Hem süslü hem tatlı

Süslü mü süslü… Şirin mi şirin… Elindeki çikolatadan daha tatlı bir o kadar da lokma lokma ısırmalık. Süslü Kadınlar Bisiklet turunun en sempatik ve en küçük katılımcısı 3 buçuk yaşındaki İdil Paylan, etkinliğin maskotu oldu. Üzerindeki ilgiye aldırmadan eğlenmeyi tercih eden İdil annesi Canan Paylan ile Kayseri'de ilk kez yapılan Süslü Kadınlar Bisiklet Turu'na katıldı.

Kayseri’de yüzlerce kadın, bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla "Süslü Kadınlar Bisiklet Turu" etkinliğinde buluştu. Kentte ilk kez yapılan ve beklenilenden fazla katılım sağlanan “Süslü Kadınlar Bisiklet Turu 2016” renkli görüntülere sahne oldu.
Avrupa Hareketlilik Haftası'nın Dünya Otomobilsiz Kentler Günü kapsamında 28 kentte eşzamanlı gerçekleşen bisiklet etkinliğine binlerce kadın katıldı. Renkli kıyafetleriyle ve bisikletleriyle buluşan kadınların amacı temiz bir çevre için bisiklet kullanımını ve kadınların hayata katılımını artırmak oldu.
İlk defa 2013 yılında Dünya Otomobilsiz Kentler Günü etkinliği kapsamında İzmir'de başlatılan "Süslü Kadınlar Bisiklet Turu", sosyal medya üzerinden iletişim kuran bir grup kadın tarafından diğer şehirlerde de gerçekleştirilmeye başlandı.
Kayseri’yi süslü kadınlar bastı
Cumhuriyet Meydanı’nda kendilerini ve bisikletlerini süsleyerek toplanan kadınlar akşam saatlerinde Sivas Caddesi, Form AVM önü, Mustafa Şimşek Bulvarı, Kayseripark AVM ve tekrar aynı güzergahtan geri dönerek Form AVM önünde sona eren farkındalık etkinliğinde kadınlar bisiklet sürüp kendilerine meraklı gözlerle bakan kadın-erkek herkese el salladı. Kadınlar, yaklaşık bir saat süren etkinlikte çevredeki vatandaşlardan da yoğun ilgi gördü. Özellikle de kadınlardan destek aldılar. Etkinlikte bisikleti olmayanın imdadına Büyükşehir Belediyesi yetişti. Kay-Bis etkinliğe bisikleti olmayan süslü kadınlara bisiklet temin ederek destek oldu.
En süslü katılımcı
Etkinliğin en çok dikkat çeken katılımcısı hiç şüphesiz 3 buçuk yaşındaki İdil Paylan oldu. Annesi Canan Paylan ile etkinliğe katılan en küçük süslü kadın İdil, kendisi kadar süslü bisikletiyle Cumhuriyet Meydanındaki hareket yerinde tur atarken bütün dikkatleri üzerinde topladı. İlgiye aldırmadan bisikletini sürmeye devam eden küçük İdil, eğlenmesini bildi. Bisiklet turunun başlamasını beklerken annesinin verdiği çikolatayı yiyen İdil Paylan “ne kadar süslü de olsa da çocuk her yerde çocuk” dedirtti.
Amaç bakanlığın ve belediyelerin dikkatini çekmek
Süslü Kadınlar Kayseri Temsilcisi Fatoş Yıldırım etkinliğin amacını şu sözlerle açıklıyor: Etkinliğin, sosyal medyada yorumlandığı gibi “ojeni sür, kokoş giyin, fotoğraf çektir”den fazlası olduğunu her paylaşımımızda dile getiriyoruz. Süslü Kadınlar Bisiklet Turu bir farkındalık etkinliğidir; bisiklet sürüşü belediyenin ve Bakanlığın dikkatini çekmek için “süslü” olarak yapılmaktadır. Bisikletle güvenli bir şekilde ulaşımını sağlamak isteyen kadınların bisiklet yolları ve hizmetleri talebini eğlenceli bir şekilde iletmesidir. Bu etkinliğimizde İstanbul’da giyimi nedeniyle saldırıya uğrayan arkadaşımıza destek vermek için bazı arkadaşlar şortlu olarak katıldı. Bisiklet aynı zamanda bir ulaşım aracıdır, yaşamın bir parçası olabilir. Eğer uygun bisiklet politikası olursa işe veya ulaşacağımız yere bisikletle gidebiliriz. Biz de dünyanın birçok yerindeki hemcinslerimiz gibi günlük kıyafetlerimizle bisiklete binerek ulaşımımızı sağlayabiliriz. Biz kadınlar korkmadan, çekinmeden yollarda olmalıyız. “dedi.
Kadınlar 28 kentte buluştu

İzmir, İstanbul ve Ankara'nın yansıra çok sayıda kadın süslenip bisikletine bindi. İşte o kentler: Adana, Antalya, Bursa, Edirne, Balıkesir, Karadeniz Ereğli, Bodrum, Marmaris, Muğla, Mersin, Kayseri, Eskişehir, Adapazarı, Sandıklı, Çorum, Konya, Antakya, Antep, ordu, Dalaman, Kütahya, Lefkoşa, Tekirdağ Süleymanpaşa, İskenderun, Söke ve Akçay.
 
Haber ve Foto: Ahmet Bolat
 
 

Bakmadan Geçme