KAFKAS DİLLERİ VE KÜLTÜRÜ BÖLÜMÜ KURULDU

Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Kafkas Dilleri ve Kültürü Bölümü Kuruldu. Henüz öğrenci alımına başlamayan bölüm, gerekli altyapılarını tamamladıktan sonra öğrenci almaya başlayacak.


Kafkas Dilleri ve Kültürü Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sevinç Üçgül bölüm ile ilgili; “Kafkas Dilleri ve Kültürü Bölümü 2 yıl önce üniversite kurulundan geçerek, kurulmasına karar verildi. Bu Türkiye’de yeni bir alan. Türkiye birçok kültürün barındığı bir yer. Bu kültürlerden biri de Kafkas Kültürüdür. Bölümümüz Kafkas Dilleri ve Kültürü şeklinde kuruldu. Bölümümüz Kafkas Dilleri ve Kültürü’nü kapsayacak ve Anabilim Dalı olarak Çerkes Dili ve Kültürü Anabilim Dalı olarak hizmet verecek” şeklinde bilgiler verdi.

“Hedef büyük bir kültürü araştırmak”

Çerkes Dilleri içerisinde ise Kabardeyce ile başladıklarını kaydeden Üçgül; “Kabardino-Balkar Cumhuriyeti’nden Doç. Dr. Albek Abazov gelip göreve başladı. Ancak Bölümün henüz öğrencisi yok. Çünkü bir altyapı hazırlığımız var. Ders programı, literatür seçimleri vb. şeylerin hazırlanması gerekiyor. Amacımız öğrencilerin, eğitim ve öğretime geldiğinde kaliteli bir eğitim ile karşılaşmasını sağlamak.

Hedef büyük bir kültürü araştırmak. Birçok ülkede bölgesel araştırma diye bir alan var. Dil öğrenerek, dilli bildiğinizden dolayı birtakım yerlerde istihdam şansı yakalarsınız. Ama istihdam için %50 dil bilmek %50 de alanı iyi bilmek ile ilgilidir. Mezunlarımız alanla ilgili tecrübeyi daha çok çalışarak kazanıyor” dedi.

“Türkiye’de böyle araştırmaların yapılması gerekiyor”

Bir bölgesel araştırmacının inceleme yaptığı bölgenin kültürünü, etnografyasını, halkbilimini, yaşam tarzını, her şeyini araştıran bir uzman olması gerektiğini de belirten Üçgül; “Bu Çerkes Dili ve Kültürü bölümü de böyle bir araştırmacı yetiştirmeye yönelik bir alandır.

İspanya’nın Granada şehrine gittiğimde orada Kafkasya Araştırmaları Enstitüsü’nü gördüm. Coğrafya olarak baktığımızda uzak bir yerde ama bölümü var. 100’ün üzerinde de elemanı vardı. Bunlar Kafkasya’yı araştırıyorlar. Bundan yola çıkarsak Türkiye’de de böyle araştırmacıların olması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Haber: Bünyamin Gültekin

Yorumlar 2

Bakmadan Geçme