Kafes, bizim hikyemiz

Kafes Filmi ile ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunan AK Parti Kayseri Milletvekili Op. Dr. Kemal Tekden, filmi çok değerli ve etkileyici bulduğunu söyleyerek: 'Kafes, bizim hikayemiz' dedi.

Haber: Bünyamin Gültekin 

AK Parti Kayseri Milletvekili Op. Dr. Kemal Tekden,
12 Eylül mağduru olan yazar Lütfü Şehsuvaroğlu’nun aynı isimli eserinden uyarlanan ve 12 Eylül dönemini ülkücü gözüyle anlatan Kafes filmi ile ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulundu.

Filmi çok değerli buluyorum

Tekden film ile ilgili yaptığı değerlendirmede; “Değerli dostum Lütfü Şehsuvaroğlu’nun Kafes adlı eserinin tekrar hikâye edilerek 2 Ekim’de vizyona giren sinema filmini dikkat kesilerek seyrettim. Şehsuvaroğlu’nu bilen, yakından tanıyan ve uzun yıllar takip edenler; filmin kurgusundan olay örgüsüne, diyaloglarından verilen mesajlarına kadar onun havasını soluduğu, yetiştiği çevrenin izine kolayca ulaşırlar.

Filmi seyrederken, şahıslar kadrosunda “Şu kimdi?”, “Bu karakter kimi temsil ediyor?” tarzında kısır soruların cevaplarını aramakla zihnimi meşgul etmedim. Bilinçli bir seyirci ve dizi/sinema sektörüne de hizmet yapıcı bir gözle, diyalogların ve verilen mesajların peşinde oldum. Hatıralara kazınmış o melun günleri bizzat yaşayan biri olarak söylüyorum: Tek dertleri vatanı sevmek olan bir neslin sağ sol ayrımı yapılmaksızın nasıl heba edildiğini, davalarını, fikirlerini, aşklarını ‘kafes’ler içinde tabir yerinde ise harcanmaya maruz bırakıldığı anları günümüz gençliğine bir bir arz etmesi bakımından Kafes’i çok değerli buluyorum” dedi.

Bir gençliğin albümü

    Değerlendirmelerine filmin geçtiği dönem ve bugünün gençliği arasındaki farklılıklara değine Tekden, filmde geçen bazı repliklere dikkat çekti. Tekden; “Söylemlerden, sloganlardan beslenen, fikrî altyapılarını sadece hatıralarla oluşturmaya çalışan, arzularına kavuşmak uğruna hırslarının mahkûmu olan günümüz gençliğinin şu diyaloglara dikkat kesilmesi çok önemli:

-          Kavuşamazsan aşkın olur, kavuşursan vuslat olur. (İhsan Başkan)

-          Vatan için yaşamak da ölmek kadar değerlidir. (Mehmet Sipahi)

-          İntikam almak için bir çocuğu babasız bırakamazdım. (Mehmet Sipahi)

-          Hiç kimse dünyaya bir ideolojiyle gelmiyor. (Elif)

“Bir gün bu gözün görmez, hem kulağın işitmez,
Bu fırsat ele girmez, yalvar güzel Allah’a.” (Niyazi-i Mısrî)”

Tekden, bütün bunlar göz önüne alındığında Kafes’in kendisini büyük bir etki altında bıraktığına şahit olduğunu kaydetti. Bazı kurgu zaafları ve eksikleri olmakla birlikte filmi başarılı bulduğunu söyleyen Tekden, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sinkaflı sözlerden de hayli rahatsız olduğumu da ifade etmek istiyorum. Çocukların ve ailelerin de seyretmeye geldikleri böyle filmlerde bu tür sahneler yakışık almıyor.

Her şeyden öte, bir dava sahibi olmak, sadece söylemle değil yaşamak ve hizmet etmekle mümkündür.

Hâsılı; kafes, bir gençliğin albümü… Kafes, bizim hikâyemiz…”

Bakmadan Geçme