KAYSERİ DERSHANELERİ BUGÜN KTO'DA KONUŞACAK

KAYSERİ DERSHANELERİ: 'GÜL'E SAYGIMIZDAN DİKENE KATLANIYORUZ!' Aylardır gündemi sarsan konu olan dershanelerin kapatılması düşüncesi kamuoyunda büyük tepkilere yol açarken, bugün saat 10.00'da yapılması düşünülen Kayseri Ticaret Odası'nda ki birçok dershane temsilcilerinin katılması ile gerçekleşecek ortak bir basın açıklamasında son sözler söylenecek. Bunun sonucunda bir taraf geri adım atmak durumunda. Kayseri dershaneleri dün bakanlar kurulu tarafından yapılan toplantıdan çıkan sonuç ile tavır alması bekleniyor.

KILIÇLAR ÇEKİLDİ
Kayseri Gündem gazetesi olarak bazı dershanelerin nabzı yoklandı.Dün gazetemize kısa bir açıklamada bulunan Serhat Dershanesi Düvenönü şubesi Müdürü Mehmet Hevesli, gazetemizin "Neden Kayseri dershaneleri sessizliğini koruyor?" sorusuna karşılık yanıtı ise; "Aslında bütün dershanelerin duruma tepkili oldukları ancak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün memleketi olması dolayısı ile saygımızdan susuyoruz, açıklamamızı yarın saat(bugün)10.00'da Kayseri Ticaret Odası'nda yapacağız." seklinde oldu. Ayrıca konu ilgili olarak Kayserili bakan ve milletvekilleri ile görüştüklerine de değindi. Kayseri Final Dershanesi'nin ise konu ile ilgili hiçbir açıklamada bulanmadı. Sınav Dershanesi de diğerleri ile aynı düşüncede.
Öncesinde gündemi epey meşgul eden dershaneler konusunda ise Kayseri sessizliğini korumuştu. Dün ise bakanlar kurulunun görüşmesi sonucunda çıkacak netice pek de herkesi memnun edecek gibi durmuyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geri adım atmayacağı ve "Karşı taraf" dediği cemaat dershanelerine karşı tavrı gerilimi iyice tırmandırmıştı. Kuruldan çıkan  netice sonrasında ise Kayseri'de bulunan dershane temsilcilerinin söz alarak tutumlarını belirteceği bekleniyor.
Türkiye'nin genelinde şubeleri bulunan büyük dershanelerin  Kayseri'de ki birçok   şubesinin kurucularına ve müdürlerine İstanbul'dan  "Açıklama yapmayın!" uyarısı geldi. Kayseri'deki birçok dershanenin aklında ise; Kayseri'nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün memleketi olması dolayısı ile gerginlik meydana getirip bunu, ülke gündemine farklı şekilde lanse etmek istemedikleri düşüncesi var.
 1983 YILININ PROVASI ŞİMDİLERDE YENİDEN GÜNDEME GELDİ
1946 yılından bu yana çok partili hayata geçişten sonra Kayseri iktidara paralel bir seyir izlemiştir. Kayseri  ticaretle anılagelen bir şehir  olması hasebi ile deyim yerindeyse etliye sütlüye karışmıyor. Geçtiğimiz günlerde de gazetemizin manşetinden verdiğimiz haberle bunu bir kez daha teyit etmiş bulunuyoruz.

Dershanelerin kapatılma fikri yeni yaşanmıyor. Merhum Başbakan Turgut Özal döneminde de aynı sorun iki yıl boyunca tartışıldı. Tabi "Özel Eğitim" kavramı Cumhuriyet dönemi öncesine kadar gidiyor. 1915 yılında Mekatib-i Hususiye Talimatnamesi ile ve bunun 1 ve 16. maddelerinde dershanelerden söz edilmektedir.Özel dershaneler 1965 yılında takviye kurslarına dönüştü. Bugünkü statüsüne de  08.06.1965 tarih ve 625  sayılı yasa ile kavuş, 1980 darbesi sonrası dershanelerin kapatılması konusu şimdilerde olduğu gibi o yıllarda da yaşanmıştı. Dönemin başbakanı Turgut Özal da bu konuyu gündeme getirip tartışmaya açmış, 1981 ve 1983 yılları arasında tartışılmaya başlamıştı. 

 

O YILLARDA DERSHANELER YİNE MECLİS GÜNDEMİNDEYDİ ve REDDEDİLMİŞTİ

1983 yılında kurucu meclisin gündeminde gelen tasarı o gün ki meclisinde tansiyonunu yükseltmişti. Sonrasında tasarı reddedildi. Ancak Milli Güvenlik Kurulu kararı veto etti. Bunun üzerine 625 sayılı yasada bazı değişiklikler ile 16.06.1983 tarih ve 2843 sayılı yasa kabul edildi, özel dershanelerin bu yasanın yürürlüğe giriş tarihinden bir yıl sonra, yani 31.07.1984 tarihinden itibaren kapatılmasına karar verdi. Ancak  1983 yılında yapılan seçimler sonucunda yeniden tartışma konusu olmuş ve gelişen olaylar neticesinde dershaneler faaliyetlerine devam ettiler. 

Bakmadan Geçme

Kayseri Gündem - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
WhatsApp İhbar Hattı
0533 704 84 10
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!