Kardelen'in hayatı belgesel fotoğraf oldu

  Ulusal Fotoğraf Amatörleri Derneği (UFAD) üyesi Fotoğraf Sanatçısı Nimet Gönenç Çınaroğlu, Sindelhöyük Çarıklı mezrasında doğal hayatın içinde yaşayan Çobanoğlu ailesinin küçük kızları Kardelen'nin hayatını belgesel fotoğraf yaptı.  

“Fotoğraf çekmek stresime şifa”
Fotoğraf Sanatçısı Nimet Gönen Çınaroğlu, iş hayatından arta kalan tatil günlerinde belgesel fotoğraf çekerek dinlendiğini vurguluyor. Çarıklı Mezrasında Çobanoğlu ailesinin en küçük kızlarını fotoğrafladığını belirten Çınaroğlu şöyle konuştu; “Şehir hayatının keşmekeşi ve mali müşavirlik gibi bir mesleğin stresinden uzaklaşmak görselliğinin ve sakinliğinin bana huzur verdiği yer ‘Çarıklı Mezrası’ oluyor. Mezraya gittiğimizde, bizi Çobanoğlu ailesinin küçük kızları Kardelen; altın sarısı saçlarını savura savura koşarak, Dilaver; elinde sopasıyla ‘hoş geldiniz’ diye bağırarak karşılar. Arabadan indiğimizde çocukların cıvıltılı konuşmaları bir yandan misafir karşılar gibi üstümüze gelen koyun sürülerinin sert sesiyle bir yandan da annesini ararcasına meleyen süt kuzularının seslerine karışır. O esnada Mehmet patlak topuyla yağmurda biriken suların içinde umarsızca bata çıka top oynar. Ben ise sadece deklanşöre dokunurum. Kardelen bu saniyeden sonra benim dünyamda fotoğraflar da yaşar…”
 
“Mühürlü bakışlar fotoğrafçıyı kendine çeker”
Çobanoğlu, ailesini edebiyat terimlerim ile anlatan Fotoğraf sanatçısı Çınaroğlu, “ Şehir hayatında çocukların birçoğunun belki de görmediği hatta görse yaklaşmaya korkacağı iri rahvan atların evin ortanca kızı Zuhal eyersiz ve yalın ayakla suların içinden geçerek büyük bir cesaretle biner. O cesaret öyle yansır ki gözlerine bakışlar üzerine onca şiir yazılmış bir çok yağlı boya tablolar yapılmış bir çok türküler yakılmıştır. İşte Zühal’in at binerken ki o mühürlenmiş bakışları biz fotoğrafçıları çok etkilemiş ve bölgeyi fotoğrafçılar için cazip hale getirmiştir. Beni en çok etkileyen 3. Sınıfa giden evin en küçüğü Kardelen. Çektiğim karelerle Kardelen'in o güzel tılsımını yansıtmak istedim tüm fotoğraf severlere. Onan doğal yaşamı her hafta sonu fotoğraflarıma bir kanefçenin motifleri kadar zarif ve efsunlu şekilde yansıyor. Kardelen her hafta sonu bir başka tebessüm ile karşıma çıkıyor. Doğal insanlar, doğal hayat doğal fotoğraf. Benim ve arkadaşlarımın bir tutku haline gelmiş durumda. Fotoğraf hayatımın bir felsefesi oldu. Kardeleni hayatı boyunca fotoğraflamaya devam edeceğim.” şeklinde konuştu.
 
Haber-Foto: Fatma Ural / Remzi Yıldırım
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                              
 
 
 

 
 
 

Bakmadan Geçme