Kayseri fasulyede marka olacak

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 430 fasulye çeşidinin denemesi yapılıyor. Yapılacak denemelerin ardından belirlenecek uygun fasulye çeşitleri Kayseri ve Erciyes isimleriyle tescillenecek ve Kayseri çiftçisine katkı sunması sağlanacak.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Erciyes Üniversitesi araştırma sahasında 430 fasulye çeşidinin denemesi yapılıyor. Deneme sonucunda Kayseri tarımına uygun olan fasulyeler için saha çalışması yapılacak.

“Alternatif bir bitki temin etmek için uğraşıyoruz”

Konu ile ilgili bilgi veren İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Kayacan, saha çalışması yapılan parselin içerisinde 430 çeşit fasulye denemesini yaptıklarını kaydederek: İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak çalışan Ziraat Mühendislerimiz burada 430 çeşit fasulyenin Kayseri şartlarındaki denemelerini kurdular. Uzun bir süreç sonrasında özellikle taze fasulyede hasada yaklaştık. Daha sonrada kuru fasulyenin hasatlarını yapacağız. Buradaki amacımız dünyanın dört bir tarafından getirmiş olduğumuz fasulyeleri Kayseri şartlarına uygun olup olmadığını test ediyoruz. Bu birkaç yıl sürecek bir çalışma. Birkaç yılın sonunda 430 çeşit fasulye ile Kayseri’ye uygun olan fasulyeleri bulup saha çalışması gerçekleştireceğiz. Çiftçilerimize alternatif bir bitki temin etmek için uğraşıyoruz" dedi.

“Fasulyeler, Kayseri ve Erciyes olarak isimlendirilecek”

Araştırma sahasında görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Metin Yağcıoğlu da, denemesi yapılan fasulyelerin kuru ve yaş olarak ikiye ayrıldığını söyleyerek: “Bu fasulyelerden Kayseri’ye uygun olanını bulmak için ıslah çalışması yapıyoruz. Burada toplam 17 parsel bulunmaktadır. Her parselde yaklaşık 30 çeşit fasulye tipi bulunmaktadır. Buradan çiftçilerimize geliştireceğimiz fasulye çeşitlerini Kayseri ve Erciyes şeklinde isimlendirip çiftçilerimize katkı koyacağını düşünmekteyiz Biz dünyada kuru fasulye üretimi olarak 22. Sırada olmamıza rağmen taze fasulyede 4. sırada bulunmaktayız. Kayseri üretimi olarak da kuru fasulyenin %1.5’unu taze fasulyede ise bin de 4’lük kısmını Kayseri’den üretmekteyiz" açıklamasında bulundu.

Çerezlik kabak

Ziraat Yüksek Mühendisi Selçuk Sunulu ise İl Gıda tarım Müdürlüğü tarafından saha çalışmaları süren çerezlik kabak,  Uzak Doğu orijinli egzotik sebzeler, Kinoa ve Tef ürünleri hakkında açıklamalar yaptı. Sunulu, saha çalışmaları süren ürünler hakkında şu bilgileri verdi: “Müdürlüğümüz tarafından 26-27 Kasım 2014 tarihinde yapılmış olan Kayseri Çerezlik Kabak Çalıştayı sonrası alınan kararlar bu çalışma ile hayata geçirilmiştir. Çerezlik kabakta kalite ve verimliliğin artırılmasının önündeki en büyük engel tescilli çeşidin olmamasıdır. Ülkemizdeki toplam çerezlik kabak ekim alanının %49'una, üretim miktarının ise %36'sına sahip Kayseri'de, bu sorunu çözmek adına Müdürlüğümüz çeşit geliştirme çalışmalarına başlamış ve ilk aşama başarı ile tamamlanmıştır. İkinci aşama olarak klasik ıslah yönteminin yanı sıra biyoteknolojik yöntemlerde kullanılarak bölge koşullarına adapte, verimli ve kaliteli çeşitlerin geliştirilmesi hedeflenmektedir.

Uzak Doğu orijinli egzotik sebzeler

Mibuna, Mizuna, Komatsuna ve Pak-choi; Brassicaceae (Lahanagiller) familyası üyeleri olup Uzakdoğu orijinli egzotik sebzelerdir. Bu sebzeler ülkemizde pek fazla bilinmemekle birlikte, Uzakdoğu ülkelerinde salata olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. A ve C vitamini yönünden zengin, lif ihtiyacını karşılayan bir yapıya sahip olan bu bitkiler, tek yıllık sebzeler grubun içerinde yer almaktadır ve ülkemiz ekolojik şartlarında kolaylıkla yetişebilmektedir Amarant ise; tek yıllık bir bitki olup tahıl, sebze, süs bitkisi, yem bitkisi veya yabancı ot olarak sınıflandırılmakta iken sebze olarak tüketilen amarant en fazla Çin'de üretilip salata ve garnitür olarak değerlendirilmektedir.

Kinoa

Kazayağıgiller veya Ispanakgiller (Chenopodiacea) familyasının bir üyesi olan Kinoa (Chenopodium quinoa Willd.), tek yıllık bir bitkidir. Kökeni Güney Amerika olan kinoanın, Bolivya ve Peru And'larında 5000 yıldan beri kültürünün yapıldığı, 1980'lerin başlarında Avrupa kıtasına getirildiği bilinmektedir. Deniz seviyesinden 4000 m yüksekliklerde yetişebilen bitki sahip olduğu genetik çeşitlilik nedeniyle geniş bir uyum yeteneğine sahiptir.

Tef

Buğdaygiller(Poaceceae) familyasının bir üyesi olan Tef (Eragrostis tef (Zucc.)) tek yıllık bir bitkidir. Tohumu bir pramitte keşfedilen bu bitkinin Etiyopyada 4000 yıldır kültürü yapılmakta ve Ülkede yıllık ortalama 0,9 milyon ton üretilmektedir. Etiyopya da diğer tahıllara oranla hergün tüketilen bir üründür ve "injure" adı verilen dev kabarcıklı, krep görünümle, yumuşak, tadı hafif ekşi bazlamaya benzeyen tepsi büyüklüğünde bir ekmek yapılmakta ve Bu ekmek baharatlı ana yemeğin yanında parça koparılarak yenmektedir.

Haber/Fotoğraf: Bünyamin Gültekin

Bakmadan Geçme