• Haberler
  • Gündem
  • Halit Erkiletlioğlu'nun 'Geniş Kayseri Tarihi' üzerine

Halit Erkiletlioğlu'nun 'Geniş Kayseri Tarihi' üzerine

Halit Erkiletlioğlu, (Diş Hekimi, Tarihçi, Araştırmacı Yazar) memleketine, tarihine, insanına sevdalı, sanatçı ruhlu bir kalem. Bu kadar vasfı bünyesinde taşıyan çok az insan tanıdım. Kayseri ile ilgili sade akıcı bir dille birçok kitap yazmış. 'Geniş Kayseri Tarihi' zannımca en önemli eserlerinden biri.

M. Orhan Cebeci yazdı...

 “İlki 1993 yılında Kayseri İl Kültür Müdürlüğü tarafından yayınlanan “Kayseri Tarihi”, Kayseri Büyükşehir Belediyesinin yayınladığı “Osmanlılar Zamanında Kayseri” ve Ticaret Odası‘nın çıkardığı “Kayseri Yakın Tarihimizden Notlar” isimli kitaplar farklı zamanlarda basıldığı için bir bütün haline ulaşamamıştı” diyor yazar.

“Bu çalışma önceki üç eserin bilgi, metot ve sayfa düzeni olarak yenilenerek derli toplu bir ‘Kayseri Tarihi’ sunmak amacıyla yapılmış. Eser bütün dönemleri içine alan, yeni bilgi ve resimlerle zenginleştirilmiş oldukça geniş bir çalışmadır” diye özetler. Cenab-ı Allah’tan çalışmalarımızı amel defterimize kabulü niyazı ile… duasıyla noktalar.

AŞAĞIDAKİ CÜMLELER SANKİ KİTABIN ÖZETİ

Ve insanlar yazıyı keşfettiler, meralarını çamurlar üzerine sivri demirlerle kazıyıp pişirdiler. Üzerine de yine çamurdan bir kılıf geçirip eşek kervanlarına yükledikleri eşyalarla birlikte binlerce kilometre uzaktan; Orta Asya’dan gönderdiler. Böylece çamurdan yaratılan insanoğlu yine çamurla medeniyetini kurmuş oldu.

Erciyes’in münbit ovalarında kurulmuş olan Kaniş bu çamur ve ticaret trafiğinin merkezi oldu. Kaniş binlerce sene yaşadıktan sonra batarken, Erciyes’in kucağında bir şehir doğdu. Adı Mazaka idi. Mazaka geliştikçe adı değişti. Eusebia , Caeseria, ve Kayseri isimleriyle yaşayan uzun tarihe sahne oldu.Bu sahnelerden kimler geçmedi ki; sonunda Türk diye isimlendirilen bir kavim geldi.Danişmendi,Selçuklu,Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti isimli devletler kuruldu. Bu devletler siyasi rollerinin birçoğunu hep bu şehirde oynadılar. İşte bu kitapta kadim şehir Kayseri’nin hikayesi sunulmuştur. Kitabın arka kapağında bulunan bu şiirsel cümleler adeta kitabın bir özeti…

Eser, ansiklopedik bilgiler içeriyor, ikinci cildin sonunda anlamlı bir şiirle sona eriyor. “Kalemine sağlık” diyorum. Eli kalem tutana kadar Kayseri kültürüne ait kitapların devamını yazardan bekliyoruz. “Yazmak bir hünerdir. Düşünmenin en iyi yolu yazmaktır. Yazmak geleceği görmektir. Söz kulağa, yazı uzağa gider.”gibi anlamlı sözlerle düşünürler yazmanın önemini çok güzel anlatmışlar.

İşte o anlamlı şiir;

ARAYIŞ

İşim diş hekimliği idi, yıllarca iğne ile kuyu kazdım

Tarih, sanat dedim birçok kitap yazdım

Siyaset sahnesinin ışıltısında çok gezdim

Adımı Erkiletlioğlu, lakabımı Dendani olarak dizdim

Hayat fırınında yandıkça yandım.

Yandıkça uyandım, uyandıkça yandım.

 

Hep serapların peşinde dolandım

Sahte tadları lezzet bilip yalandım

Birçok makamlara gelip havalandım

Ömür bitmez sanıp boş yere oyalandım

Hayat fırınında yandıkça yandım.

Yandıkça uyandım, uyandıkça yandım.

 

Ancak bir yaşam ancak böyle güzel cümlelerle sade ve yalın anlatılır. Kalemine sağlık Kayseri sevdalısı sevgili ağabeyim.

