Her yıl 150 bin prematüre bebek doğuyor

Medical Park Bahçelievler Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Esma Türkmen, Dünyada yüzde 10 olan erken doğum oranının Türkiye'de yüzde 11.9 olduğuna dikkat çekerek ülkemizde her yıl 150 bin prematüre bebek doğduğunu ifade etti.

Hayata erken “merhaba” diyen çocuklar, Dünya Prematüre Günü nedeniyle 15 Kasım Salı günü Medical Park Bahçelievler Hastanesi’nde düzenlenen Aceleci Leylekler etkinliğinde bir araya geldi. Hızla artan prematüre doğumlar konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen etkinlikte, prematüre doğan çocukların aileleri de katılımcılarla deneyimlerini paylaştı. Prematüre bebeklerin ve ailelerin yaşadıkları süreçleri anlatan Aceleci Leylekler filminin gösteriminin de yapıldığı etkinlik boyunca çocuklar, Marmara Üniversitesi Takı Teknolojisi ve Tasarımı Yüksek Okulu öğrencileri eşliğinde anneleri için keçeden, el emeği hediyeler hazırladı.
 
Erken doğum oranı yüzde 11.9
Etkinlikte konuşan Medical Park Bahçelievler Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Esma Türkmen, Dünyada yüzde 10 olan erken doğum oranının Türkiye’de yüzde 11.9 olduğuna dikkat çekerek ülkemizde her yıl 150 bin prematüre bebek doğduğunu ifade etti. Dr. Türkmen, prematüre doğumların artışındaki nedenlerini ise erken veya ileri yaş gebelikleri, ürogenital sistem enfeksiyonları, annede eklampsi ve preeklampsi sorunları (gebelik zehirlenmesi), çoğul gebelikler, stres, obezite ve sağlıksız beslenme olarak sıraladı.
 
 
Kuvöz teknolojisi çok önemli
Dünya Sağlık Örgütü tarafından 23 ile 37. gebelik haftası arasında doğan ve doğum ağırlığına göre 1000 gramın altında olanların aşırı derecede  düşük doğum ağırlıklı, 1000-1499 arası olanların çok düşük doğum ağırlıklı, 2500 gramın altında olanların ise düşük doğum ağırlıklı olarak sınıflandırılarak ‘prematüre’ kabul edildiğini belirten Dr. Esma Türkmen, şunları söyledi: “Prematüre yenidoğanları sağlıkla hayata kazandırmak büyük özveri ve emek istiyor. Bu bebeklerin hayata tutunabilmesi için etkin yenidoğan bakım ve tedavilerinin yanı sıra sağlık birimleri ve ailelerin işbirliği de çok önem arz ediyor. Kuvöz teknolojisi, prematüre bebek bakım ve tedavisinde önemli bir rol oynuyor. Kuvöz, bebeğin anne karnında geçirmek zorunda olduğu ve mahrum kaldığı sürecin dış dünyadaki tamamlayıcı en önemli basamaklardan birini oluşturuyor.”
 
Gelişim sorunlarına neden oluyor
Prematüre bebeklerde akut dönemde beyin, akciğer, kalp, bağırsaklarla ilgili sorunlar ileriki dönemlerde ise bilişsel duyusal ve nöromotor gelişim sorunları ortaya çıkabileceğinin altını çizen Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Esma Türkmen,Prematüre doğumların önlenmesi için annede sağlıklı prenatal izlem ve enfeksiyonların kontrolü, stres ve tetikleyici faktörlerin engellenmesi, erken ve çok geç yaş gebeliklerden korunma, obezite ve sağlıksız beslenmenin önüne geçilmesi ve endikasyonu olmayan IVF gebeliklere (tüp bebek) bağlı çoğul doğumların önlenmesi elzemdir” dedi.
 
Ülkemizde prematürite ve preterm sorunları açısından ailelere verilen desteğin ve bilgilendirmenin yetersiz olduğuna da dikkat çeken Dr. Esma Türkmen, şöyle devam etti: “Anne ve babanın prematüre bebek sahibi olmakla ilgili ruhsal ve mental olarak sürece hazırlanması ve desteklenmesi çok önemli. Ayrıca önlemler ve izlem sürecinde yenidoğan üniteleri ve aileler arasında sağlıklı bir köprü kurulmalı.”
Kurumsal Haber
 

Bakmadan Geçme