İÜ SBF orijinal mimarisine kavuşuyor
İÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi binası restorasyon çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Proje kapsamında 1 milyonun üzerinde özgün boyutlarında tuğla kullanıldı. Yakın zamanda yeni binaya kavuşacak olan öğrenciler tarihi bina ve modern meknlarda eğitim alacaklar.
İÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin restorasyonu Koruma Kurulu tarafından onaylanan restorasyon projesi doğrultusunda gerçekleştiriliyor. Restorasyon kapsamında İÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin tescilli eski eser olmasından dolayı bazı deney analiz ve testler yapıldı. Restorasyon projesi, talepler ve gereklilikler doğrultusunda tasarlandı.
Restorasyonun en yakın zamanda tamamlanabilmesi için 2 vardiya halinde yaklaşık 100 adet personel ile çalışılıyor.
“Öğrenciler 21 derslikte eğitim görecek”
İÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi binası restorasyonunda, orijinalinde yer almayan ara kat döşemeleri kaldırılıyor. Ara katların kaldırılması sonucu zemin katta bulunan amfiler özgün dönemine uygun olarak yüksek tavan yüksekliğine sahip olacak şekilde restore edilecek. Özgün yığma beden duvarı Koruma Kurul onaylı projesi doğrultusunda iyileştirilmekte. Restorasyon sürecinde sonradan eklenen çimento esaslı eklenti, bölme duvarların tümü kaldırılıyor. Bu doğrultuda restorasyon süreci sonrasında özgün dönemine uygun olarak tarihi yapı içerisinde büyük alanlara sahip mekânlar elde edilecek. Proje doğrultusunda kapatılmış olan pencere boşlukları açılarak daha aydınlık mekânların elde edilmesi sağlanacak.
Çatı katının kullanıma açılacağı projede, restorasyon öncesindeki durumdan farklı olarak restorasyon projesine asansörler eklenecek ve asansörler yardımıyla engelli öğrencilerin tüm dersliklere erişimi sağlanacak.
Yeni İÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi binası, modern ekleri çağımız teknolojisini kullanılarak ısıtma, iklimlendirme, havalandırma, güvenlik, seslendirme sistemleriyle donatılacak. Yapının dış cephe pencereleri kemerli özgün formuna göre restore edildi. Kargir beden duvarlarının güçlendirme çalışmaları ise tamamlanmak üzere. Asma katların kaldırılmasından sonra zemin kat yüksekliği özgün haline ulaştı ve bölücü eklentilerin kaldırılmasıyla tescilli yapının algılanması sağlandı.
İÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi binası restorasyon projesi tamamlandıktan sonra yaklaşık 3.000 m2’si ilave olmak üzere toplamda 11.500 m2 kapalı kullanım alanına sahip olacak. En büyüğü 250 m2 olmak üzere 21 adet derslik, kütüphane, kantin, arşiv, seminer salonları, idari birimler ve öğretim elemanlarının ofisleri proje kapsamında planlandı.
Özgün boyutlarında tuğla
İÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin restorasyonunda bugüne kadar 1 milyonun üzerinde özgün boyutlarında tuğla kullanıldı. 20.000 m2 üzerinde çimento esaslı sıva raspa edilmiş ve özgün harcıyla sıva yapılmaya başlandı. Yapılan sökümlerden sonra 1200 kamyondan fazla eklenti malzeme yapıdan uzaklaştırıldı. Yapı içine kule vinç vasıtasıyla 1000 tona yakın çelik döşeme elemanları, taşıyıcı sistemler ve merdivenler monte edildi. Betonarme eklentiler yerine çelik malzeme kullanılması yapının uzun yıllar daha kültür mirası olarak yaşamasına katkıda bulunacak.
Çağın gereklerini karşılayacak tasarım
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, restorasyon çalışmaları süren İÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni gezdi.
Yapılan çalışmaları inceleyen Rektör Prof. Dr. Mahmut Ak, restorasyon hakkında yetkililerden ayrıntılı bilgi aldı. Restorasyon çalışmaları hakkında açıklamada bulunan Rektör Prof. Dr. Mahmut Ak, “Binalarımızı öğrencilerin beklentilerini ve çağın gereklerini karşılayacak şekilde tasarlıyoruz. Çalışmalar belirtilen süre içerisinde tamamlanacak. Öğrencilerimiz eğitim hayatlarına tarihi ve modern binalarda devam edecekler. Üniversitemizin farklı fakültelerinde de ihtiyacı olan binalar için yenileme çalışmalarına yönelik projeler hazırlıyoruz” şeklinde konuştu.
Rektör Prof. Dr. Mahmut Ak’a İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz, İÜ Genel Sekreteri Metin Küçük ve İÜ Rektör Danışmanı ve İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Prof. Dr. Ergün Yolcu eşlik etti.
(Kurumsal haber)