HİÇYILMAZ'A İNGİLİZ KALKANI MI?

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun İngiltere Büyükelçisi Richard Moore ile birlikte Kayseri'de işadamlarıyla bir araya gelmesinin yankıları sürüyor. Kamuoyunda 'şaibeli' olarak anılan ziyarette Büyükelçi Moore'un Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Mahmut Hiçyılmaz'ın bağ evinde 3 gün kalması ve Hiçyılmaz'a İngiliz Fahri konsolosluğu verilmesinin gündeme gelmesi tartışmaları da beraberinde getirdi.

 Diplomatik dokunulmazlık sağlanacak

Haber Merkezimizin edindiği bilgiye göre KTO Başkanı Hiçyılmaz İngiliz Fahri Konsolosluğu için başvuru yaptı ve başvurusunun Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanlığı’nın onayından geçmesini bekliyor. Ancak milli iradeye sahip çıkmak için Kayserililer meydanlara çıkarken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bazı büyükelçilerle ilgili sarf ettikleri sözler hafızalardaki yerlerini korurken böyle bir çabanın içine girilmesi şaşkınlıkla karşılandı. 
Daha önce Ticaret Odası’ndan pek çok isim FETÖ’den gözaltına alınmış, tutuklanmış veya yurtdışına kaçmışken ve Hiçyılmaz için de benzer söylemler ayyuka çıkmışken böyle bir ziyaret akıllardaki soru işaretlerinin artmasına neden oluyor. ‘Hiçyılmaz, kendisine verilmek istenen fahri konsoloslukla acaba korumaya mı alınıyor?’ sorusu da cevap bekliyor.

Darbe başarılı olsaydı İngiliz işgali mi başlayacaktı?
İngiliz Büyükelçi’nin Kayseri ziyaretini gazetemize değerlendiren KTO eski başkanvekili, Ensar Vakfı Kayseri Şube Başkanı Ahmet Erkan, “Bu İngiliz, darbe başarılı olsaydı hainlerin ekmeğine yağ sürmek için, Kuzey Kıbrıs’tan Türkiye’mize müdahale hesabı yapan, yüzyıl önce İstanbul’u işgal edip ümmetin halifesini esir alan, Çanakkale’de boğaza gömdüğümüz düşmanların başı değil mi?” ifadelerini kullandı.

15 Temmuz ruhuna saygısızlık
Kayseri’nin küçük düşürüldüğünü ve 15 Temmuz ruhuna saygısızlık yapıldığını kaydeden Erkan, “Kayseri önemli bir şehirdir. Cumhuriyet Meydanı’nda insanlar milli iradeye sahip çıkarken böyle bir ziyaret beni çok üzdü. Merak ediyorum Rifat Hisarcıklıoğlu Meydan’da bulunan halka niye seslenmedi?
Tanzimat’tan bu yana hangi taşı kaldırsanız altından İngilizler çıkar. Bu nedenle böyle bir dönemde İngiliz Büyükelçi’nin Kayseri’de ağırlanması zoruma gitti.
Fahri konsolosluk diplomatik dokunulmazlık demek. Bu yapılırken Ticaret Odası’nın meydanlarda ‘Ölene kadar başkomutanımızın yanındayız’ pankartı asması ne kadar inandırıcıdır.” şeklinde konuştu.

