Hayattan süzülen 41 damla
Kayseri İmam Hatip Okulu yıllarımda 'Ümmetimin din işlerinde faydalı kırk hadis ezberleyen, limlerle haşr olur.' Cümlesini hatırlatarak ve bu hadisleri ezberlememi sağlayan, beni mana lemine taşıyan, ağabeyim Abdullah Özgönüller'in elli yıllık birikiminin neticesi olarak ortaya çıkan bir eser,'Hayattan Süzülen 41 Damla.' Üçüncüsü yayınlanan kitapları ile ilgili Ankara seyahatimde bir söyleşi yaptım. İşte bu söyleşimi siz değerli okuyucularımla paylaşıyorum.
M. Orhan CEBECİ: Yayınlanan bu kitaplarınızdan dolayı önce sizi tebrik ediyorum. Emekli olduktan sonra vaktinizi değerlendirip bu eserleri insanlığın hizmetine sunduğunuz için sizi kutluyorum. 3 cüsü yayınlanan bu kitapları yazmanızın sebebi neydi? Ne amaçla yazdınız?
Abdullah Özgönüller: Her Cuma kendilerine mail gönderdiğim dost ve kardeşlerim, sayı olarak 41 kişi olduğu için kitabın isminde 41 rakamını kullandım ve her kitapta 41 konu işledim. Özetle bilgi vermek gerekirse;
“Bu 41 kişinin her biri ile manevî kardeşlik bağım olduğu için, konular işlenirken, özellikle onların gönül duygularına hitap eden bir üslup kullanmaya özen gösterdim. Konuların açıklamalarında dile getirilen örnekler ve ibret tabloları bu açıdan değerlendirilmelidir. Okuyucuların, bu hususu dikkate alarak kitabı okumaları önemlidir. Bu kitap bir başucu kitabıdır. İçinde 41 konu başlığı vardır. Günde bir, iki en fazla üç konu okumanız tavsiye olunur. Kitap hakkında genel bilgi sahibi olmak için önce önsözü okumalısınız”
M. Orhan Cebeci: Son kitabınıza “Takriz” yazan Prof. Dr. Kemal Atik Ağabey var. Sizinle ilgili anılarını paylaştıktan sonra… Kitapla ilgili şunları yazmış.”Hiçbir kitap yalnızca yazarının eseri değildir. Yazarımız yetişmesinde, eğitiminde katkıda bulunmuş ve davranışlarıyla örnek olmuş bilge insanlarında payları vardır. Kitabı okuduğunuz zaman başkalığı ilginizi çekiyor. Daha fazlasını bilmek istemenizi sağlıyor. Bu süreçte, değişim süreci, bağlılık, doğruluk, kin ve ön yargılardan arınma, en yüksek gayeye ulaşmamıza engel olacak olan her türlü kötü duygu ve düşüncelerden arınarak ruhumuzu yüceltme erdemliği dile getiriyor.”Diye özetliyor.”Kitabın Anadolu irfan öğretisine katkı vereceğine inanıyorum” diyerek, Yüce Allah’tan hayırlara vesile olmasını niyaz ediyor.
“Hayattan Süzülen 41 Damla”isimli ilk kitabını okuduğumda büyük bir mutluluk hissetmiş. İşte hayata bağlılığın, azmin ve sabrın ürünü olan bir kitap demiştim.”Diye anlatıyor. İkinci “Takriz’i” yazan Prof. Dr.Celal Kırca hoca.”İsminden de anlaşılacağı üzere kitapları, hayatı merkeze alan insan anlayışını çeşitli yönleriyle ele almakta,kısa ve özlü anlatımlarla okuyucusuna ufuk açıcı ve yol gösterici bilgiler sunmaktadır.Özellikle bu kitaplarda insanın Allah ve insanın insanla olan ilişkilerine yönelik verdiği bilgilerdeki ufuk açıcılığın ve yol göstericiliğin belirgin oluşu ,daha da dikkat çekici bir nitelik arz etmektedir.Okuyucusuna huzur verici böyle bir kitap kazandırdığı için kardeşime teşekkürlerimi sunarım.”
M. Orhan Cebeci: Kısaca kendinizi okuyucularımıza tanıtır mısınız?
Abdullah Özgönüller: 28. 11. 1945 tarihinde Kayseri’de doğdum. İlkokulu Kütahya’da okudum ve hıfzımı bu şehirde tamamladım. 1961-1967 yılları arasında Kayseri İmam - Hatip Okulunda okudum, 1971 yılında İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsünden mezun oldum.
M. Orhan Cebeci: İlk göreve nerede başladınız?
İlk resmi göreve Kütahya Altıntaş İlçesinde başladım. Diyanet işleri Başkanlığına bağlı olarak Edirne Keşanda,Tekirdağ Merkez ve Çorlu ilçesinde,Kırklareli Babaeski ilçesinde, Gaziantep Merkezde, Kayseri Yeşilhisarda ve Diyanet İşleri Merkez Teşkilatında değişik görevlerde bulundum.
M. Orhan Cebeci: Diyanetten Milli Eğitim Bakanlığı’na geçtiniz. Bu süreci anlatır mısınız?
Abdullah Özgönüller: 1976 yılı Aralık ayında Milli Eğitim Bakanlığı Din Eğitimi Genel Müdürlüğüne Şube Müdür Yardımcısı olarak atandım. Şube. Müdürlüğünde görevli iken 1981-1985 yılları arasında Bakanlar Kurulu Kararı ile Yurt dışında görevlendirilen 41 kişilik kadronun içinde yer aldım ve Almanya Batı Berlin Şehri Başkonsolosluğunda Ataşe Yardımcısı olarak Türk Şehitlik Camisi’nde 4 yıl süre ile görev yaptım.
M. Orhan Cebeci: Yurt dışından gelince ne yaptınız?
Abdullah Özgönüller: Yurt dışı görevi sonrası Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğünde Eğitim Uzmanı olarak göreve başladım. Şube Müdürlüğü ve Daire Başkanlığı görevlerinde bulundum. 2003 yılı Nisan ayında Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanlığına atandım.
M. Orhan Cebeci: Daire başkanlığı görevinizde ne gibi hizmetleriniz oldu?
Abdullah Özgönüller: İmam-Hatip Liselerinin her türlü işlemlerinin geliştirilmesi ve okulların faaliyetleri konusunda mahallinde inceleme ve araştırmalar yapmak üzere ülke genelinde Edirne’den Kars’a kadar yapılan ekip çalışmalarında aktif görevlerde bulundum. Özellikle bölgeler arası mesleki eğitim ve öğretim alanında Kur’an-ı Kerim okuma yarışmalarındaki faaliyetlerin organizatörlüğünü yaptım. Bu görevi yürütürken 29. Kasım. 2010 tarihinde emekliye ayrıldım.
M. Orhan Cebeci: Birinci ve ikinci kitabınızın mevcudu kalmadığını biliyorum. Basılarak yeniden insanlara ulaşması gerekir diye düşünüyorum. Okuyucularınız , ”Hayattan Süzülen 41 Damla’nın” dört, beş diye devam etmesini bekliyorlar. Söyleşi için teşekkür ediyorum.