Kasaplar Odasından "Kurban eti" uyarısı
Kayseri Kasaplar ve Besiciler Odası Başkanı Adnan Aydın, Kurban Bayramı'nda sokak ortasında paslı kıyma makinelerinde et çekimi yapılmasının önüne geçilmesi gerektiğini belirtti.
Oda Başkanı Aydın, yaptığı yazılı açıklamada, 2000 yılından itibaren ilçelerde kurban hizmetleri komisyonları kurulduğunu, ilgililerin katılımı ile kurulan bu komisyonların çeşitli kararlar aldığını hatırlattı.
Kurban Bayramı'nda et çekme işini kasap olmayan bakkal, berber, manav gibi ehil olmayan kişilerinde yaptığını ifade eden Aydın, Kurban Hizmetleri Komisyonunun "Sokak ortasında izinsiz mekânlarda gayri sıhhi şartlarda et çekimine izin verilmemesi ve bu işi Belediye Zabıta Müdürlüklerinin önlemesi" gerektiği yönünde önceki yıllarda karar aldığını anımsattı.
Buna rağmen yıllardır et çekme işinin sokak ortalarında, hijyenik olmayan koşullarda yapıldığına dikkati çeken Aydın, şunları kaydetti:
"Yıllardır belediye zabıta ekiplerinin bu duruma duyarsız kaldıkları görülüyor. Hatta adeta teşvik edercesine bayramda iki zabıta memurunu nöbetçi bıraktıkları, bu memurların da Kurban Komisyonunun almış oldukları kararı uygulamadıkları, hiçbir korsan kişiye ceza kesmedikleri ve hiçbir korsan kıyma makinesini almadıkları müşahede edilmektedir. Ülkemizin AB'ne girmeye hazırlandığı ve şehrimizin Avrupa şehirleriyle kıyaslandığı şu günlerde Kurban Bayramında Sokak ortalarında paslı kıyma makinelerini de et çekim işi -ülkemizde 81 vilayetimizde böyle bir uygulama yoktur- sadece Kayserimizde vardır. Şehrimiz kurban bayramında dört bin km uzaklıktaki Afrika ülkelerini andırmaktadır. Esnafımız bize Kurban Bayramı öncesi 'Belediyelere giderek kıyma makinelerini belediye zabıta müdürlerine vererek boykot edelim' şeklinde baskı yapıyor. Bu yılda yine korsan kıyma çekimi yapılırsa, biz, oda olarak basın-yayın ve her türlü haberleşme aracını kullanarak paslı kıyma makinelerini ve zabıtanın görev yapmadığını halkımıza duyuracağız. Yetkililerden daha duyarlı olmalarını bekliyoruz. Vatandaşlarımızdan ricamız ise bu korsan, hijyenik olmayan, hastalık davetçisi olan yerlerde et çektirmemeleridir. Kasap esnafımız daha sağlıklı ortamda hijyenik kurallara uygun et çekimi yapmaktadır."
Canlı hayvan tartım fiyatlarıyla ilgili de bilgi veren Aydın, dananın canlı tartım kilogram fiyatının 18, düvenin 17, ineğin ise 16 lira olduğunu dile getirdi.
AA