Fahri konsolos nasıl olunur?
Fahri konsolosluk için bir kişinin karar vermesi ve başvurusu yetmiyor. Ülkeler, Türkiye`de ilişkilerini genişletmek ve ilişkilerini sıcak tutmak amacıyla toplumun tanıdığı isimlere teklif götürüyorlar. Genelde ilk akla gelen ise işadamları oluyor. Ülkeler fahri konsolosluk için bir işadamına teklif götürürken de genellikle o işadamının temsil ettiği kurumun kendi ülkeleri ile ticari bir ilişkisinin olup olmadığını ön planda tutuyor. Fahri konsolos olarak seçilen kişi için ilk önce kendisine o ülkenin Dışişleri Bakanlığı tarafından davet mektubu iletiliyor. Eğer kişi o daveti kabul ederse hakkında özellikle sicil dahil birçok konuda derin bir araştırma yapılıyor. Ardından Türkiye Dışişleri Bakanlığı ile temasa geçiliyor ve Türk Dışişleri Bakanlığı ve Cumhurbaşkanı`nın da bulunduğu ortak berat ile kişiye `yetki belgesi` veriliyor ve o kişi artık fahri konsolos oluyor. 
Yeşil plaka alıyorlar VIP`ten geçiyorlar
Genellikle işadamlarının yürüttüğü fahri konsolosluk görevi için işadamının o ülke ile ticari bağlarının olması tercih ediliyor. İşadamları her ne kadar fahri konsolosluk için bir ücret almasalar da, fahri konsolos olmanın parayla ölçülmeyecek avantajları var. İşte fahri konsoloslara tanınan ayrıcalıklar:
* Bir fahri konsolos Türkiye`nin de imzasının bulunduğu Viyana Sözleşmesi`ne göre yarı diplomat olarak görev yapıyor.
* Fahri konsoloslar şayet askerlik yapmadan bu görevi almışlarsa, askerlikten muaf oluyorlar.
* Fahri konsolosların devletten koruma talep etme hakkı bulunuyor.
* Bulunduğu kentte A sınıfı protokolde yer alabiliyor.
* Ülkelerin ikili görüşmelerinde resmi olarak yer alabiliyor.
* Konsolosluk araçlarına verilen yeşil plaka sahibi olabiliyor.
* Havaalanlarındaki VIP bölümünü kullanabiliyorlar.
* İsterlerse kırmızı pasaport alabiliyorlar.
* İkamet ettiği gayrimenkule konsolosu olduğu ülkenin bayrağını asarsa, orası için de koruma talep edebiliyor.
* Fahri konsolosluk olarak adres gösterilen yer ikametgah adresi de olsa tüm evrak ve dokümanların dokunulmazlığı bulunuyor.
Boydakların fahri konsoloslukları iptal edilmişti
Bilindiği gibi fahri konsolosluk avantajlarından en çok yararlanan gruplardan olan Boydakların sahip olduğu tüm fahri konsolosluk unvanları da iptal edilmişti. 
Kayseri'deki diplomatik ilişkilerin neredeyse tamamı, son dönemde hükümet cephesiyle yaşadığı gerginlikle gündeme gelen Boydaklar tarafından yürütülüyordu.
Son operasyonla birlikte Boydak ailesinden Şükrü Boydak (Etiyopya), Hacı Boydak (Kazakistan-Kayseri), Memduh Boydak (Japonya-Kayseri) ile Sami Boydak'ın (Gana) fahri konsolosluk unvanlarına son verilmişti.
Kayseri Gündem
Yorumlar 2
Ahmet Özkişoğlu 04 Ağustos 2016 16:33

M.Rifat Hisarcıklıoğlu ve benzerleri artık Kayserilimizin sırtından insinler. Bizleri bunlar aptal, ahmak, birşey bilmiyor mu sanıyorlar!!??? Yazık....., Ülkemizin lideri, Cumhurbaşkanımız, Başkomutanımızın izinden gidecek, samimi ve fedakar insanlara ihtiyaç var. Bu yaptığınız haberler için teşekkür ederiz. Bu tür ''kırmızı şarap'' yuvarlayan şahsiyetleri Kayserimizde pirim vermemeliyiz. Ne aldanan nede aldatılan olmalıyız. Ecnebiye farkılı fotoğraf verip, gelip Kayserimizde bizler gibi görünen yüzsüzleri aramıza almamalıyız. Ahmet Özkişioğlu

Mustafa Kalınsaz 04 Ağustos 2016 16:26

Harika ve yerinde konuya değinmişsiniz. 2009 Yılında FETÖ terör örgütü Türkiye'de darbe yapabilseydi Cumhurbaşkanı olarak M.Rifat Hisarcıklıoğlu'nu tesbit etmişti. Bu bilgiyi İlhan Miraboğlu İstanbul'da bir toplantıda anlatmıştı o günlerde. Bizlerde şaşkınlık ve hayretler içerisinde dinlemiştik. FETÖ için millet karşısında tabanı ve karşılığı olmayan kişiler makbul, Hisarcıklıoğlu örneğindeki gibi. M.Rifat Hisarcıklıoğlu ''şarabını da, sigarasını da'' içer. Uluslar arası projelerde Kullanmaya çok müsait bir şahsiyet Hisarcıklıoğlu. 11 Yıldır TOBB Başkanı, neden son yıllarda Kayseri'ye yaklaştı, bir soralım bakalım !? A. Gül'ün son yıllardında Kayseri ile anılmaya çalışıyor ve gayret ediyor. , Amacı, gayesi ve hedefi neydi ki, son yıllarda Kayseri'ye daha sık gelir oldu? Amacına ulaşmak için Mahmut Hiçyılmaz'ı da mı kullanıyor. Kendini kutsal ''tanrı'' yerine mi koyuyor ki, KTO'nda her salonda M.Rifat Hisarcıklıoğlu'nun koca koca resimleri duvarlarda asılı???!!

Bakmadan Geçme