 

KİTABIN GELİRİ BELSİN VAKFINA

Yazdığı 12 kitabın gelirinin tamamen Belsin Vakfı’na kaldığını belirten Diş Hekimi Halit Erkiletlioğlu, 20 yıldan beri binden fazla kaynağı araştırarak “Geniş Kayseri Tarihi” kitabını kent kültürüne kazandırdığını anlatır. Uzak tarihe olan merakı ve Kayseri sevdasının kendisine kitap yazdırdığını açıklar.


”İlk kez Kayseri tarihi bu kadar derinlemesine ve geniş olarak ele alındı. 20 yıldır binin üzerinde kaynak inceledim. Hitit medeniyetinden bu yana Roma, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi olaylarını kaynaklardan inceleyip derledim. Kayseri kadim kent olduğu için böyle bir esere ihtiyacı vardı. İlk baskısını 10 yıl önce yapmıştık. Daha detaylı bilgiler ve belgeler ekleyerek aynı kitabın ikinci baskısını yaptık. Sponsorlar sadece baskı için yardımda bulundukları için, dağıtım ve okuyucuya ulaşmada etkili olamıyoruz. Bu konuda gereken desteği alamıyoruz.  Sadece akademisyenler ve araştırmacılar kitabımızı okuyor ve kaynak olarak gösteriyor.” 

Kitabında Hititlerden Milenyuma kadar Kayseri’de yaşanan tarihi konuları belgeleriyle anlatan Erkiletlioğlu, 12. kitabı “Geniş Kayseri Tarihi”nin ikinci baskısıyla okurlarının karşısına çıkıyor. Fazla söze ne hacet. Yöre insanının; kendisini, tarihini, kültürünü bulacağı bu eseri herkes mutlaka okumalı. Bu çok yönlü, sanat tutkunu, memleket ve tarih sevdalısı ağabeyim Halit Erkiletlioğlu’na uzun hayırlı bir ömür diliyorum.

Kimdir memleketine sevdalı yazar, şimdi onu tanıyalım?


Halit Erkiletlioğlu

28 Nisan 1945 tarihinde Kayseri’de doğdu. Sümer İlkokulu, Sümer Ortaokulu ve Kayseri Lisesi’ni bitirdikten sonra, 1969 yılında da İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun oldu. İslâhiye’de (Gaziantep) askerlik görevini yedek subay teğmen olarak tamamladı. Şu an Kayseri’de serbest diş hekimi olarak çalışmaktadır. Evli olup, iki erkek bir kız olmak üzere üç çocuk ve beş torun sahibidir.

1977–80 yılları arasında Kayseri Belediyesi Meclis üyeliği, 1986 yılında Türk Dişhekimleri Birliği Kayseri Dişhekimleri Odası kurucu üyeliği ve başkanlığı, 1988–89 yıllarında Kayseri Aydınlar Ocağı kurucu üyeliği ve Genel Başkanlığını yaptı. 1990 yılından günümüze kadar Erciyes Üniversitesi Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliğini sürdürmektedir. 1996 yılında Belsin Eğitim- Hizmet- Güzelleştirme ve Yardım Vakfı Kurucu üyesi iken aynı vakfın 2004 yılında başkanlığını üstlenmiştir. Türk Ocağı Kayseri Şubesi Yönetim Kurulu Üyeliği, Dişhekimleri Odası Disiplin Kurulu Başkanlığı, Erciyes Bilim Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliği gibi alanlarda da hizmetlerini sürdürmektedir.

Dil, tarih ve sanat tarihi konularında yüzün üzerinde yazı, makale ve incelemesi Erciyes, Kültür-Sanat, Hakses, Tarih ve Edebiyat, Tarih, Selçuk, Yeni Düşünce, Anadolu Haber Belsin ve Kayseri Hâkimiyet gibi dergi ve gazetelerde yayınlandı. Birçok konferans ve sempozyuma ilmî bildirileri ile katıldı. Mahallî televizyonlarda kültür programları yaptı.

“Dünden Bugüne Türkçe, Kayseri Tarihi, Osmanlılar Zamanında Kayseri, Türkiye Selçuklu Sultanları ve Sikkeleri, Kayseri Yakın Tarihinden Notlar, Kayseri Kitabeleri, Sanatta Ve Maneviyatta Tespih, Geçmişte Konaklama Ticaret ve Kayseri, Terk Edilen Kültürümüzden Kayseri Bağcılığı, Geniş Kayseri Tarihi adlı yayınlanmış eserleri vardır.

 

 

Bakmadan Geçme