İldem Kooperatifi'nde neler oluyor?

Büyükşehir Belediye Meclisi Haziran ayı toplantısında 46'sı ek olmak üzere 89 madde görüştü. Meclisin 5. maddesinde yer alan Melikgazi ilçesi Yeşilyurt Mahallesindeki İldem Kooperatifine ait arsanın nazım imar planı tadilatı yapılması ile ilgili kararın alındığı sırada söz alan MHP Özvatan Meclis Üyesi Mustafa Akpınar, Ak Partili üyelere şu soruyu sordu: 'Neden daha önce bu maddeyi onaylamadınız da, bir buçuk yıl sonra aynı maddeyi onaylıyorsunuz? Nasıl ikna oldunuz? ikna olmak için ne yaşadınız?'

 Kayseri Büyükşehir Belediyesi Haziran Ayı Meclis Toplantısı renkli ve tartışmalı konulara sahne oldu. Meclisin kalpaklısı MHP Özvatan Meclis Üyesi Mustafa Akpınar, sıcak havalarda bile neden kalpak giymeye devam ettiğini anlattığı meclis toplantısının konuşulan ismi oldu. Akpınar, Meclis gündemindeki  5. ve 19. maddelerde yer alan hükümlerden dolayı üye sayısı çok olan Ak Parti grubuna soru sordu ve uyarılarda bulundu. Akpınar, üyelerin verdikleri kararlardan dolayı “ağır ceza mahkemesinde” yargılanma risklerinin olduğunu söyledi.

Kooperatifte zenginlere hizmet

Kas romatizması olduğu içi yaz kış sürekli kalpak ile dolaşan ve mecliste renkli bir sima olarak görev yapan Mustafa Akpınar İldem kooperatifinin imajına uygun olmayan şekilde zenginlere villa yapmaya çalıştığını ileri sürdü. Akpınar,” Geçmiş yıllarda bu madde aynı şekilde meclis gündemine geldi. Ak Partili üyeler ısrarla hayır demelerine rağmen, bir buçuk yıl sonra ‘evet’  demeleri bizi şaşırttı. Bunun sebebini sordum. Bu zaman diliminde nasıl ikna oldunuz? İkna olmak için ne yaşadınız?

İldem arazisinde yoğunluk transferi var. Bir kısmını bağ sayfiye alanına, diğer kısmını yüksek yoğunluklu alana çeviriyorlar. Burada amaç zenginler için villa evleri yapmak. İldem kooperatifinin villaya merak sarması, zenginlere yatırım yapması imajına uygun değil.

Paralel yapı suçlaması

O arazinin asıl sorun başka.  Arsanın belediyeden satın alınırken soru işareti var. Paralel örgüt davasından gözaltına alınan ve serbest bırakılan isimlerin bu arsada alıcı kimliği ile yer alması asıl sorundur. Bu isimlere belediye tarafından bu arsalar satıldı. Büyükşehir Belediyesi paralel yapıya yakın olmadıklarını söylemelerine rağmen, ne kadar yakın olduklarını göstermek için açıklamada bulundum. Bunları anlatmaya çalışıyoruz”  dedi.

Yeşil alan krizi

Meclis gündemine 19. madde olarak gelen ve mayıs ayı meclis kararlarının incelenmesi sırasında yine söz alan Mustafa Akpınar, Kayseri ve Civarı Elektrik Şirketine 140 bin metrekare usulsüz arsa tahsis edildiğini söyledi.  Bu kararların kanun karşılığında ağır cezalar gelebileceğini belirten Akpınar, “yeşil alanlar haksız ve usulsüz yere elektrik şirketine veriliyor. Bunun yanlış olduğunu geçen ayki toplantıda dini açıdan söyledim. Anlamadılar.  Bu gün de yasal olarak anlattım.

Kanun müsaade etmiyor

Bir yeşil alanı alıp kamusal alan yapacaksanız yerine o bölgeden bir yeşil alan getirmek gerekiyor. Planlı alanlar yönetmeliği ve İmar planı hazırlama yönetmeliği bunu emrediyor. Buna rağmen Kayseri ve Civarı Elektrik şirketine bu alan bağışlanıyor. Bu güne kadar Kayseri’nin yeşil alanlarından 140 bin metrekare yer verilmiş. Bu kadar metrekare yeşil alan Kayseri’de eksik.  Bunun doğru olmadığını bütün toplantılarda söylüyoruz ve karşı çıkıyoruz. Bu konuda imar planı hafif kalmış durumda. Bunu eleştiriyoruz. Düzeltilmesi içi gerekeni yapacağız.  Mahkeme yolu açıktır. Bunun yasal karşılığı, bu maddeye evet diyenler ve onaylayanlar, ağır ceza mahkemelerinde yargılanacak” açıklamasında bulundu.

 

Haber ve foto: Ahmet Bolat

 

Bakmadan Geçme