• Haberler
  • Gündem
  • İstiridye mantarı yetiştiriciliği eğitimi tamamlandı

İstiridye mantarı yetiştiriciliği eğitimi tamamlandı

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) işbirliği ile "Kayından Sofraya İstiridye Mantarı" konulu Eğitim Projesi gerçekleştirildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’ndeki teknik elemanlar ile üreticilerin katılımıyla gerçekleştirilen eğitim toplantısına İl Müdürü Özkan Kayacan, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Pekşen ve Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Şükrü Taşyürek katıldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan; istiridye mantarının çok yeni bir sektör olduğunu dolayısıyla bu sektörde bilgi, birikim ve tecrübelerini artırmak gerektiğini ve bu amaçla böyle bir eğitim düzenleyerek herkesten fikir almak istediklerini ifade etti.
Kayacan; Kayseri'de şu anda 4 istiridye mantarı üreticisinin olduğunu belirterek şunları kaydetti: “Hiçbir sektör kendiliğinden gelişmiyor. Birçok eksiğimiz olacak, yanlışımız olacak, bunu da kendi içimizde karşılıklı bilgi aktarımıyla çözeceğimizi düşünüyorum. Bir sektörün doğup büyüyüp gelişmesi için hepsinden önemlisi iyi niyetin olması gerekiyor. "
İl Müdürlüğü olarak üreticilere her zaman ev sahipliği yapacaklarını söyleyen Kayacan; bu gibi çalışmaların sancılı süreçlerinin olacağını fakat sonucunda her zaman şehre bir kazanım sunacağını vurguladı.
Yükte hafif pahada ağır ürünler üreteceğiz
Yükte hafif pahada ağır ürünler üreteceklerinin altını çizen Kayacan;  "Bu sadece istiridye mantarı ile sınırlı kalmayacak. Önümüzdeki süreçte bu mantarı üretip pazarladığımız gibi bu mantarla ilgili Ar-ge çalışmaları yapacağız. Bu mantardan arta kalan torfu solucan gübresinde kullanacağız. Bu mantardan elde ettiğimiz tecrübeyle farklı mantarlar üreteceğiz. Bu mantarı sadece gıda sektöründe değil belki de ilerleyen dönemlerde ilaç sektöründe de kullanmaya başlayacağız. Yeni çalışmalara imza atacağız." dedi.
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Pekşen ise "Mantarların Ekonomik Önemleri Ve Türkiye'deki Mantar Sektörünün Durumu; Kayın Mantarların Besin Değerleri, Tıbbi Özellikleri, Kullanım Alanları; Mantar Nedir, Kayın Mantarı (Pleurotus) Türleri, Genel Özellikleri ve Ekolojik İstekleri,  Kayın Mantarının Yetiştirilme Yerleri Ve Modern Mantar İşletmelerinin Özellikleri, Yetiştirilme Yerlerinde Dikkat Edilecek Hususlar, Kütük Üzerinde Yetiştiricilik, Yetiştiricilikte Karşılaşılabilecek Muhtemel Problemler, Hastalık Ve Zararlılar, Bitkisel Artıklar Üzerinde Yetiştiricilik, Yetiştiricilikte Karşılaşılabilecek Muhtemel Problemler, Hastalık ve Zararlılar" konularında katılımcılara bilgiler aktardı.
Yerinde görme imkanı buldular
Eğitimin üçüncü gününde pratik bir uygulama olarak Ankara'da bulunan mantar üretim tesisine üreticilerin katılımı ile teknik gezi düzenlenerek çalışmaları yerinde görmeleri sağlandı.
Eğitim sonunda ise projede emeği geçenlere plaket,  eğitime katılan üreticilere de "Katılım Sertifikası" verildi.    Kayseri Gündem
 

Bakmadan Geçme