Her yeri tarih heri yer yeşil bir şehir: Bursa

MAZLUMDER Kayseri şube yönetimi üye ve gönüllüleri ile Gönüllü Kuruluşların üyelerinin taleplerini geri çevirmeyerek Osmanlı devletinin kuruluş başkenti yeşil Bursa'ya tarih ve kültür gezisi düzenledi. MAZLUMDER Kayseri Şube Başkanı ve gazetemiz yazarı Ahmet Taş, gezi ile ilgili izlenimleini paylaştı.

Bursa’da konaklayan MAZLUMDER gezi ekibi sabah saat 09.00’da şehir merkezindeki öğretmen evinde kahvaltı için bir araya geldi. Kahvaltının ardından Bursa Büyükşehir Belediyesinin gazi ekibine tahsis ettiği rehber Betül Hanım nezaretinde Bursa gezisi başladı.

Önce mevlit yazarı Süleyman ÇELEBİ’nin çekirge semtindeki kabri ziyaret edilerek dua edildi, Hacivat Karagöz müzesi ziyaret edilerek bilgi alındı. Sultan II. Murat, Cem Sultan ve diğer şehzadelerin mezarlarının bulunduğu Muradiye Külliyesi restorasyonda olduğu için kısa bilgi alındı. Daha sonra Osmanlı devletinin kurucusu Osman Gazi ve oğlu Orhan Gazi’nin mezarları ile Osmanlının son döneminde Sultan Abdulaziz döneminde yaptırılan saat kulesinin bulunduğu Tophane ve Gümüşlü Kümbet ziyaret edildi. Osman Gazi ve Orhan Gazi için dualar edildi. Buradan Bursa şehri tepeden temaşa edilerek hoş bir vakit geçirildi. Daha sonra Bursa’nın manevi mimarlarından Üftade hazretlerinin türbesi ziyaret edilerek dua edildi.

Çanakkale Bursa gezi ekibimizin Üftade Türbesinden sonraki ziyaret yeri Bursa Ulu Camii oldu. Ulu Camii Yıldırım BEYAZIT Han döneminde yaptırılan ve mevlit yazarı Süleyman ÇELEBİ’nin de imamlık yaptığı Osmanlı Kuruluş döneminin sembolü sayılan şaheser bir ibadethane.

Bursa Ulu Camii, Müslümanlar açısından sanki bir panayır yeri gibi. Türkiye’nin her bölgesinden gelmiş Müslümanlar burada toplanmışlar. Bir kısmı Kur’an okuyor, bir kısmı namaz kılıyor, bir kısmı abdest alıyor, bir kısmı sohbet ediyor, bir kısmı hayran hayran ibadethaneyi seyrediyor.

Bursa Ulu Camide öğle namazının eda edilmesinden sonra bir müddet serbest bırakılan gezi ekibimiz çevredeki Koza Han, İpek Han, Kapalı Çarşı ve diğer tarihi çarşıları ziyaret edip alışveriş yaparak güzel bir vakit geçirdiler.

Bursa gezimizin öğleden sonraki bölümünde Osmanlı devletinin ikinci kurucusu sayılan Mehmet Çelebi’nin mezarının bulunduğu Yeşil Türbe, Yeşil Camii, Yıldırım BEYAZIT Han’ın hocası Emir Sultan için yaptırılan türbe ve cami ziyaret edildi. İkindi namazı Emir Sultan Camiinde cemaatle eda edildi.

Emir Sultan Camiinde kılınan ikindi namazından sonra akşam vakti yaklaştığı gezi için ayrılan süremizde tamamlandığı için akşam yemeğinde buluşmak üzere toparlanmaya geçildi.

Bursa’da akşam yemeğini Osmanlı döneminden kalma Kayhan Camii yanındaki restore edilerek bugün restoran haline getirilen Kayhan İskender salonunda yemenin ardından saat 20.00 sularında ekibimizle topluca bir fotoğraf çektirerek Kayseri’ye dönmek üzere yola koyuldu. 

Yol boyunca akşam namazını İnegöl’de, yatsı namazını Bilecik Bozöyükte sabah namazını da Kırşehir şoförler cemiyetinde eda ettikten sonra 3 Mayıs Pazar saat 07.00’de Kayseri’ye ulaşıp kazasız belasız bir yolculuk için dua ettik. Gezinin düzenlenmesine katkı veren ismini duyurmak istemeyen ağabeylere, Bursa Büyükşehir Belediyesine, Bursa Eğitim Bir Sen Şube yöneticilerine, Ali Osman Lisesi ve Erkek Lisesi idarecilerine, Birlik Vakfı Bursa Şubesine, Bursa’da bize büyük hizmetleri olan Nedim MESCİOĞLU ve Muhlis BATMAZ ağabeylere şükranlarımı, teşekkürlerimi bildiriyorum. Ayrıca gezi boyunca samimi gayretlerini esirgemeyen MAZLUMDER Şube yöneticilerine ve gezi ekibimize teşekkürü bir borç biliyorum.

Bakmadan Geçme