İNSANIN VE İNSANLIĞIN HUZURU HAK KAVRAMINDADIR

MAZLUMDER Kayseri Şubesi İnsan hakları seminerleri programı üye ve gönüllülerin katılımıyla geçtiğimiz Cumartesi günü başladı.

Dernek toplantı salonunda verilen ilk seminerin konuğu eğitimci-yazar Mustafa BALABAN oldu. Seminerin konusu ise, “Genel Kültürde ve İslam’da İnsan Hakları ” konusuydu.

Seminerin başında BALABAN, “ İnsanın ve insanlığın huzurunun hak kavramının doğru tanımlanması ve yaşamlaştırılması olduğunu, Batıdaki insan hakları olgusunun, insanın doğuştan getirdiği bir değerler değil adeta burjuvaziden ve kiliseden koparılmış, zorla alınmış bir kazanım olduğunu, Oysa İslam’ın insanı, eşref-i mahlukat diye şereflendirdiğini, Hatta tüm ilahi vahiylerin amacının, can emniyeti, akıl emniyeti, nesil emniyeti, din emniyeti ve mal emniyeti olduğunu, İslam’ın insana hakları verirken, bunların sadece bir hak değil bir emanet olduğu bilincini de verdiğini dile getirerek, Batının insan tanımlamasının da, insan hakları kavramının da farklı olduğunu vurguladı. Ayrıca BALABAN, Müslümanların kendi referanslarını iyi bilmediğini ifade ederek “ Peygamberimizin peygamberlikten önce içinde bulunduğu sivil toplum örgütü Hılf’ul Fudul’un o günün dünyasında devrim niteliği taşıyan sözleşme olduğunu ve üzerinde çalışılması gereken bir yapı olduğunu söyledi. BALABAN: “ Önce biz hak üzere olduğumuz gibi hak-hukuk konusunda da dürüst olmak, bunları yaşanılır değerler kılmak zorundayız. Trafikte araç kullanırken, konutlarda komşuluk yaparken, işimizi yaparken, insanları yönetirken. İşte o zaman insan hakları, konusunda mesafe kat ederiz” dedi.

MAZLUMDER Kayseri Şube başkanı Ahmet TAŞ, insan hakları bilinçlendirme seminerlerinin her Cumartesi devam edeceğini, katılımcıların da seminerden oldukça memnun kalıp yararlandıklarını bildirerek konuşmacı Mustafa BALABAN’a seminere katkısı için teşekkür etti.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme