çorum Şeker Fabrikası: 528 milyon lira (Safi Holding aldı)
Yozgat Şeker Fabrikası: 275 milyon lira (Doğuş Çay aldı)
Kırşehir Şeker Fabrikası: 330 milyon lira (Cengiz Holding'e yakınlığıyla bilinen Tutgu Gıda aldı)
Niğde-Bor Şeker Fabrikası: 336 milyon lira (Doğuş Çay aldı)
Turhal Şeker Fabrikası 569 milyon lira (Kayseri Şeker A.Ş. aldı)

Dünyanın en kaliteli şekerini üretiyor
Turhal Şeker Fabrikası: Daha önce Sivas’ta kurulması kararlaştırılmış olan fabrikanın, Uşak Şeker Fabrikası’ndaki kazanılan deney sonucunda Turhal’da kurulması kararlaştırıldı. Cumhuriyet döneminde de önemli gün ve olaylara şahit olan fabrika yurt ekonomisinde de önemli bir yere ve paya sahiptir. Temeli 1933'te dönemin Sanayi Bakanı Celal Bayar tarafından atılan ve açılışı 1934 yılında İsmet İnönü tarafından yapılan ve dünyanın en kaliteli şekerini üreten Turhal (Muammer Tuksavul) Şeker Fabrikası ve Turhal Makina Fabrikası yöreye hayat verdi. Fabrikayı Türkiye İş Bankası ve Ziraat Bankası toplam 3 milyon sermaye ve eşit hisseyle kurmuştu.

Bakmadan Geçme