Kayseri Sağlık İçin Yürüdü

Kayseri Valiliği, İl Sağlık Müdürlüğü ve Kayseri Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün ortak organizasyonluğu ile İnönü Parkı'nda 'Sağlıklı Yaşam Yürüyüşü' düzenlendi.İnönü Parkı'nda yapılan etkinliğe TBBM Başkanvekili...

Kayseri Valiliği, İl Sağlık Müdürlüğü ve Kayseri Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün ortak organizasyonluğu ile İnönü Parkı’nda ‘Sağlıklı Yaşam Yürüyüşü’ düzenlendi.

İnönü Parkı’nda yapılan etkinliğe TBBM Başkanvekili Sadık Yakut, AK Parti Kayseri Milletvekilleri Ahmet Öksüzkaya ile İsmail Tamer, Kayseri Valisi Orhan Düzgün,Kayseri İl Sağlık Müdürü Ahmet Öksüzkaya ve vatandaşlar katıldı. Sağlık Bakanlığı’nın 2014 yılını sağlıklı yaşam ve hareketlilik yılı ilan etmesi dolayısıyla yürüyüş etkinliği düzenlediklerini belirten Kayseri İl Sağlık Müdürü Ahmet Öksüzkaya, “Yapılan araştırmalarda Türk toplumu, özellikle Türkiye besleme ve sağlık araştırmasında, toplumun yüzde 72’sinin hareketsiz olduğu sonucu çıktı. Aynı zamanda önlenebilir kronik rahatsızlıklar içerisinde, hareketsizlik ölüm sebepleri içerisinde 4. sırada geliyor. Dolayısıyla sağlığımızı korumak, kronik hastalıklardan uzaklaşmak, rahatsızlıkları önlemek açısından hareket etmemiz gerekiyor. Bu doğrultuda bugünden itibaren başlayarak, özellikle erişkinlerde haftada 5 gün günde en az 30 dakika, 5-17 yaş grubunda da günde en az 60 dakika 5 gün orta şiddette aktivite tavsiye ediyoruz.” diye konuştu.

“YÜRÜYÜŞ İŞ HAYATINA OLUMU ETKİ YAPAR”

Yürüyüş yapmanın insanı hem fiziken hem de ruhen rahatlattığını dile getiren Kayseri Valisi Orhan Düzgün de, “Sadece bedensel değil, açık havada oksijen teneffüs ederek yapılan yürüyüş, insanın hem zihnen hem ruhen hem de bedenen dinlenmesini ve iş hayatında verimli olması için güzel bir sebep. Bizde fırsat buldukça zaman zaman yürüyoruz. Özellikle hafta sonları tabi. Kış mevsimine girerken birçok vatandaşımız soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara yakalanıyor ama temiz havada yapılan yürüyüşler, bu tür hastalıklara yakalanmamak için de güzel bir vesile. Tabi kışın yürürken mümkün olduğunca sıkı giyinip kendimizi korumamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

“OBEZİTE SİGARA KADAR TEHLİKELİ”

Daha önce sigaraya savaş açıldığını kaydeden Kayseri Milletvekili İsmail Tamer, aynı savaşın yeni yıla girerken obeziteye karşı açıldığını söyledi. Obezitenin en az sigara kadar tehlikeli olduğuna dikkat çeken Tamer, “Bu açıdan çok önemli diyoruz. Çünkü obezitenin çeşitli hastalıkların, özellikle kalp ve damar hastalıklarının ve bir kişinin sağlığıyla ilgili çok önemli etken olduğunu biliyoruz. O açıdan kitle vücut endeksi 30’un üzerindeki kişileri biz obezite olarak değerlendiriyoruz. Obeziteye yakalanmamak için de bu tür yürüyüşler önem arz ediyor. Kayseri halkına sağlıklı bir yaşam diliyorum ve yeni yıllarını kutluyorum.” şeklinde konuştu.

“SPORUN YANINDA OKUMAYA ÖNEM VERİLMELİ”

Türk milletinin durağan bir millet olmadığının altını çizen TBMM Başkanvekili Sadık Yakut ise, yanlış şehirleşme ve sanayileşmeden dolayı yürüyemez bir toplum haline gelindiğini vurguladı. Sporun yanında okumanın da önemine değinen Yakut, “Biz aslında Türk milleti olarak durağan bir millet değiliz. Orta Asyalardan kalkıp buralara gelmişiz. Dolayısıyla oturmamamız gerekiyor. Ancak bunun sebeplerine baktığımızda yanlış şehirleşmenin ve sanayileşmenin neticesinde artık yürüyemez bir toplum haline geldik. Şehirlerimizde maalesef yürüyüş yapabileceğimiz salonların, spor merkezlerinin olmayışı. Bu son 10 yıl içerisinde Türkiye’de yeni yeni yapılmaya başlandı. Bu önemli bir hadisedir. Diğer taraftan millet olarak bir eksiğimiz de sporun yanında okumama eksikliğidir. Bunların her ikisini de gidermemiz gerekiyor.” dedi.

“HASTALIK GELMEDEN ÖNCE ÖNLEM ALINMALI”

Hastalık gelmeden önlem alınması gerektiğini söyleyen Kayseri Milletvekili Ahmet Öksüzkaya ise, “Hastalık gelmeden sağlığımızın kıymetini bilmemiz gerekiyor. Bizim en çok üzerinde durduğumuz konulardan biri de koruyucu sağlık hizmetleri. Tabi hastalık geldikten sonra bunun tedavisi yıllar alıyor. O yüzden, hastalık gelmeden önce önlem almamız gerekiyor. Obezite toplumumuza da musallat olmuş bir hastalık. Aslında bizim toplum olarak anlayışımıza göre, ayakta yemek yeme alışkanlıklarının olmaması gerekiyor. Hızlı yemek yeme olmamalı. Biz yanlış beslenme alışkanlıklarını çabuk kabullendik ve onu da benimsedik. Dolayısıyla, bizim bu alışkanlıklarımızdan vazgeçmemiz gerekiyor. Bu vesileyle sağlık, sıhhat ve huzur içinde yeni yıllar diliyorum.” ifadelerinde bulundu.

Yürüyüşün ardından katılımcılara çay ve çorba ikramı yapıldı.

Bakmadan Geçme