Hileli Mala, Ağır Ceza
Ticaret İl Müdür Vekili Alaattin Fırat, yeni yürürlüğe giren Garanti Belgesi ve Satış Sonrası Hizmetler Yönetmelikleri hakkında uyarılarda bulundu.Fırat, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ''Bakanlığımız tarafından 6102 Sayılı...
Ticaret İl Müdür Vekili Alaattin Fırat, yeni yürürlüğe giren Garanti Belgesi ve Satış Sonrası Hizmetler Yönetmelikleri hakkında uyarılarda bulundu.
Fırat, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ''Bakanlığımız tarafından 6102 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un uygulanmasına yönelik olarak Garanti Belgesi Yönetmeliği ve Satış Sonrası Hizmetler Yönetmeliği hazırlanmış olup 13 Haziran 2014 tarihli ve 29029 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir. Garanti Belgesi Yönetmeliği ile garanti belgesi ile satılmak zorunda olan mallar belirlenmiş ve garanti belgesine ilişkin usul ve esasları düzenlenmiştir. Bu yönetmelikte; garanti belgesi düzenleme zorunluluğu, garanti süresi, garanti belgesinde bulunması zorunlu bilgiler, ücretsiz onarım isteme hakkı, tüketicinin diğer hakları, değiştirilen malın garantisi ve kullanım hatası ile ilgili hükümler yer almaktadır. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun Garanti Belgesiyle ilgili 56. Maddesinde belirtilen yükümlülüklere aykırı hareket eden üretici ve ithalatçı hakkında piyasaya arz edilen; satıcı hakkında tüketiciye satış yapılan her bir mal için iki yüz Türk Lirası idari para cezası uygulanacaktır'' dedi.
Açıklamasında, Satış Sonrası Hizmetler Yönetmeliği ile ilgili bilgilerde veren Fırat, şunları kaydetti:
''Satış Sonrası Hizmetler Yönetmeliği ile malların kullanım ömürleri, azami tamir süreleri ile satış sonrası montaj, bakım ve onarım hizmetlerine ilişkin usul ve esasları düzenlenmiştir. Bu Yönetmelik, üretici veya ithalatçıların satış sonrası montaj, bakım ve onarım hizmetlerini vermek zorunda oldukları, ekli listede yer alan mallar ile herhangi bir üretici veya ithalatçıya bağlı olmaksızın faaliyette bulunan servis istasyonları tarafından yürütülen hizmetleri kapsamaktadır. Satış Sonrası Hizmetler Yönetmeliği ile yetkili servis istasyonlarının kuruluşu, başvuru ve izin, satış sonrası hizmet yeterlilik belgesi geçerlilik süresi ve diğer işlemler, satış sonrası hizmet yeterlilik belgesinin iptali, yetkili servis istasyonlarının özellikleri ve sayısı, servis istasyonlarının sorumlulukları, servis istasyonlarınca düzenlenecek belgeler, yedek parça ve fiyat listesi, değiştirilen parçanın iadesi, üretici, ithalatçı ve satıcının sorumluluğu, muafiyet ve bilgi ve belgelerin saklanması hakkında hükümler yer almaktadır.6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun Satış Sonrası Hizmetler ile ilgili 58. Maddesine aykırı davranan üretici ve ithalatçılar hakkında, satış sonrası hizmet yeterlilik belgesinin alınmaması durumunda yüz bin Türk Lirası; kurulmayan her bir servis istasyonu için on bin Türk Lirası; servis istasyonlarında tespit edilen eksiklik ve aykırılıklarla ilgili olarak her bir servis istasyonu için bin Türk Lirası idari para cezası uygulanacaktır.
İthalatçılarımızın, üreticilerimizin ve satıcılarımızın mağdur olmamaları için 6502 sayılı kanun ve ilgili yönetmelik hükümlerine uymaları hususunda azami özen göstermeleri hususu kamuoyuna saygı ile duyurulur.''