Karbonat ve limonla diş beyazlatılmaz!
Siz de sararmış dişlerinizin renginin 7-8 tona kadar açılmasını istiyorsanız, mutlaka diş hekiminize başvurun. Çünkü evde kendi çabalarınızla dişlerinizi beyazlatmak için kullandığınız limon, karbonat gibi maddeler dişlerinizi aside boğup zarar verirken sadece 1-2 ton fayda sağlayabiliyor.
"Günümüzde pek çok diş beyazlatma yöntemi mevcut. Bunlardan bazıları evde uygulanabilirken, bazılarının sadece diş hekimi tarafından muayenehanesinde uygulanması gerekmektedir" diyen Diş Hekimi Pertev Kökdemir, diş beyazlatma işlemi ile ilgili bilgiler verdi...
Yediğimiz gıdalardan dolayı renklenme oluşur
"Dişlerimiz üç katmandan oluşur; en içten pulpa dediğimiz damar ve sinirlerin olduğu bölge, onun dışında dentin dediğimiz açık sarı renge sahip bölge ve en dışta da vücudumuzdaki en sert yapı olan ve dişin de en sert bölümü mine tabakası bulunur.
Mine tabakası çok ince tüplerle dentin tabakasına bağlıdır. Mikronlarla ifade edebileceğimiz genişlikte çok ince ve içi sıvı dolu olan bu tüpler zaman içinde yediğimiz gıdalardan dolayı renklenmeye başlar. Bu tüplerin içindeki sıvının renklenmesi ile dişlerimiz olduğundan daha sarı görünür ve kişiler bu noktada dişlerini beyazlatma ihtiyacı hissederler."
24 saat sonra hassasiyet kaybolur
"Beyazlatma işlemindeki amaç, bu tüplerin içindeki sararmış sıvının tekrar mümkün olduğunca fazla şeffaf sıvıyla yer değiştirmesidir" diyen Diş Hekimi Pertev Kökdemir, "Bu sayede mine tabakasının rengi açılır, şeffaflaşır ve diş eski halinden çok daha beyaz görünmeye başlar. Diş hekimleri tarafından yapılan beyazlatma işlemlerinde bazı durumlarda dişte bir günlük hassasiyet oluşmasının sebebi de bu tüplerin temiz hale gelmesi ve sıcağı-soğuğu eskiye oranla daha fazla hissetmesidir. 24 saat içinde bu hassasiyet kaybolur ve diş eski haline göre 7-8 ton daha açık renkte görünmeye başlar" dedi.
Limon ve karbonatla dişlerinizi aside boğmayın
"Beyazlatıcı diş macunları ile yapılan beyazlatma işleminde mine tüplerinin sadece yüzeye yakın olan kısımları temizlenebilmekte ve diş 1-2 ton daha açık görünebilmektedir. Tabii temizlenen bu bölgeler alınan gıdalarla tekrar renklendiğinde, diş eski rengine dönecektir" diyen Diş Hekimi Pertev Kökdemir, doğal maddelerle dişlerin temizlenmeye çalışılmasının vereceği zararları da anlattı:
"Limon ve karbonat gibi maddelerle yapılan beyazlatma işleminde, asidik olan limon ile bazik olan karbonat tepkimeye girer ve karbondioksit gazı köpürerek açığa çıkar. Bu köpürmeye fırça ile yaptığımız mekanik temizleme de eklenince; mine tüplerinin başlangıç bölgelerindeki kirlerin temizlenmesi ve köpürme sayesinde mine tüplerinden dışarı çıkması sağlanır. Ancak bu riskli bir işlemdir. Çünkü dişlerimize kontrolsüz miktarda asit ve baz aynı anda uygulanır. Eğer bu uygulamayı çok sık yapıyorsak dişlerimiz daha dayanıksız hale gelir ve daha kolay çürüyebilir."
"Son zamanlarda moda olan aktif karbon ile diş beyazlatma işlemi ise kesinlikle kömürle beyazlatma olarak algılanmamalıdır. Kömür elde edildiği kaynağa bağlı olarak çok zehirli bir maddedir ve ağız mukozasından emilimi ile vücutta olumsuz sonuçlara sebep olabilir. Aktif karbon ile diş beyazlatma işlemi, steril aktif karbon temin edilmesinin zor olması nedeniyle sadece aktif karbonlu diş macunları ile yapılmalıdır. Aktif karbonlu diş macunları da diğer diş beyazlatıcı diş macunları gibi dişlerin rengini 1-2 ton açar."
Özgüvenle gülümserler
"Diş hekiminde beyazlatma işlemi yaptırmak isteyen hastaların en çok sorduğu soru; bu işlemin dişlere zarar verip vermeyeceği oluyor" diyen Diş Hekimi Pertev Kökdemir, "Diş hekimlerinin kliniklerinde kullandıkları maddelerin kaliteli ve bozulmamış olması çok önemlidir" diyerek uyarıyor:
"İyi bir diş beyazlatıcı madde ile yapılan diş beyazlatma işlemi hem dişlere zarar vermez, hem de oldukça iyi sonuçlar vererek hastalarımızın yüksek bir özgüvenle gülümsemelerini sağlar."
Diş alabileceği en doğal rengi alır
Kaliteli bir beyazlatıcı madde markasının yaptığı araştırmada, ortodontik tedavi amacıyla çekilecek olan sağlam bir dişe 6 ay boyunca her gün diş beyazlatma maddesi uygulanmış ve 6 ay sonunda bu diş çekilerek mikroskop altında incelenmiş. Yapılan incelemede, dişin beyazlatma maddesi sebebiyle hiçbir bozulmaya uğramadığı gözlemlenmiştir. Tabii ki diş hekimlerinin bu beyazlatıcı maddeleri sadece 1 veya 2 seans uygulamaları yeterlidir. Bu uygulamalar sonucunda diş alabileceği en doğal beyaz rengi alır.
Sonuçlar yüz güldürücü
Hastalarımızın en çok sorduğu ikinci soru ise, "Beyazlatma işlemi sonucunda dişlerin porselen tabak gibi açık ve hoş olmayan bir renge sahip olup olmayacağı" diyen Diş Hekimi Pertev Kökdemir, "Beyazlatma işlemi ile yapay bir beyazlık elde etmek mümkün değil. Yapılan beyazlatma işlemi ile dişlerimiz kendi doğal beyazlığına kavuşur ve bu beyazlık her bir kişi için farklıdır. Bu nedenle de sonuçlar oldukça yüz güldürücü" diyor.
Kurumsal Haber