Isı tasarrufu yaparken dikkat

Havaların sertleşmeye başlaması, kış soğuklarının iyiden iyiye kendini hissettirmesi, akıllara doğal gaz faturalarını ve ısınma masraflarını getirdi. Yetkililer vatandaşların yanmakta olan kalorifer radyatörlerini kapatarak tasarruf sağladıklarını düşündüğünü ancak bu yöntemin doğru olmadığını belirtiyor.

 Kış soğukları iyiden iyiye kendini hissettirmeye başladı. Tüm yurtta etkili olan kar yağışı ile bununla birlikte düşen hava sıcaklıkları akıllara doğalgaz faturalarının ve ısınma masraflarının nasıl düşürülebileceği konusunu getirdi.

Isı tasarrufunda doğru bilinen yanlışlar

Uzmanlar  başta doğal gaz olmak üzere ısınma için yapılan harcamaların kısılmasının en kolay yolunun, standartlara uygun malzeme seçimi ile yapılmış doğru ısı yalıtımı uygulamaları olduğunu belirtiyorlar.  Geçtiğimiz Eylül ayında Türkiye genelinde 18 ilde 1560 denekle yüz yüze görüşme yöntemiyle bir anket çalışması yapılırken, söz konusu  anket sonucunda , vatandaş doğal gaz faturasını azaltmanın en etkili yolunu 'kullanılmayan odadaki kaloriferlerin kapatılması' ve 'kaloriferi kısma' olarak görüş belirttiler.  Ankete katılanların yüzde 61 gibi ciddi bir oranda tasarruf yöntemiyle ilgili yanılgısı olduğu ortaya çıktı. Ankete göre çoklu seçim yapılabildiğinden ikinci seçenek ise yüzde 48 oranında kaloriferin kısılması olarak seçilmişti. Isı yalıtımı ve mantolama ise yüzde 41 ile ancak üçüncü sırada kendine yer bulabilmişti. Yetkililer, bir konutta enerji harcamalarının yaklaşık yüzde 85'inin ısıtma ve soğutmaya harcandığını belirten yetkililer, ısı yalıtımı yapılmak suretiyle alınacak tedbirlerin, doğalgaz ve elektrik faturalarını düşürecek en etkin yöntem olduğunu, ancak bu gerçeğin kamuoyunda yanlış bilindiğini dile getirdi.

Mantolamanın yanı sıra kış aylarında yaşanılan mekânın yağmur, kar ve soğuk nedeniyle zarar görmesini engelleyerek, mekân içi ısı ve enerji kaçaklarını önlemek amacıyla alınabilecek pek çok önlem bulunuyor.

Kapıları ve pencereleri gözden geçirin

Ev kapı ve pencerelerinin hava boşlukları içermesi, içerideki sıcaklığın dışarı kaçmasına, dışarıdaki soğuğun da içeri girmesine neden oluyor. Hava boşluklarına neden olabilecek arızaların mutlaka giderilmesi, arızalı mekanizmaların değiştirilmesi gerekiyor.

Kombinizin bakımını yaptırın

Kombinin düzenli bakımını yaptırarak kombiden yüksek performans alınabilir. Bu da uzun saatler çalıştırmadan tasarruflu bir şekilde kombiden yararlanılmasını sağlayabilir. Öte yandan kombide zamanla oluşan kireç cihazın önemli parçalarına zarar verebilir. Yaz boyunca kullanılmayan kalorifer peteklerindeki su henüz alınmamışsa bunların da tekrar gözden geçirilmesi gerekir.

Çatıyı kontrol edin

 

Yağışlar ve kar evlerde çatıları olumsuz etkiliyor. Tavan akması, çatlaklardan soğuğun içeri süzülmesi en sık karşılaşılan problemleri oluşturuyor. Bu nedenle çatıdaki yalıtımın kontrol edilmesi böyle bir sorun varsa çatlakların onarılması gerekiyor.

Bacayı temizletin

Binalarda ya da müstakil evlerde baca temizliği önem taşıyor. Özellikle şömineli evlerin bacasının yılda en az iki kez temizletilmesi gerekiyor. Hem ısınma performansı hem güvenlik için bu işlem önem taşıyor. (Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme