'Kayseri Fatihi' kuşlara yuva oldu!

Kayseri'nin fethini gerçekleştirerek "Kayseri Fatihi" unvanını almış Melikgazi Türbesi kuşlara yuva oldu.

Pınarbaşı İlçesi’ne bağlı Melikgazi Mahallesi’nde bulunan Melikgazi Türbesi kaderine terkedildi. Kuşların yuva yaptığı ve çöplerin yığıldığı türbede ise Kayseri’nin fethini gerçekleştirerek "Kayseri Fatihi" unvanını almış Melik Gazi hazretleri ve yakınları yatıyor. Tadilat yapılacağı gerekçesiyle halıları kaldırılan ve ziyarete kapatılan türbenin içler acısı durumundan mahalle sakinleri de şikayetçi.

Erken dönem Selçuklu eseri

Türbe, yüksek bir tepenin yamacında bulunuyor. Yapı üzerinde herhangi bir kitabe yok. Geometrik tuğla süslemeleri ve her cephenin iki yanında dar ve uzun, mukarnaslı nişleri ile bir erken devir Selçuklu eserleri arasında gösterilmektedir.               

Melik Gazi Kimdir?

Esas ismi Emir olup Danişmentli Devleti’nin ikinci hükümdarıdır. Melik Danişment Gazi’nin ölümü üzerine 1104 yılında devletin başına geçmiştir. Şehzadeliği, hükümdarlığı sırasında hayatı Haçlılar, Bizanslılar ve Ermenilerle mücadele ve gaza ile geçmiştir. Anadolu’nun Türkleşmesinde ve İslamlaşmasında büyük rolü olmuş 1134 yılında Malatya’da vefat ederek bu türbeye taşınmıştır.

Melik Gazi 1086 tarihinde, Kayseri’nin fethini gerçekleştirerek "Kayseri Fatihi" unvanını almış ve 13 Muharrem 1636 tarihli Şer-i Mahkeme Sicili'nde kayıtlı Padişah fermanı ile bu fetih ve unvan tasdik edilmiştir.

Kayseri'nin fetih başarısından dolayı Halifelik makamınca kendisine “Melik” unvanı verilmiştir. Melik Gazi, Kayseri’de kendi ismi ile anılan ve eşi tarafından yaptırılan Melikgazi Türbesinde yatmaktadır.

Haber/Fotoğraf: Veli Gögebakan/Selda Avcı

Bakmadan Geçme