'Hayat standartlarınızı yüzerek yükseltin!'

Yaz ayları geldi, hava sıcaklıkları artmaya başladı. Karpuz kabuğu –ithal de olsa- suya düştü. Kış aylarında evlere adeta hapsolanlar denizlere, imknı okumayanlarda havuzlara koşmaya hazırlanıyor. Suyun insan bedeni ve psikolojisi üzerindeki etkisi tartışılmaz. Yüzme sporunun insan bedenine kattığı faydalar saymakla bitmiyor. Uzmanlar, yüzme sporunun hayat standartlarını yükselttiği noktasında birleşiyor. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Çalış, yüzme sporunun insan bedeninde ilaçların dahi yapamayacağı birçok olumlu etkiyi kısa sürede gösterebildiğini söyledi.

 Yüzme, çoğumuzun hobi ve yaşam biçimi olarak amatörce yaptığımız keyif verici bir spor olarak bilinir. Uzmanlar yüzme sporunun birçok eklem ve kasları çalıştırdığı için insan sağlığına faydalı olduğunu belirterek hastalarına öneriyor.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Çalış, yüzerek hayat kalitesinin artırılacağını belirtiyor. Çalış, “Yüzme hidrostatik basınç olması ve tüm eklemlerin, kasların hareket halinde olması yönünden iyidir. Bel ve boyun ağrıları için de çok önemlidir. Yüzme sporu kasların dinamikliğini koruyor. Bedende yapışıklıklar varsa onları engelliyor. Biyomekaniği koruyor. Eklemlerin hareketliliğinin dengesini koruyor, kasları kuvvetlendiriyor. Eklem etrafındaki kaslar ne kadar güçlü olursa kireçlenmeler de o kadar geç oluyor” dedi.

Yüzme ilaçtan etkili

Yüzme sporunun ilaç tedavileriyle dahi ulaşılamayan sonuçlar gösterdiğini belirten Mustafa Çalış, “Günlük tedavi süreçlerinin yanı sıra, günlük hayat aktivitelerinin değiştirilmesi, egzersiz, beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi, kireçlenmeyi koruyacak en güzel yöntem olarak söylenebilir. Yüzme sayesinde hayat kalitesinin iyi yönde değiştirilmesi, ilaçların dahi yapamayacağı birçok olumlu etkiyi kısa sürede gösterebilir” açıklamasında bulundu.

 

Haber Foto : Ahmet Bolat

 

Bakmadan Geçme