Kayseri Şeker çiftçi meclisi arsasına sahip çıktı ve sonuç bildirisi yayınladı
Kayseri İli, Sivas ve Yozgat’ın bir kısmı Kırşehir’in ve Nevşehir’in bazı ilçe ve köylerinde olmak üzere çok geniş bir alanda 79.000 çiftçiye hizmet vermekte olan, Kayseri Şeker’in bütün bölge çiftçisini temsil eden çiftçilerden oluşan Çiftçi Meclisi, 26 Mart 2015 Perşembe günü Kayseri Şeker Fabrikasında toplandı. Kayseri Şeker arazisi üzerine yapılacak olan toplu konut çalışmalarındaki son durum, 61.Kampanya döneminde pancar ekimi için sözleşme yapılan çiftçiler ve pancar ekiminde dikkat edilecek hususlar, Lisanslı depoculuk çalışmaları, Kayseri Şeker hakkında yapılan asılsız haberlerle ilgili konular, Kamuoyunda Kayseri Şeker’ e ait güya hastane yapılmak üzere devredilen ve Kayseri şeker için hayati önem arz eden belki de Kayseri Şeker’in kapanmasına yol açacak, dolayısıyla pancar ekicisini mağdur edecek olan arsa satışı ile ilgili konular görüşülerek çiftçi meclisi üyeleri bahse konu arsa üzerinde, Şeker Ambarları ve Şeker Nizamiyesinde incelemelerde bulundu.
Kayseri şeker Çiftçi Meclisi toplantısına Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Özer, Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkan Vekili Avni Hokkaömeroğlu, Üyeler İlhan Argun, Harun Halıcı, Nizamettin Çatak, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Atilla Yalçın, Üyeler Hurşit Dede, Abdulkadir Güneş, Niğmetullah Sevim, Halis Lektemur Genel Müdür Levent Benli, Denetim Kurulu Üyeleri, Mehmet Güntay, Menderes Baran olmak üzere yönetim kurulları ve 12 Bölgeyi temsil eden Çiftçi Meclisi üyeleri tam kadro katıldılar. Toplantı sonunda alınan kararlar sonuç bildirisi olarak yayınlandı.
Kayseri Şeker 26 Mart tarihinde yapılan Çiftçi Meclisi sonuç bildirisi
Kayseri Şeker Fabrikası Çiftçi Meclisi; Şeker pancarı üretimi yapılan 12 bölgedeki çiftçilerimizi temsilen 130 kişinin katlımı ile 26 Mart 2015 Perşembe günü fabrikada yapmış olduğu toplantıda, çeşitli güncel konularla ilgili değerlendirmelerde bulunmuş aşağıdaki hususları kamuoyuna açıkladı:
1-Kayseri Şeker, son dört yıl içerisinde uygulanan mali disiplin ve kurumsal yönetim politikaları sonucunda kapanmaktan kurtularak çiftçisinin pancar bedelini zamanından önce, çalışanlarının alın terinin karşılığını gününde ödeyen devlet hazinesine bir yılda gelir vergisi, kurumlar vergisi, KDV, SSK primi vs.. adlarla 100 milyar TL den fazla katkı sağlayan, bir kuruş gecikmiş vergi ve SSK primi borcu bulunmayan, toplamda 1 milyon TL den fazla satış cirosu oluştururken bir önceki yıl 122 milyon TL, 30.04.2015 tarihi itibari ile düzenlenecek bilançosunda 140 milyon TL nin üzerinde kar sağlayan, sektöründe en güçlü, güvenilir ve kredibilitesi en iyi konuma gelmiştir.
2- Bu konumu ile orta Anadolu’da geniş bir coğrafyada 80 bin çiftçi ailesi, toplamda 2.500’ü aşkın çalışanı, nakliyecisi, tedarikçisi, kurumsal müşterisi ile büyük bir ekonomik güçtür. Bununla beraber hissesinin %11’i Başbakanlık Özelleştirme İdaresine, kalanı 26 adet pancar kooperatifi ve 4 adet anonim şirkete ait olmakla tüm Türkiye’deki 1,5 milyonu aşkın pancar çiftçisinin sahibi olduğu Milli bir kuruluştur.
3-Kayseri Şekerin dört yıl öncesinden devraldığı ağır borç yükünün büyük bir kısmını ödemiş olması bunun yanında artık yeni yatırımlar yapacak seviyeye gelmiş olması memnuniyet vericidir.
4-Bu gün gelinen bu başarılı konum Kayseri Şeker üzerinde geçmişten beri kirli emelleri olan bir güruhun iştahını kabartmış olup, sahibi oldukları basın organları ve sosyal medya aracılığı ile kirli emellerine yeniden ulaşmak için saldırılarına devam etmektedirler. Bu saldırılar sadece Kayseri Şekere değil tüm çiftçilerimize yapılmış olarak değerlendirilmektedir.
5-Öte yandan 2007 yılında güya hastane arsası olarak Kayseri Büyük Şehir Belediyesine 1 lira bedelle satılan Kayseri Şekerin ambarlarını ve şeker nizamiyesini içine alan 250 dönümlük kısmı TOKİ tarafından 22 Ocak 2015 tarihinde ihale ile satışa çıkarılmıştır. Fabrikamız açısından hayati öneme sahip bu arsanın alınması için ihaleye girilmiş ve 50 milyon TL olan geçerli teklif verilmesine rağmen ihale 45 gün sonra iptal edilmiştir. Bu arsa konusunda Kayseri’de yaşanan spekülasyonlar basın ve medya kuruluşlarında günlerce gündem oluşturmuştur. Bu haberlerden anlaşıldığına göre bir kısım yetkililer Orta Anadolu’da 80 bin, Türkiye genelinde 1,5 milyon pancar çiftçisinin hakkını savunmak yerine 300 kadar olduğu ifade edilen bir esnaf grubu lehine tavır sergilemektedirler.
Öncelikle çiftçiyi hiçe sayan bu tavır esefle değerlendirilmekte olup çiftçinin ve kuruluşunun hakkını korumak için demokratik ve hukuki her yol kullanılacaktır. Bu çerçevede çiftçisinin ve onun hakkının korunması için gayret gösteren, onun yanında yer alanların bu çabaları takdirle anılacaktır.
Çiftçi meclisi; fabrikasının kapatılmasını, ekmeğini ailesinin ve çocuklarının geleceğini yok etmeyi amaçlayan tüm girişimlere karşı mücadele etme karalılığında olduğunu, çiftçilerimiz adına kamuoyuna saygı ile duyurur."